Άτμισμα μέσα στο σπίτι ή σε κλειστό χώρο

Άτμισμα μέσα στο σπίτι ή σε κλειστό χώρο, με παρότρυνση αρκετών ανθρώπων οι οποίοι με υποχρέωσαν (πάντα καλοπροαίρετα) να αναλύσω τις πτυχές του ζητήματος και κατά πόσο ετούτη η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία.

Το συγκεκριμένο ερώτημα το έχω δεχτεί άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια και ορισμένοι εξ αυτών με πιέζουν να απαντήσω μονολεκτικά, θα σας παραθέσω ένα παράδειγμα για να κατανοήσετε πως κινούμαστε σε λανθασμένη λογική, είναι σαν να ρωτάς τον γιατρό αν φάω σε μία μέρα 20 μήλα θα με πειράξουν; η συνήθης απάντηση που θα πάρετε είναι ναι, αλλά δεν θα αναρωτηθείτε ποιες είναι οι αιτίες που δεν πρέπει να φτάνουμε σε αυτό το σημείο και θα αρκεστείτε σε μία καταφατική απάντηση; μήπως έχετε την πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να σας καλύψει μία μονολεκτική αιτιολογία; αν το πράττετε διαφωνώ κάθετα μαζί σας.

Απαιτεί σοβαρότητα η διαχείριση του θέματος.

Είμαι της άποψης ότι όταν βρισκόμαστε σε ένα βήμα το οποίο μας δίνει την ευκαιρία να απευθυνθούμε στο ευρύ κοινό, τότε υποχρεούμαστε να στοιχειοθετούμε την κάθε άποψη με τα όποια επιχειρήματα διαθέτει ο καθένας και κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να δείχνουμε την δέουσα υπευθυνότητα όταν αναφερόμαστε σε τόσο σοβαρά θέματα. Όσοι διαβάζετε τα γραπτά μου, έχετε καταλάβει πως αποφεύγω την σοβαροφάνεια και την ανευθυνότητα, τη γνώμη μου πάντα επιδιώκω να την τεκμηριώνω, δίχως να αφήνω κενά γιατί πιθανότατα θα γεννήσουν απορίες.

Απαγορεύεται το άτμισμα σε κλειστό χώρο.

Λοιπόν ας ξετυλίξουμε το κουβάρι για να δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που πρέπει να αποφεύγουμε το άτμισμα εντός του σπιτιού. Καταρχάς απαγορεύεται να ατμίζουμε δια ροπάλου σε κλειστό χώρο στον οποίο έχουμε σκοπό να παραμείνουμε για αρκετές ώρες. Το χειρότερο σενάριο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι κάποιοι επιπόλαιοι γονείς ισως να υποχρεώνουν τα παιδιά τους, που παρευρίσκονται πλησίον τους, εντός της οικίας να εισπνέουν τον ατμό, κάνω θερμή έκκληση προς όλους τους γονείς να σεβαστούν τα τέκνα τους, ούτως ώστε να τα προφυλάξουν από το παθητικό vaping.

Χρησιμοποιήστε τις ίδιες προφυλάξεις που θα παίρνατε και για το κάπνισμα, σίγουρα όμως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα δύο είδη, γιατί προφανώς είναι ανόμοια, πληροφοριακά σας εξηγώ ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95 τα εκατό λιγότερο επιβλαβές από το smoking, το στοιχείο αυτό το επιβεβαιώνουν οι αμέτρητες έρευνες που έχω δημοσιεύσει μέσα από αυτό τον ιστότοπο και μερικές φορές ίσως να γίνομαι κουραστικός όταν επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα.

Παιδιά και τα κατοικίδια ζώα.

Η νικοτίνη σε όποια μορφή κι αν διατίθεται είναι βλαβερή, προκαλεί εξαιρετικό εθισμό και χαρακτηρίζεται ορθώς σαν δηλητήριο, οπότε, συνανθρώπους ή τα οικόσιτα ζώα που βρίσκονται μέσα στην οικία θα τα προστατέψουμε με το να μην κάνουμε χρήση δίπλα τους, ο ατμός περιέχει νικοτίνη και χημικές ουσίες που μπορεί να απορροφηθούν από τον οργανισμό εντός ολίγων δευτερολέπτων.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας έιναι ότι μία μικρή μερίδα ανόητων ατμιστών αφήνει ανεξέλεγκτα οπουδήποτε τις φιάλες των υγρών αναπλήρωσης, το οποίο σημαίνει αν βρίσκετε το μπουκάλι επάνω στο τραπέζι μπορεί πανεύκολα να το πάρει το παιδί και να το καταπιεί, το οποίο μεταφράζεται αυτόματα σε δηλητηρίαση και στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να επέλθει ο θάνατος, παλαιότερα είχα αναφέρει καταγεγραμμένα περιστατικά θανάτων από επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θάνατοι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, όμως το ότι ήταν λίγοι δεν αναιρεί την σπουδαιότητα του γεγονότος.

Απαραίτητες προφυλάξεις.

  • Σε περίπτωση που ατμίσαμε μέσα στο δωμάτιο η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε το παράθυρο ώστε να υπάρχει επαρκής ανανέωση του αέρα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα έως ότου βεβαιωθούμε ότι ατμόσφαιρα είναι καθαρή.

 

  • Τα δοχεία των υγρών αναπλήρωσης τα τοποθετούμε πάντα ψηλά στα ράφια με την προοπτική να μην μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά και κατά συνέπεια να γίνει κατάποση.

 

  • Όπως προανέφερα παραπάνω η υγρή νικοτίνη απορροφάται από το δέρμα σε 5 δευτερόλεπτα, αν έχει πέσει επάνω στο δέρμα κάποιου ατόμου αρκετά μεγάλη ποσότητα, επικοινωνούμε αμέσως με το κέντρο δηλητηριάσεων για να μας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες. Πώς γίνεται να διαπιστώσουμε αν υπάρχει υποψία τέτοιου γεγονότος;
  1. Το παιδί αισθάνεται άρρωστο ή έχει τάσεις για εμετό.
  2. Το παιδί φαίνεται χλωμό.
  3. Το παιδί έχει εφίδρωση ή του τρέχουν τα σάλια.
  4. Το παιδί βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, είναι επισφαλής και έχει έντονα γρήγορο καρδιακό παλμό.
  • Να θυμάστε ότι το κακό μία φορά συμβαίνει, ίσως για πολλά χρόνια να μην έχετε δει ένα τέτοιο περιστατικό ούτε με τα μάτια σας ή να μην έχετε ακούσει κάτι παρόμοιο, αλλά δεν μπορεί να σας διαβεβαιώσει κανένας πως δεν θα είσαστε εσείς ο επόμενος.