Μαλαισία: ενώνουν τις δυνάμεις τους οι επαγγελματίες

Μαλαισία: ενώνουν τις δυνάμεις τους οι επαγγελματίες για να υπερασπιστούν το vaping, ο τομέας ατμίσματος έχει χάσει περισσότερο από το 70% των κατασκευαστών τους σε λίγα χρόνια, λόγω της ισχυρής αντιπολίτευσης κατά του eCigε σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Παρ ‘όλα αυτά, ο συγκεκριμένος πολύπαθος κλάδος αγωνίζεται για να ανατρέψει τούτη την αρρωστημένη κατάσταση, με απώτερο σκοπό να ανθίσει ξανά και στην τελική ανάλυση θα προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομία της χώρας.

Με την πρώτη ματιά φαίνεται αδύνατο να επιλυθεί.

Στη Μαλαισία, οι ατμιστές έχουν υποστεί τα πάνδεινα και τέθηκε ολική απαγόρευση στις εξής περιφέρειες: Johor, Kelantan, Terengganu και Melaka, έπειτα το Εθνικό Συμβούλιο Fatwa αποφάσισε ότι το άτμισμα είναι παράνομο. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά την ίδια απαράδεκτη στάση και εργάζεται ούτως ώστε να φέρει μία καλύτερη τελική πρόταση που θα ρυθμίζει αυτά τα προϊόντα με πιο στοχευμένο τρόπο, αλλά προς το παρόν η κατάσταση θεωρείται ρευστή και συγκλίνει περισσότερο προς τη μεριά του αρνητισμού. Η παρούσα χαοτική κατάσταση έχει οδηγήσει σε έντονη σύγχυση και οδήγησε τον τρέχων επαγγελματικό τομέα σε πτώχευση, αυτήν την οικονομική ζημιά δεν μπορεί να την αντέξουν ακόμη και τα μεγαλύτερα brand names του κόσμου.

Ο Υπουργός Υγείας, Subramaniam Sathasivam, δήλωσε ότι συνεργάζεται ταυτόχρονα με άλλους φορείς για να έχουν ένα έτοιμο σχέδιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όμως τόνισε στους δημοσιογράφους ότι αν τελικά επικρατήσει η επιβολή απαγόρευσης θα περιλαμβάνει την παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωση.

Η κυβέρνηση είναι υπαίτια.

Ο επαγγελματικό τομέας ατμίσματος, με τα μέχρι τώρα δεδομένα παρατηρεί μία καθοδική πορεία και υπεύθυνη σε όλα αυτά τα παρατράγουδα είναι η κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά σκότωσε όλες τις μικρές επιχειρήσεις. Νωρίτερα αυτό το έτος, η Μαλαισιανή οργάνωση Malaysian E-Vaporizers and Tobacco Alternative Association (MEVTA διαπραγματεύεται με το Υπουργείο Υγείας για μια δίκαιη ρύθμιση που αφορά την εισαγωγή και την εξαγωγή των υγρών αναπλήρωσης για να εξασφαλιστεί ότι ο κλάδος του ecigarette θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Ο Rizani Zakaria, πρόεδρος της MEVTA, επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν ακόμα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν από τα φαρμακεία, τα οποία πρέπει να συντονίσει το Υπουργείο Υγείας». Το θέμα είναι ότι το Υπουργείο Υπηρεσιών Φαρμακευτικής Υγείας ζήτησε άδεια από το κοινοβούλιο με προοπτική να κατατάξει τα eliquids στην κατηγορία των δηλητηριωδών ειδών, βάσει νόμου του 1952, επειδή αυτά τα προϊόντα περιέχουν νικοτίνη.

Μια νέα ένωση εισέρχεται στις διαπραγματεύσεις.

Σήμερα, ένας νέος οργανισμός που δραστηριοποιείται στην Μαλαισία και αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ο οποίος ονομάζεται “Ikhlas” ο πρόεδρός της, Mohd Ridzuan Abdullah, αιτήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο να εξετάσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας επιτροπής που θα αποτελείται από vapers και επαγγελματίες, με σκοπό να αναφέρουν τα προβλήματά τους για τον κανονισμό προς τον Πρωθυπουργό, Najib Razak.

Παρόλα αυτά το μέλλον χαρακτηρίζεται δυσοίωνο, ακόμα κι αν επιτευχθεί το ανέφικτο μερικοί πιστεύουν πως δύσκολα θα διατηρηθεί το θετικό κλίμα για πάρα πολύ καιρό, διότι η χώρα ακολουθεί τον θεοκρατικό νόμο και έχει Συνταγματική Μοναρχία με αρκετές αρμοδιότητες που μπορεί να επέμβει άμεσα αλλάζοντας όποια νομοθεσία πιστέψει αυτή πως είναι ακατάλληλη, ο κύριος λόγος είναι επειδή τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ισλάμ το οποίο ουσιαστικά ασκεί μεγάλη επιρροή στις κυβερνητικές αποφάσεις.