Ισραήλ: έρευνα απορρίπτει το γεγονός ότι το vape προσελκύει

Ισραήλ: έρευνα απορρίπτει το γεγονός ότι το vape προσελκύει νεαρές ηλικίες, σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Jerusalem Post αποκαλύπτει ότι η τελευταία περιοδική έρευνα για την υγεία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα αποδεικνύει πως τα ανήλικα άτομα δεν κάνουν χρήση του e-cig.

Η έρευνα διεξήχθη με σκοπό να διευκολυνθεί η παρακολούθηση των τάσεων στην υγεία του πληθυσμού, κυκλοφόρησε στις 4 Δεκεμβρίου, 2016. Πραγματοποιήθηκε από το Ισραηλινό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ICDC) παρέχοντας μία σαφή καθοδήγηση στους φορείς χάραξης πολιτικής στο Υπουργείο Υγείας. Στην τελευταία έκδοση αυτής της έρευνας σχετικά με την κατάσταση της υγείας και τη διατροφή μεταξύ των νέων, οι συμπεριφορές του καπνίσματος αναμφισβήτητα κυριαρχούσαν και θεωρείται κατά κόρον πως μαστίζει περισσότερο αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.

Δηλώσεις.

Σε μια συνέντευξη Τύπου, το Υπουργείο Υγείας κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη την έκθεσης του γενικού χειρουργού στης ΗΠΑ που θεωρεί ότι το eCig είναι μια «σημαντική απειλή για τη για το κοινό συμφέρον, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την υγεία. Η απάντηση του Υπουργείου ήταν πως το vape δεν έχει καταφέρει να διεισδύσει σημαντικά στην ισραηλινή αγορά, πόσο μάλλον όταν αφορά τους εφήβους, οπότε καταρρίπτεται ετούτη η συνωμοσιολογία.

Οι αρμόδιοι στο Ισραήλ είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στην προστασία των ανηλίκων και έχουν χαράξει μία βαθιά πολιτική γραμμή, με προοπτική να αποφευχθεί κάθε τέτοιου είδους συμπεριφορές, βέβαια δεν κρύβουν ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο απαιτεί διαρκή επιτήρηση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραμείνουμε εφησυχασμένοι όσο θετικά κι αν εξελίσσονται τα πράγματα.

Προσωρινή στάση.

Επί του παρόντος κύριο μέλημά μας είναι να υπάρξει ορθός έλεγχος στην αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, είτε για την ασφάλεια των παιδιών ή την ασφάλεια των χρηστών. Όμως θα ήταν ύποπτο εμείς να κρατήσουμε διαφορετική στάση στο συγκεκριμένο τομέα από τις υπόλοιπες χώρες, δίχως να έχουμε απτά αποδεικτικά στοιχεία, έως ότου αυτά φτάσουν στα χέρια μας εμείς θα διατηρούμε μία πιο επιφυλακτική στάση στο τρέχον ζήτημα.

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η κατάσταση στο Ισραήλ θα ήθελα να εξηγήσω μερικά σημεία, για να κυκλοφορήσει ένα προϊόν στην τοπική αγορά απαιτεί προηγουμένως την έγκριση ενός συμβουλίου το οποίο παίρνει αποφάσεις βάσει του θρησκεύματος που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο εβραϊσμός. Λόγου χάρη ένα τρόφιμο μπορεί κάλλιστα να απαγορευτεί διότι δεν τηρεί τους κανόνες, όπως για παράδειγμα κάποια τροφή που εμπεριέχει χοιρινό κρέας.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο Ισραήλ το 2013 είχε συμβεί ένα τραγικό περιστατικό, μία περίπτωση θανατηφόρου δηλητηρίασης με υγρό αναπλήρωσης που εμπεριείχε νικοτίνη, το οποίο ένα μικρό παιδί αφότου έκανε κατάποση κατέληξε στο θάνατο.

Απαιτεί αποσαφήνιση.

Βέβαια για να είμαστε και εμείς με τη σειρά μας δίκαιοι, το άτυχο περιστατικό που προαναφέρθηκε παραπάνω θα μπορούσε να συμβεί και με την χλωρίνη καθαρισμού που χρησιμοποιούμε στο λουτρό, επειδή συνήθως βρίσκεται εκτεθειμένο κάπου στην άκρη εντός του μπάνιου και είναι πανεύκολο να έχει πρόσβαση στο αντικείμενο οποιοδήποτε άτομο. Εδώ τίθεται θέμα σωστής επιτήρησης των ανήλικων παιδιών από τους γονείς, σίγουρα στην υπόθεση εμπλέκεται και ο παράγοντας που ονομάζεται κακιά στιγμή, ένα λεπτό αρκεί για να γίνει το μοιραίο και δυστυχώς αυτή η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.