Η επιστημονική επιτροπή LIAF που εδρεύει στην Ιταλία

Η επιστημονική επιτροπή LIAF που εδρεύει στην Ιταλία είναι θερμός υποστηρικτής του eCig και δραστηριοποιείται στον τομέα της δημόσιας υγείας, δημιούργησε ένα εργαστήριο για να εξετάσει την περιβόητη υπόθεση HNB, δηλαδή τις συσκευές που δεν καίνε το τσιγάρο αλλά το θερμαίνουν, είναι καινούργια μόδα της εποχής μας

Αυτή η επιστημονική επιτροπή έχει ενεργή δράση στα πλαίσια του Anti smoking και τάσσεται υπέρ του vape. Οι εμπειρογνώμονες που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη ομάδα ανέλαβαν το δύσκολο ρόλο να αποσαφηνίσουν τεκμηριωμένα τις σημαντικές διαφορές μεταξύ του vaping και των HNB τσιγάρων με σκοπό να συμβουλέψουν τους νομοθέτες για την ασάφεια της θεραπείας των εθισμένων χρηστών από τη νικοτίνη, διαφοροποιώντας την μεθοδολογία και την πρακτική ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη. Τα συμπεράσματα του διαχωρισμού δεν θα βοηθήσουν μόνο τα κυβερνητικά κλιμάκια ούτως ώστε να αποφανθούν, αλλά η παρούσα διαδικασία θα επιτρέψει οι πληροφορίες αυτές να είναι άμεσα προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.

Έως τώρα οι υφιστάμενες μελέτες μεροληπτούσαν κατά του ecigarette.

Οι ειδικοί θεωρούν τα δύο προϊόντα πως είναι αντικειμενικά διαφορετικά. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν επιστήμονες με διάθεση να αποδείξουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύτιμα εργαλεία για την καταπολέμηση του καπνίσματος και ότι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τη βλάβη του καπνίσματος κατά τη μετάβαση στο άτμισμα.

Αντίθετα, όλες οι δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν πως τα προϊόντα HBN θεωρούνται ως συσκευές μείωσης της βλάβης στηρίζονται μόνο στις μελέτες που χρηματοδοτούνται από τις καπνοβιομηχανίες είτε έμμεσα, είτε άμεσα. Δυστυχώς όμως από επιστημονική άποψη, τούτο δεν είναι αρκετό για να πείσει τους εμπειρογνώμονες για την ορθότητα της κατάστασης, πόσο μάλλον για εκείνους οι οποίοι αναζητούν μια ουδέτερη οπτική γωνία επί του θέματος. Ακόμα κι αν οι εμπειρογνώμονες δεν απορρίψουν τα οφέλη για την υγεία από τα HNB τσιγάρα, προτιμούν να περιμένουν μέχρι να έρθουν ανεξάρτητες επιστημονικές αποδείξεις οι οποίες θα επιβεβαιώνουν τα τρέχοντα ευρήματα σχετικά με το προϊόν και ότι δεν θα υπάρχει καμία υποψία αμφισβήτησης, βάσει προθέσεων.

Η ενεργή ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού είναι σε εξέλιξη και όπως φαίνεται θα είναι πλήρως κατατοπιστική όταν ολοκληρωθεί. Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Δρ Jan Heide από το Πανεπιστήμιο του Rostock (Γερμανία) κατά το τελευταίο συμπόσιο με θεματολογία το E-Cig στο Λα Ροσέλ, προέβη σε μία προφορική παρουσίαση δείχνοντας περιληπτικά την εργασία του, όπου αναλύει τα δείγματα το καπνού όσον αφορά τις συσκευές iQOS, Eclipse και Ploom και στην πράξη ήταν απογοητευτικά για τα τρέχοντα είδη.

Η διφορούμενη θέση περιπλέκει τα πράγματα.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στο σημερινό γκρίζο τοπίο από τους ειδικούς ερευνητές, μόνο κακό κάνουν, επειδή τα συμφέροντα είναι μεγάλα, ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος θα δυσανασχετήσει όταν βλέπει ότι όλη αυτή η περίσταση είναι καθοδηγούμενη από τα αορατά κέντρα αποφάσεων που διαφεντεύουν τις τύχες αυτού του πλανήτη.

Πάντα συνηθίζω να λέω πως είμαι επιφυλακτικός όταν παρατηρώ μόχλευση από μεριάς επιτήδειων, που σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπούν να ωφελήσουν το ευρύ κοινό, παρά μόνο το πορτοφόλι τους, βέβαια, οι καλόπιστοι ξύπνησαν και στα θύματα που πλασάρουν το κουτόχορτο δεν το τρώνε πλέον αμάσητο, λοιπόν, ας τελειώνει κάποτε τούτη η φαρσοκωμωδία.