Μια σημαντική δικαστική υπόθεση εναντίον των κατασκευαστών

Μια σημαντική δικαστική υπόθεση εναντίον των κατασκευαστών e-cigarette στις ΗΠΑ αποτράπηκε δικαιώνοντας τους, αυτή την εβδομάδα, με το δικαστή να απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι ο ατμός είναι αρκετά καρκινογόνος και ότι έπρεπε να φέρει σαφής προειδοποίηση για την υγεία. Υπάρχει, επίσης, ελπίδα ότι οι κανονισμοί της FDA πιθανόν να τροποποιηθούν προς τη θετική πλευρά αφού ο Donald Trump γίνεται πρόεδρος το επόμενο έτος και ίσως να έχει διαφορετική άποψη επί του θέματος.

Πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Οι ενάγοντες από την Καλιφόρνια,το Ιλλινόις και τη Νέα Υόρκη είχαν ισχυριστεί ότι οι κατασκευαστές ήταν «παραπλανητικοί» με την διαφήμιση των ατμιστικών προϊόντων τους, ισχυριζόμενοι πως είναι ασφαλέστερο από το κάπνισμα, παρά το γεγονός αυτό στην πραγματικότητα είναι η θέση των περισσότερων ιατρικών οργανώσεων που επιμένουν σε αυτή την σκληρή στάση χωρίς να έχουν τα αποδεικτικά στοιχεία, άλλωστε έχουν κατακριθεί σφοδρά από την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα που αντιδρά σε τούτη την προπαγάνδα.

Ο ενάγων Jerod Harris εσφαλμένα επιμένει ότι οι διαφημίσεις δεν αναφέρουν την παρουσία της φορμαλδεΰδης στον ατμό (είναι λογικό γιατί δεν υφίσταται αυτή η άποψη, εκτός εάν η συσκευή έχει υπερθερμανθεί, κάτι που συμβαίνει σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις), αυτό το μετράει ως απάτη, ο Harris υποστήριξε ότι τα προϊόντα θα έπρεπε να συνοδεύονται με μια προειδοποίηση ότι οι αλδεΰδες είναι παρόντες, κάτι το οποίο δεν ισχύει, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελετών αποφάνθηκε πως η παρουσία τους ήταν ελάχιστη έως και μηδενική και κατά συνέπεια δεν προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αντιθέτως το κάπνισμα παράγει πολλαπλάσια ποσότητα με ένα μόνο τσιγάρο και οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως με τη συγκεκριμένη τακτική παραπλανούν το κοινό που δεν έχει γνώσεις για να ξεχωρίσει την αλήθεια ή το ψέμα και το χειρότερο όλων είναι ότι αναπαράγεται από τα μέσα ενημέρωσης ανά τακτικά χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να φοβίζουν τον κόσμο.

Πώς αποτράπηκε το κακό.

Οι κύριοι λόγοι για την απόρριψη της υπόθεσης ήταν ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία υπερισχύει, έπειτα ο δικαστής αποφάνθηκε ότι, εφ ‘όσον τα προϊόντα φέρουν την ομοσπονδιακή εντολή που προειδοποιεί σχετικά με τη νικοτίνη η οποία είναι εθιστική τότε πληροί τις νομικές απαιτήσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι, ο ίδιος απέρριψε επίσης αίτημα για το ζήτημα των «πολύ λεπτών σωματιδίων”. Η ιδέα ότι ο ατμός του eCig είναι φορτωμένο με θανατηφόρα “λεπτά σωματίδια” προέρχεται από τον Stanton Glantz, πρώην αεροναυτικός μηχανικός που είναι διαβόητος για το μίσος του προς το άτμισμα , αλλά έχει ευρέως έχει απορριφθεί αυτή η αιτιολογία από εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας. Ο δικαστής είπε ότι αυτό το επιχείρημα είναι «πολύ βιαστικό» ούτως ώστε να βασιστούν επάνω του τυχόν νομικές αξιώσεις.

Δεν σκοπεύει να τα παρατήσει.

Ο Harris έχει δοθεί έχει δώσει εντολή στους δικηγόρους του να τροποποιήσουν την υπόθεσή του, για να επιστρέψουν δυναμικά και με διαφορετικά επιχειρήματα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απευθυνθεί ξανά στο δικαστήριο με ακόμη χειρότερο μένος από το προηγούμενο. Πρέπει να τονίσουμε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, ο συγκεκριμένος κύριος έχει με το μέρος του, την υποστήριξη από πολλές anti-vaping ομάδες και εξαιρετικά ικανούς δικηγόρους που είναι σε θέση να πετύχουν τα ανέφικτα. Ωστόσο, η Αμερικανική πολιτική σκηνή αλλάζει και θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα ακόμα πιο χειρότερο κλίμα απαγορευτισμού.