Επιβεβαιώνεται πως δεν προκαλείται βλάβη του DNA στα κύτταρα

Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά πως άδικα κατηγορούν το vaping, μια νέα μελέτη κατεδαφίζει τις ανυπόστατες αξιώσεις που το θέλουν να προκαλεί βλάβη του DNA στα κύτταρα των πνευμόνων.

Οι επιστήμονες του κέντρου British American Tobacco – Research and Development στο Southampton χρησιμοποίησαν μια προσομοίωση του πνεύμονα το οποίο περιείχε πραγματικά ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα για να δοκιμαστεί αν εν τέλει προκαλείτε γενετική βλάβη από δύο διαφορετικά e-cigs, ψιλοκομμένο καπνό και ένα δείγμα ελέγχου φρέσκου αέρα.

Διαπίστωσαν ότι ο καπνός του τσιγάρου δημιουργεί ζημιά στο DNA, αλλά η έκταση του εξαρτάται από την ποσότητα του καπνού, δηλαδή, τα κύτταρα που είναι εκτεθειμένα σε περισσότερο καπνό ισούται με μεγαλύτερη ζημιά. Σε υψηλότερες δόσεις ο καπνός ήταν αρκετά τοξικός για να σκοτώσει ότι βρει μπροστά του. Σε αντίθεση, με τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου που δεν παρατηρήθηκε απολύτως καμία βλάβη, ακόμη και όταν η συγκέντρωση ωθήθηκε επιτηδευμένα προς τα επάνω για να διαπιστωθεί το ακριβές αδύνατο σημείο, πάλι δεν βρέθηκε τίποτα, οπότε δοκίμασαν να το ανεβάσουν 28 φορές υψηλότερα από το κανονικό και αποδείχθηκε περίτρανα ό, τι το τοξικό επίπεδο ήταν σχεδόν μηδενικό.

Η παραπλανητική μελέτη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Μια προηγούμενη μελέτη υποστήριξε ότι έχει βρει αποδείξεις πως ο ατμός του e-cig δήθεν καταστρέφει το DNA, αλλά αυτό το ανυπόστατο συμπέρασμα προκάλεσε τεράστια διαμάχη, κυρίως όταν ο επικεφαλής ερευνητής έκανε άγριες και παραπλανητικές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, προφανώς ήθελε να δημιουργήσει μεγάλο ντόρο για να κεντρίσει τα φώτα της δημοσιότητας.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πιο συγκεκριμένα η Jessica Wang-Rodriguez από το UC του Σαν Ντιέγκο υποστήριξε ότι το άτμισμα ήταν τόσο κακό όσο το κάπνισμα. Ωστόσο αυτό δεν έμεινε αναπάντητο και οι ειδικοί τοξικολόγοι χτύπησε κατέρριψαν αμέσως τους ισχυρισμούς της, επισημαίνοντας ότι η δική της έρευνα ήταν πέρα για πέρα λανθασμένη. Η Wang-Rodriguez είχε εκθέσει τα δείγματα των κυττάρων στα υγρό αναπλήρωσης για οκτώ εβδομάδες, παρ’ όλη την ύπουλη διενέργεια της, τα περισσότερα παρέμειναν ζωντανά, αλλά τα κύτταρα που εκτέθηκαν στον καπνό πέθαναν όλα μέσα σε 24 ώρες.

Η Wang-Rodriguez για έναν περίεργο λόγο ξέχασε να αναφέρει αυτές τις λεπτομέρειες στους δημοσιογράφους, έτσι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ομάδα του Σαουθάμπτον είναι πρόθυμοι να αποκαλύψουν όλα τα στοιχεία τους, χωρίς να κρύβονται πίσω από ανόητες προφάσεις με ανούσια προσχήματα πως δεν πρέπει να αποκαλυφθούν οι πηγές.

Έπεσαν οι μάσκες.

Είναι γνωστό της πάσης πως στον επιστημονικό χώρο εκτός από εξαιρετικούς εμπειρογνώμονες υπάρχει και το άρρωστο κομμάτι που αρκετοί την θεωρούν γάγγραινα, οι οποίοι προφανώς όχι μόνον δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη δημιουργώντας εντυπώσεις, βέβαια το πλήθος τούτων των παρανοϊκών ενεργειών καταρρίπτεται άμεσα, δυστυχώς όμως μερικοί καταφέρνουν να εξαπατήσουν την επιστημονική κοινότητα χωρίς να ανακαλυφθεί ποτέ η απάτη που έχουν διαπράξει.

Η προηγούμενη κυρία που θέλει να ονομάζεται έγκυρος επιστήμονας μετά το φιάσκο της, λοιδορήθηκε από την μάζα των σώφρων επαγγελματιών και πλέον φαίνεται να ανασκευάζει τα λεγόμενα της, επειδή φαίνεται ότι έβαλε σε άμεσο κίνδυνο την καριέρα της και καταφανέστατα θα έμενε κάποια στιγμή χωρίς δουλειά αν εξακολουθούσε να πράττει το ίδιο τροπάριο.