Η απονενοημένη προσπάθεια της ΕΕ υποδηλώνει τη δυσπραγία

Η απονενοημένη προσπάθεια της ΕΕ υποδηλώνει τη δυσπραγία να συντονιστούν με ορθότητα οι παρατρεχάμενοι διοικούντες στο φλέγον ζήτημα που θα καθορίσει το ξεσκαρτάρισμα. Δηλαδή, η οδηγία της European Union που αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για το κάπνισμα μπορούν να αναθεωρούνται από την επιτροπή που επιμελείται το θέμα μέσω της δημόσιας διαβούλευσης. Η αναθεώρηση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τα vaping προϊόντα, όμως αυτή η κίνηση πιθανόν να αποδειχθεί τραγική για τους πολίτες της ΕΕ που χρησιμοποιούν τα τρέχοντα είδη ως εργαλεία διακοπή του καπνίσματος.

Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για τα προϊόντα καπνού ρυθμίζονται κυρίως με την οδηγία 2011/64 / ΕΕ . Η παρούσα οδηγία δηλώνει τις κατηγορίες προϊόντων, τη δομή και τους συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης επί των βιομηχανοποιημένων καπνών και υπάρχει μια φορολογική διαφοροποίηση μεταξύ των τσιγάρων και του ψιλοκομμένου καπνού.

Οι παρενέργειες ενός τέτοιου φόρου

Η συμπερίληψη τον ατμιστικών προϊόντων σε αυτή την οδηγία θα δημιουργήσει φυσικά σύγχυση στους καταναλωτές και ίσως να αποδειχθεί επιζήμια για τη δημόσια υγεία. Εξ ου και η νέα συμμαχία που φέρει την ονομασία ΝΝΑ, μαζί με τον ακτιβιστή της δημόσιας υγείας Clive Bates έγραψαν μια λεπτομερή ενημέρωση σε απάντηση της επιτροπής για την διαβούλευση στην οποία αναφέρεται με εκτενείς λεπτομέρειες γιατί η κίνηση αυτή θα αποδειχθεί καταστροφική. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα τους το ΝΝΑ μας αναλύουν τους λόγους, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Οι πολιτικές κατανάλωσης για τα προϊόντα με μειωμένο κίνδυνο μπορεί να επιφέρουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και δεν συνάδει με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιθυμεί διακαώς να υπάρξει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας.

 

  • Η αρχή της «μη διάκρισης» από την ΕΕ προϋποθέτει ότι τα προϊόντα με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, δεν θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, η μεγάλη διαφορά στην κινδύνους για την υγεία σημαίνει ότι τα είδη με μειωμένο κίνδυνο πρέπει να έχουν μηδενική ή πολύ χαμηλή φορολογία σε σχέση με καπνιστά προϊόντα καπνού.

 

  • Υπάρχει μια περίτρανη ευκαιρία για τη δημιουργία ενός καθεστώτος που θα παρέχει κίνητρα χρήσης των ασφαλέστερων προϊόντων.

 

  • Το πρόβλημα είναι ότι η κακή πολιτική θα μειώσει το κίνητρο και έτσι αντί να προστατεύουν το άτμισμα, ουσιαστικά θα το καταστήσουν απαγορευτικό.

 

  • Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι ένας «φόρος της αμαρτίας» και τυπικά στρέφεται σε προϊόντα χαμηλού κινδύνου, εάν αυτό το θεωρούν αρετή τότε μάλλον πρέπει να υπάρξει μία ριζική αλλαγή στη σκέψη και την νοοτροπία των αρμοδίων αρχών.

Οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι ότι vaping προϊόντα θα πρέπει να εξαιρεθούν παντελώς από τούτο το φόρο, με την προϋπόθεση ότι έχει τις δυνατότητες να συνεισφέρει έμπρακτα στο κοινό συμφέρον και θα πρέπει να καταστεί κατανοητό τα χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν, χωρίς να τα βάζουμε όλα στο ίδιο καζάνι

Ας σταματήσει η αδιαλλαξία.

Είναι σαφές ότι χρειάζεται να τεθούν κάποια κριτήρια για να προστατέψουμε ορισμένους τομείς, αν οι υπεύθυνοι που διαχειρίζονται την κατάσταση είναι αδιάλλακτοι, δίχως να σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους ή ακόμη χειρότερα, να μην είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν ορισμένα σημεία για να βελτιστοποιήσουν την παρούσα χαώδης περίσταση που επικρατεί στα έγκατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τα δέοντα, ούτως ώστε όλα τα πράγματα να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις.