Έχει παραγίνει το κακό με τους youtubers στο εξωτερικό

Έχει παραγίνει το κακό με τους youtubers στο εξωτερικό που ο κάθε άσχετος προτρέπει το χρήστη να δημιουργήσει τα δικά του υγρά αναπλήρωσης στο σπίτι, του τύπου DIY φτιάξτο μόνος σου, δίχως να λαμβάνουν υπόψιν πως ορισμένοι ατμιστές είναι αρχάριοι και δεν γνωρίζουν ποιες ακριβώς προφυλάξεις πρέπει να πάρουν ή ακόμη χειρότερα δεν έχουν επίγνωση της επικινδυνότητας αυτής της μεθοδολογίας.

Σίγουρα πολλοί από εσάς θα έχετε δει αρκετά βιντεάκια στο youtube που καθοδηγούν τον θεατή βήμα βήμα να κατασκευάσει τις δικές του ιδιοκατασκευές, μέχρι εδώ όλα καλά, κυρίως όταν μιλάμε για ανώδυνα πράγματα όπως make-up και άλλα συναφή είδη, τα οποία δεν εγείρουν ιδιαίτερες ανησυχίες, όμως όταν επρόκειτο για φαρμακευτικά σκευάσματα που πρατικά είναι οι πρώτες ύλες για να φτιαχτεί το επιθυμητό υλικό από ένα παντελώς άσχετο σε γνώσεις άνθρωπο, τότε αυτή η κατάσταση ξεπερνάει τα όρια της ανευθυνότητας και πρέπει να μπει κάποια τάξη στο όλο ζήτημα, για να μη θρηνήσουμε θύματα στο τέλος.

DIY η εν λόγω ανευθυνότητα.

Η τάση του Do it yourself (DIY) έχει αποκτήσει απίστευτη δημοτικότητα στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, κυρίως στην πλατφόρμα του YouTube με βίντεο που δείχνουν πώς να οικοδομήσουμε έπιπλα με ξύλινες παλέτες, ιστοσελίδες που μας διδάσκουν πώς να κατασκευάσουμε προϊόντα αντί της αγοράς τους από κατάστημα και αρκετά άλλα, όμως ανάμεσα στους διδάσκοντες ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έχει μαύρα μεσάνυχτα επί της διαδικασίας δημιουργίας ενός είδους, όμως είναι αρκετά θελκτικό γιατί θα τους προσφέρει αμέτρητα views και κατά συνέπεια θα αποκτήσουν περισσότερη δημοφιλία, αλλά ποιος νοιάζεται αν κάποιος συνάνθρωπός μας από λάθος οδηγίες καταλήξεις σε ένα τραγικό περιστατικό; αν μου πείτε μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος δεν θα συμφωνήσω.

Αυτή η ιδέα προωθείται σαν μία φυσιολογική συνήθεια από τους δήθεν γκουρού προς τους καταναλωτές για να εξοικονομήσουν χρήματα από τα έξοδα που θα πλήρωναν για ένα έτοιμο προϊόν γλιτώνοντας σχεδόν τα μισά χρήματα.

Ας ξεχωρίσουμε το καλό από το κακό.

Είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να υποστηρίξει την ιδέα όταν κάποιο παιδί ρωτάει τι μπορούμε να φτιάξουμε με την πλαστελίνη ή πώς να σχεδιάζουμε στο χαρτί διάφορα σχέδια που αφορούν τη ζωγραφική. Τέτοιες απλές συνταγές είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουμε πώς μπορούν να γίνουν στο σπίτι με τελείως ανώδυνο τρόπο, ακόμα και αφορούν τα ίδια τα παιδιά και δεν συνεπάγονται η χρήση επικίνδυνων προϊόντων. όμως καλό θα είναι πάντα να υπάρχει η παρουσία του κηδεμόνα διπλά του, για κάθε παν ενδεχόμενο.

Η κατασκευή δικών μας υγρών αναπλήρωσης είναι περίπλοκη και περιλαμβάνει πολλά περισσότερα επικίνδυνα υλικά. Η πρακτική αυτή απαιτεί την διασφάλιση αξιοπιστίας της μεθοδολογίας και να ακολουθούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες αποτροπής μοιραίων περιστατικών, όπως οι στοιχειώδεις προφυλάξεις για την αποθήκευση επιβλαβών χημικών ουσιών στο σπίτι με τον πιο κοινό παράδειγμα, την συμπυκνωμένη νικοτίνη.

Φυσικά, στο τρέχων ζήτημα, τα πλέον επιβλαβή προϊόντα δεν είναι η φυτική γλυκερίνη ή η προπυλενογλυκόλη, αλλά η νικοτίνη που πωλείται σε μεγάλες ποσότητες συμπυκνωμένων διαλυμάτων που ανυψώνουν στα ουράνια την επικινδυνότητα. Πριν λίγο καιρό μία μάρκα φαρμακευτικής υγρής νικοτίνης είχε διαπιστωθεί από ερευνητικό κέντρο πώς αναγραφόταν στην ετικέτα της φιάλης λανθασμένα στοιχεία, δηλαδή αντί για 20 μιλιγκράμ ανά ml, ήταν 60 mg/ml, κάτι τέτοιες λανθασμένες ενδείξεις από πλευράς κατασκευαστών μπορεί να καταστούν μοιραίες, οπότε τα μάτια σας δεκατέσσερα και προσπαθήστε να εμπιστεύεστε μόνο τους αξιόπιστους ανθρώπους και όχι τους κομπογιαννίτες.