Αξιολόγηση του έτους 2016, βάσει επιστημονικής πλευράς

Αξιολόγηση του έτους 2016, βάσει επιστημονικής πλευράς, ο Δρ Φαρσαλινός κάνει μια ανασκόπηση της. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής E-cig, ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός αξιολογεί το έτος 2016, από επιστημονικής άποψης. Εξηγεί, επίσης, τι σκοπεύει να κάνει για να εξουδετερώσει τις τρέχουσες τάσεις που αναμένεται να ενισχυθούν την επόμενη χρονιά. Τα Dry puffs και η τακτική χρήση είναι δύο από τα θέματα που απεικονίζονται από τον ερευνητή σε αυτήν την ανάλυση της σκέψεως του.

Τεράστια αύξηση των ατμιστικών ερευνών που είναι συνάμα κακές έρευνες.

Ο καρδιολόγος δραστηριοποιείται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα, είναι ο συγγραφέας πολλών έγκριτων δημοσιευμάτων, έχοντας δημοσιεύσει πρόσφατα και ένα βιβλίο. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου για ορισμένα επιστημονικά περιοδικά.

Μας εξηγεί πως είναι πολύπλοκο για έναν απλό άνθρωπο ή ακόμη και για τους επιστήμονες με κατάρτιση, να κάνουν διάκριση μεταξύ καλής και κακής ποιότητας των μελετών σε τούτο τον τομέα.

Όμως λυπάται για το γεγονός ότι πολλές μελέτες φτιάχτηκαν για να δημιουργήσουν σκόπιμα μεγάλη δημοσιότητα. Σε αυτά τα άρθρα, η μεθοδολογία είναι έτοιμη και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε δήθεν ο ατμιστής να εκτίθεται σε κάποια βλάβη και δεν είναι κατ’ ανάγκην αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια συνεχής επισήμανση του φαινόμενου dry puff (ξηρής εισπνοή), μια υπερθέρμανση η οποία δημιουργεί μια πολύ άσχημη γεύση και κάθε vaper είναι υποχρεωμένος να το αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στεγνές ρουφηξιές, ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Αν και η επιστήμη είχε έρθει σε πρώτη επαφή με το πρόβλημα το 2013, όταν ο ίδιος δημοσίευσε την πρώτη μελέτη για να προειδοποιήσει τις συνέπειες της ξηρής τζούρας σχετικά με τις εκπομπές και την τοξικότητα, ως εκ τούτου, οι διατυπώσεις του ερευνητή εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά αρκετοί μελετητές την παίρνουν αψήφιστα, θεωρώντας την πως δεν είναι κομβικό σημείο. Αυτοί οι ερευνητές διεξάγουν μελέτες χωρίς να είναι σίγουροι αν οι ξηρές εισπνοές δεν παράγονται στο εργαστήριο. Από επιστημονική άποψη, αυτά τα αποτελέσματα είναι σωστά, αλλά δεν εκπροσωπούν σε καμία περίπτωση την ρεαλιστική χρήση του ecigarette.

Η έλλειψη εξέτασης αυτού του φαινομένου δημιουργεί πολλές μελέτες που επισημαίνουν τα τεράστια επίπεδα των τοξινών, αλλά, δυστυχώς, είναι ένα τελείως άστοχο παράδειγμα επειδή ο ατμιστής ποτέ δεν θα εκτεθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα. Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση αυτών των μελετών που στο μέλλον θα οργιάζουν, προβλέπει ο Δρ Farsalinos, διορθώνοντας όλα αυτά είναι χάσιμο χρόνου για ορισμένους εμπειρογνώμονες που προσπαθούν να αποδείξουν ότι υπάρχουν σφάλματα από την αντιγραφή πρωτοκόλλων, απλά συγκρίνοντας αποτελέσματα. Θα τους σύστηνα να σταματήσουν να αναπαράγουν τέτοιου είδους σκουπίδια επειδή θα το εκμεταλλευτούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μετέπειτα όλοι γνωρίζουν πιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Δεν θεωρείται vaper αυτός που δεν έκανε χρήση πριν 30 μέρες.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η παρερμηνεία του τακτικού ημερήσιου ατμίσματος, παρατηρείται πώς χαρακτηρίζουν κάποιον μόνιμο vaper ο οποίος δεν είναι καν χρήστης ή δεν έχει χρησιμοποιήσει το eCig τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες τριάντα ημέρες. Μια τέτοια παρερμηνεία οδηγεί αναπόφευκτα σε μια υπερεκτίμηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και μια υποεκτίμησης των αποτελεσμάτων της.

Είναι σημαντικό να καθοριστεί η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σωστά και να συζητήσουμε σχετικά με την τακτική χρήση σε σχέση με τον πειραματισμό, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να κόψει μόνο με τον πειραματισμό το άτμισμα. Ο τακτικός καθημερινός χρήστης εκτίθεται στην τοξικότητα του ατμού, καταλήγει ο ερευνητής, αλλά επίσης καρπώνεται όλα τα οφέλη σε σύγκριση με το κάπνισμα.