Κίνα: θα απαγορεύσει το κάπνισμα παίρνοντας τεράστιο ρίσκο

Κίνα: θα απαγορεύσει το κάπνισμα δια παντός, παίρνοντας τεράστιο ρίσκο για τα οικονομικά της έσοδα που υπολογίζονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει ένα νέο κανονισμό που σχετίζεται με μια πανεθνική απαγόρευση του καπνίσματος μέχρι το τέλος του έτους. Όμως το μέγα ερώτημα είναι τι θα γίνει με το vaping, επειδή το κομμουνιστικό καθεστώς που επικρατεί στη χώρα διακατέχεται από ακραίες θέσεις, και ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως αρκετές ατμιστικές εταιρείες εδρεύουν και παράγουν εκεί τα προϊόντα τους.

Ο κανονισμός που ελέγχει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια της Κίνας, βρίσκεται στο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας, είπε ο Mao Qun’an, επικεφαλής του τμήματος Εθνικής Επιτροπής της Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού. Ο αυστηρός έλεγχος του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους με ένα ορθό νομικό τρόπο θα σημάνει αυτόματα προαγωγή στην υγεία, δήλωσε ο Qun’an σε συνέντευξη Τύπου στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Προαγωγή της Υγείας στη Σαγκάη, προσθέτοντας, «ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία και την παρούσα άποψη συμμερίζεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα με απόλυτη συναίνεση».

Μια τολμηρή κίνηση, ίσως να επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις.

Όσοι γνωρίζουν τα δρώμενα της Κίνας είναι γνωστή για το γεγονός ότι ένα από τα πιο βαθιά ριζωμένα κράτη στον κόσμο που λατρεύει το κάπνισμα, μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι με την αναγγελία αυτών των σχεδίων, η επιτροπή θα σηκώσει στους ώμους της ένα κολοσσιαίο έργο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η χώρα έχει 300 εκατομμύρια καπνιστές, σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου του κόσμου.

Αυτό σημαίνει ότι θα εξαναγκάσει τον Κινεζικό πληθυσμό να εγκαταλείψει την παρούσα συνήθεια, φέρνοντας τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Επειδή όπως προανέφερα κατέχει το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού στο smoking, η επίλυση αυτής της επιδημίας θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο και πιθανότατα να δημιουργηθεί ένα είδος αλυσιδωτών αντιδράσεων επηρεάζοντας όλο τον πλανήτη.

Πριν λίγες εβδομάδες, η Σαγκάη τροποποίησε τους κανονισμούς της για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και οι κανόνες αυτοί θα τεθούν σε ισχύ τον Μάρτιο του επόμενου έτους. “Είμαστε ενθουσιασμένοι με την έκδοση του νέου αυτού νόμου”, είπε ο Δρ Bernhard Schwartlander, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα.

Πιθανό εμπόδιο.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου στο διεθνές περιοδικό Current Affairs για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ο διπλωμάτης, τόνισε ότι δυστυχώς το έθνος μας εξαρτάται από αυτά τα πολύτιμα έσοδα που προσέρχονται στα ταμεία μας από το smoke και πιο συγκεκριμένα η China National Tobacco Corp, είναι μια ανεξάντλητη πηγή μετρητών για τα κρατικά ταμεία.

Προφανώς η κινεζική κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιγάρων στον πλανήτη «τα έσοδα που κερδήθηκαν το 2013 εκτιμώνται στα 2,5 τρισεκατομμύρια» και πρακτικά είναι πολύ περισσότερα από εκείνα της Philip Morris, ο επόμενο μεγαλύτερος κατασκευαστής, ο οποίος κέρδισε 880 δισεκατομμύρια κατά το ίδιο έτος.

Ως εκ τούτου, κάποιοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτής της απαγόρευσης. επειδή ο πολιτισμός της κίνας συνδέεται άμεσα με το smoking και η κατάσταση της χώρας είναι στενά συνυφασμένη με την τρέχουσα κουλτούρα.

Ο αντίκτυπος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η Κίνα είναι είναι η κατεξοχήν πατρίδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, άλλωστε θεωρείται η μητέρα του eCig επειδή ανακαλύφθηκε εκεί απο τον Hon Lik το 2003. Την ίδια χρονιά ο Λικ το καταχώρησε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δίδοντας έναν μοντέρνο σχεδιασμό που παραπέμπει στις σημερινές εποχές και μετέπειτα κυκλοφόρησαν στην κινεζική αγορά το επόμενο έτος. Από το 2006 είχε καταστεί πλέον διαθέσιμο και έξω από την Κίνα, προφανώς από τότε έχουν έχει κατακλύσει το διεθνές εμπόριο και τα τελευταία χρόνια σε ευρεία κλίμακα.