Επιτρέπεται δήθεν η διαφήμιση των iQOS στο Ηνωμένο Βασίλειο

Επιτρέπεται δήθεν η διαφήμιση των iQOS στο Ηνωμένο Βασίλειο, σωστά διαβάσατε δεν σας απατούν τα ματάκια σας. Χθες, στο πρωτοσέλιδο του BBC είχε ανακοινωθεί μία απίστευτη είδηση: «η Philip Morris θα μπορούσε να σταματήσει να παράγει συμβατικά τσιγάρα”. Η πραγματικότητα είναι ότι ΡΜΙ παρουσίασε ένα νέο προϊόν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν μπορούσε να το διαφημίσει λόγω νομικών περιορισμών στη διαφήμιση των προϊόντων καπνού. (Προσέξτε γιατί κάποιο λάκο έχει η φάβα και είναι τεράστια τα συμφέροντα).

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, χθες το bbc έγραψε τα προαναφερόμενα βασιζόμενο σε μία συνέντευξη του Andre Calantzopoulos, ο οποίος είναι ο CEO και Διευθυντής της εταιρείας Philip Morris International Inc. (PMI).

Εν ολίγοις μας εξήγησε, η Philip Morris έχει ξεκινήσει ένα νέο και λιγότερο επιβλαβή τσιγάρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποία λέει θα μπορούσε να σημαίνει διακοπή των πωλήσεων των συμβατικών προϊόντων καπνού.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η PMI, θέλει να συνεργαστεί με όλες τις κυβερνήσεις προς την κατεύθυνση της σταδιακής κατάργησης των συμβατικών τσιγάρων, πλασάροντας ταυτόχρονα το καινούργιο είδος που δημιουργήσαμε που ουσιαστικά είναι τελείως διαφορετικό από το συνηθισμένο τύπο που έχουμε μάθει ως σήμερα

Η ανακοίνωση γέννησε απορίες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PMI αναγνώρισε ότι η εταιρεία του έχει παράγει επιβλαβή προϊόντα, αλλά συνάμα εργάζονται σε ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων είναι το iQOS που υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει ριζικά την παλαιότερη συνήθεια των καπνιστών, ωφελώντας πάνω από όλα την τσέπη τους. Ο ίδιος πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα να κυκλοφορήσει το προϊόν, διότι η R&D τους παρέχει επιστημονικά δικαιολογητικά για την αποτελεσματικότητα μείωσης της βλάβης αυτών των αντικειμένων.

Μια πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Tobacco Control αποκαλύπτει, με βάση την προσεκτική αναζήτηση στη βάση δεδομένων της PMI, ότι οι εναλλακτικές λύσεις για το κάπνισμα έχουν διερευνηθεί για περισσότερο από 35 χρόνια, καθιστώντας την εταιρεία ένα πρόδρομο στη μείωση των επιβλαβών συνεπειών του καπνού, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του Stanton Glantz, ο οποιος είναι ο κορυφαίος συγγραφέας αυτής της δημοσίευσης. Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η Philip Morris ανέπτυξε την τεχνολογία των e-cigarettes απλά ήταν τελείως διαφορετικός ο τρόπος που παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό και θεωρούν λογικό να συγχέονται πληροφορίες.

Μία τακτοποιημένη λύση στο πρόβλημα.

Σε αυτό το τελευταίο σημείο, είναι σαφές ότι τα περισσότερα ρυθμιστικά πλαίσια στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ απευθύνονται στα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου και όχι στα θερμαινόμενα τσιγάρα καπνού, ακόμη δυστυχώς κανένας δεν οραματίστηκε τι θα συμβεί στο μέλλον όσον αφορά το κανονιστικό κενό στην παρούσα φάση. Ένα κενό που πιθανότατα θα είναι δύσκολο να συμμαζευτεί και κατ’ επέκταση να τροποποιηθεί, επειδή η σύγχυση πληροφοριών που υφίσταται την παρούσα στιγμή παραπέμπει τους χρήστες σε κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι στην πραγματικότητα και στο μυαλό των καπνιστών μεταξύ του e-cig και του IQOS δεν υπάρχουν αρκετές διαφορές.

Αν η ανακοίνωση της πιθανής παύσης των παραδοσιακών τσιγάρων PMI και η ταυτόχρονη μελέτη του Stan Glantz ήταν απλώς μια τυχαία σύμπτωση, εγώ πιθανότατα θα σας συστήσω να αρχίσετε τα τυχερά παιχνίδια στις ιπποδρομίες γιατί είναι σίγουρο ότι θα γίνετε πλούσιοι. Αλλά στην περίπτωση μιας ισχυρής και έμπειρης εταιρείας όπως PMI, θα ήθελα να πω ότι αυτή η ανακοίνωση είναι φυσικά παραπλανητική έως ψεύτικη και μια τέτοιας μορφής διαφήμισης σε μια εποχή που η TPD εμποδίζει τα κράτη μέλη από την προώθηση των προϊόντων καπνού.