Η Εσθονία ανασυντάσσεται για να ορίσει νέα εφαρμογή κανόνων

Η Εσθονία ανασυντάσσεται για να ορίσει νέα εφαρμογή κανόνων του καπνού. Την επόμενη Πέμπτη, η Εσθονική κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα καθορίζεται με σαφέστατη διάταξη πώς θα πρέπει να γίνονται οι πωλήσεις των καπνικών ειδών, μεταξύ των οποίων θα υφίσταται απαγόρευση επίδειξης των προϊόντων καπνού στα σημεία πώλησης.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στο Baltic Course, ένα διεθνές online περιοδικό που απευθύνεται κυρίως στις χώρες της Βαλτικής με ειδησεογραφική ενημερότητα, το οποίο εξηγεί πως τη συγκεκριμένη νομοθεσία την πρότεινε ο Υπουργός Υγείας και Εργασίας Jevgeni Ossinovski. Ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες εθισμού, ενώ τέθηκε σαφής στόχος η πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με τον καπνό.

Παρά το γεγονός ότι η Εσθονία μέχρι τώρα ήταν αρκετά επιεικής όσον αφορά τους κανόνες του καπνού, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Euromonitor νωρίτερα αυτό το έτος, το 2015 πολλοί καπνιστές κινούνται μακριά από το κάπνισμα προσφεύγοντας σε εναλλακτικές πηγές καπνού, όπως πούρα και τα πουράκια. Ο λόγος είναι οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές που επιβάλλονται επί των τελευταίων και ουσιαστικά η ανταγωνιστική τιμή τους είναι δέλεαρ για τον περισσότερο κόσμο. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι τα προϊόντα ατμού συνέχισαν να έχουν ανοδική πορεία και οι πωλήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία φτάνοντας στα ύψη, ξεπερνώντας κατά πολύ τα προηγούμενα έτη.

Η εμφάνιση προϊόντων καπνού στα σημεία πώλησης θα πρέπει να απαγορευτεί.

Το θέμα που τάραξε τα νερά της δημοσιότητας είναι η πολυσυζητημένη απαγόρευση επιδείξεις των προϊόντων στα καταστήματα λιανικής πώλησης. Σύμφωνα με την έκθεση του Euromonitor για τα τσιγάρα, τα πιο σημαντικά κανάλια διανομής είναι αυτά που προσφέρουν άνεση, όπως σούπερ μάρκετ και οι υπεραγορές», ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα αυτό το πλαίσιο θα αλλάξει, η απαγόρευση αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις πωλήσεις αυτών των προϊόντων.

Εξαιρούνται από την απαγόρευση αυτή ειδικευμένα καταστήματα καπνού λιανικής πώλησης που βρίσκονται σε ανεξάρτητα εδάφη όπως το αεροδρόμιο, το λιμάνι και τα πλοία που εκτελούν διεθνή δρομολόγια.

Το μέλλον του eCig στην Εσθονία μοιάζει ζοφερό.

Δυστυχώς, η νομοθεσία στοχεύει στη μείωση πρόσβασης των καταναλωτών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στο μέλλον η χρήση του ατμίσματος θα πρέπει να απαγορευτεί από όλους τους δημόσιους χώρους όπου απαγορεύεται και το κάπνισμα.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με εκείνη που εγκρίθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο που ενέκρινε τις συσκευές ως εργαλεία διακοπής του καπνίσματος μετά την περίφημη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό Public Health England, οποίος διαπίστωσε ότι το vaping είναι τουλάχιστον 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ξεκινήσει μια έκκληση προς τους εργοδότες να στηρίξουν τους εργαζόμενους vapers που χρησιμοποιούν τις συσκευές ως βοηθήματα για να σταματήσουν το κάπνισμα και να τους παρέχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους που θα είναι κατάλληλη ώστε να ατμίζουν εκεί. Η στάση αυτή έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να βιώνει τα χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, ως εκ τούτου, πολλοί εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας ελπίζουν ότι η υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας, θα ακολουθήσουν αυτό το τρανό παράδειγμα κάποια ημέρα με σκοπό να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση αυτή της τρέχουσας επιδημίας στην υγεία που προκαλείται από το κάπνισμα.