Πλέον έχει αποσαφηνιστεί ότι η συνθετική νικοτίνη

Πλέον έχει αποσαφηνιστεί ότι η συνθετική νικοτίνη δεν θα συντάσσεται στην κατηγορία των καπνικών ειδών, πιο συγκεκριμένα ο οργανισμός US Food and Drug Administration επιβεβαιώνει ότι τα προϊόντα που δεν προέρχονται από τον καπνό, δεν θα πρέπει να ρυθμίζονται ως προϊόντα καπνού, βάσει του ισχύοντος κανόνα που προϋπήρχε ως σήμερα τα πράγματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορούσαν οι αρμόδιοι να ξεχωρίσουν τα αυτονόητα, επειδή ήταν εγκλωβισμένοι στη νοοτροπία πως το υγρό αναπλήρωσης απαιτείται να κατηγοριοποιηθεί σε έναν τομέα όπου δεν ανήκει.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στο Convenience Store Decisions το οποίο είναι ένα ειδησεογραφικό site, αναφέρει πως η NICOPURE είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της FDA για το τρέχον ζήτημα πριν κάμποσο καιρό και η υπόθεση αφότου έφτασε στα δικαστήρια, είχε τελεσιδικήσει στης 1η Νοεμβρίου, η τελική απόφαση που βγήκε ήταν πως τα υγρά αναπλήρωσης που είναι είτε με ή άνευ νικοτίνης, ή που δεν προέρχονται από τον καπνό, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως προϊόντα καπνού.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως στα παρεμφερή είδη nicotine-free e-liquids, (NFLs) επικρατούσε μία χαοτική κατάσταση, ο νομοθέτης είχε μαύρα μεσάνυχτα επί του θέματος, αντί να πράξει το αυτονόητο και να τα θεωρήσει ως μη νικοτινούχα είχε κάνει το ακριβώς αντίθετο, όμως από δω και πέρα άρχισε να μπαίνει το νερό στο αυλάκι και κάθε παρερμηνεία πρακτικός θα επιλυθεί βάσει του ορισμού.

Η TFN νικοτίνη και τα NFLs δεν θεωρούνται ως προϊόντα καπνού.

Τούτο είναι μια καλή είδηση για την ατμιστική βιομηχανία καθώς το θέμα θεωρούνταν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα γκρίζα ζώνη, όταν οι ειδικοί είχαν προσπαθήσει να λάβουν απαντήσεις από τον οργανισμό, η απάντηση που πήραν ήταν αόριστη και παρέμενε ασαφής. Βέβαια μπορεί προς το παρόν το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει, αλλά κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι μελλοντικά δεν θα υπάρξει εκ νέου απαγόρευση, πάντως για τον κλάδο είναι μία σπουδαία νίκη που κατακτήθηκε με πάρα πολύ κόπο και ο αγώνας που δόθηκε ήταν άνισος διότι είχε να κάνει με την κυβέρνηση της Αμερικής και όχι με κάποια ανταγωνίστρια εταιρεία.

Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει ο Ρον Tully στο ραδιόφωνο τον περασμένο Ιούνιο, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος της Next Generation Labs, είχε εξηγήσει πως η TFN (συνθετική νικοτίνη) είναι μια μεγάλη εναλλακτική λύση στη συμβατική nicotine, επομένως ορθό είναι να καταταχθεί στην κατηγορία φαρμακευτικών προϊόντων, κάτι παρόμοιο με εμάς κάνει και η Big Pharma, η οποία όμως προορίζει τα προϊόντα της για τη θεραπεία των διαταραχών του εγκεφάλου όπως πάρκινσον, αλτσχάιμερ, την διαταραχή ελλείψεως προσοχής, την υπερδραστηριότητα (ADHD) και την επιληψία.

Τι γίνεται με την παρούσα ρύθμιση στην ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που έστρωσε την κατάσταση, φαίνεται να βρίσκεται σε λήθαργο και οι προσπάθειες της επικεντρώνονται αποκλειστικά στην απαγόρευση, χωρίς να εξετάζει διαφορετικά ενδεχόμενα με σκοπό να επιλυθούν τα οποιαδήποτε εμπόδια. Ορισμένοι αισιόδοξοι αναλυτές εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα η ΕΕ θα ακολουθήσει το δρόμο της ΗΠΑ, βέβαια τούτα τα σενάρια δεν έχουν κάποια βάση και περιορίζονται απλά σε εκτιμήσεις. Εδώ στην ελλάδα τουλάχιστον τα πράγματα μοιάζουν να είναι ήπια, αλλά κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει, οπότε ας κρατάμε μικρό καλάθι.