Επικρατεί αναβρασμός από τις βαρύγδουπες δηλώσεις

Επικρατεί αναβρασμός από τις βαρύγδουπες δηλώσεις από τον επικεφαλή των γενικών χειρουργών στις ΗΠΑ, ο οποίος απαιτεί αυστηρότερες διατάξεις σχετικά με το ecig, ο ίδιος εξέδωσε μία έκθεση η οποία αναφέρει, η αυξημένη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νέους είναι ένα «μείζον ζήτημα στην δημόσια υγεία» και καλεί τους νομοθέτες να εφαρμόσουν ακόμη σκληρότερες ρυθμίσεις σε σχέση με τη χρήση, μεταξύ των ανηλίκων.

Ο Γενικός Χειρουργός είναι ο επιχειρησιακός επικεφαλής του Σώματος (PHSCC) και ο κύριος εκπρόσωπος για θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ. Διορίστηκε από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και εγκρίθηκε από την Γερουσία. Το τρέχον πρόσωπο στο οποίο κάνουμε αναφορά είναι ο Vivek Murthy, ο οποίος ανέλαβε καθήκονταστις 15 Δεκεμβρίου 2014 και ο διορισμός του έλαβε ευρεία υποστήριξη από τους 100 ιατρικούς δημόσιους οργανισμούς υγείας στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της American College of Physicians.

Τι λέει η έκθεση.

Στην έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα το πρωί ο Γενικός Χειρουργός Murthy ξεκίνησε με την καταγραφή των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται μέσω του ατμίσματος και συνέχισε αναφέροντας το βαθμό λεπτομερώς των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην νικοτίνη και άλλων χημικών ουσιών που εισπνέονται μέσω του vaping από τους νέους.

Δεν έχει σημασία πώς παραλαμβάνεται η νικοτίνη από τον ανθρώπινο οργανισμό, η νικοτίνη είναι επιβλαβής για τη νεολαία και τους νέους ενήλικες. Το eCig τυπικά περιέχει νικοτίνη καθώς και άλλες χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι βλάπτουν την υγεία. Για παράδειγμα, οι χρήστες κινδυνεύουν όταν είναι εκτεθειμένο το αναπνευστικό σύστημα σε δυνητικές επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Ο Murthy αναγνωρίζει ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα, καθώς προηγούμενες έρευνες το έχουν επιβεβαιώσει και δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει. Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι συσκευές είναι αποτελεσματικές στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση του σχετίζεται έντονα με τη χρήση άλλων προϊόντων καπνού.

Η γνώμη των εμπειρογνωμόνων.

Ο ακτιβιστής Clive Bates μελέτησε την έκθεση με μεγάλη λεπτομέρεια επισημαίνοντας τις ελλείψεις της. Το πρώτη και πιο προφανής μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι οι συγγραφείς της παρούσας έκθεσης αναφέρονται στους κίνδυνοι του ατμίσματος για τους εφήβους, χωρίς να αναγνωρίζει τα οφέλη για τους ενήλικες και προχωρά προτείνοντας περαιτέρω περιοριστικές ρυθμίσεις, χωρίς να εξετάσει το ενδεχόμενο ότι οι πολιτικές αυτές εναντιώνονται στους ενήλικους καπνιστές ή vapers που χρησιμοποιούν τις συσκευές για σκοπούς διακοπής του καπνίσματος. Ακόμη και με έμφαση στη νεολαία, αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι για τους εφήβους το vaping μπορεί να είναι μια θετική διέξοδο από το κάπνισμα, σαν μια πύλη εξόδου, πρόσθεσε ο Bates.

Οι ανησυχίες του Clive Bates εστιάζονται στο ζήτημα, ότι ο Γενικός Χειρουργός έχει χάσει εντελώς το σημείο του γνώθι σαυτόν, κάνει θέατρο κινδυνολογώντας με αμελητέους κινδύνους, ενώ αρνείται τις τεράστιες ευκαιρίες που παρέχει το ecig. Η επιστήμη είναι κακή όταν μιλάει γενικά κι αόριστα, η έκθεση βασίζεται σε εσφαλμένους ισχυρισμούς σχετικά με τις συμπεριφορές των νέων και αν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη πιθανότατα να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από το ίδιο το κάπνισμα. Αν μη τι άλλο υποχρεούμαστε να φερόμαστε με τη δέουσα σοβαρότητα σε τόσο λεπτεπίλεπτα θέματα, αν δεν υπολογίζουμε πως τα λεγόμενά μας ίσως να προκαλέσουν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία, τότε δεν αξίζει να βρισκόμαστε σε τόσο καίριες θέσεις.