Άραγε η BAT θα αυξήσει την προσφορά εξαγοράς της Reynolds;

Άραγε η BAT θα αυξήσει την προσφορά εξαγοράς της Reynolds; οι τελευταίες πληροφορίες έδειχναν πως κυλούσαν ομαλά τα πράγματα και θα προχωρούσε σε μία συμφωνία το θέμα, κάτι όμως μπήκε ανάμεσα και προς το παρόν φαίνεται να έχει παγώσει υπόθεση.

Πριν λίγο καιρό η BAT είχε κάνει μία προσφορά των 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και περίπου 47 δισεκατομμύρια $ σε μετοχές της εταιρείας, προτείνοντας στην Reynolds να συγχωνευθούν μεταξύ τους στις 21 Οκτωβρίου 2016,, αλλά η Reynolds απέρριψε την αρχική προσφορά διότι θεώρησε πολύ μικρό το τίμημα.

Οι αναλυτές της αγοράς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Reynolds αναμένεται να ζητήσει υψηλότερη τιμή συναλλαγής από την προηγούμενη, το σενάριο αυτό επιβεβαιώνεται από την ανάλυση της Bloomberg, η οποία προβλέπει ότι η νέα προσφορά θα έχει υψηλότερο τίμημα καταβολής σε μετρητά και συνάμα διάφορα ανταλλάγματα υλικού περιεχομένου. Αυτή η πηγή, ωστόσο υποδηλώνει ότι η νέα προσφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% της αρχικής τιμής.

Η συνένωση της Αμερικανικής καπνοβιομηχανίας με την ευρωπαϊκή φαντάζει αρκετά δελεαστική και αν επιτευχθεί προβλέπεται το οικονομικό πλαίσιο αυτής της εταιρείας να την καταστήσει κυρίαρχο παγκοσμίως.

Ποια είναι η αιτία.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η χαμηλή τιμή στο φυσικό αέριο το 2016 είχε θετικό αντίκτυπο στις εταιρείες των ΗΠΑ και βοήθησε πολλά brand names να σημειώσουν κατακόρυφη άνοδο στα έσοδά τους και κατ’ επέκταση να στραφούν σε νέες επενδύσεις πώς θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα αναμενόμενα έσοδα. Όμως το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία που διεξήχθη πριν λίγους μήνες είχε καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και οι περισσότερες αισθάνθηκαν να κατακρημνίζονται, οπότε οι εταιρείες από τις ΗΠΑ δεν έχασαν ευκαιρία να εξαγοράσουν ισχυρά εμπορικά σήματα που εδρεύουν στην Αγγλία.

Μια άλλη πτυχή που αγνοούν πολλά άτομα και ενδέχεται να έχει αρκετό ενδιαφέρον, αφορά την Altria και της Philip Morris που στο εγγύς μέλλον είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις οι δύο εταιρείες χωρίστηκαν περίπου πριν 10 χρόνια. Η philip morris οσμίστηκε πως η επανένωση αυτό των δύο κολοσσών μπορεί να τους επιφέρει τεράστια ισχύ, όμως μόνο εύκολα δεν προμηνύονται τα πράγματα και Altria σκοπεύει να πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της και είναι προφανές πως δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από από μερικά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Ακούγονται εξωφρενικά τα ποσά, αλλά όποιος έχει μελετήσει τις συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο εμπόριο σύντομα θα κατανοήσει πως μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η κατάσταση.

Είναι εφικτή η απόσβεση των εξόδων.

Σίγουρα πολλοί θα αναρωτιέστε κατά πόσο είναι εφικτό η BAT να κάνει απόσβεση των εξόδων της μετά την αγοροπωλησία, όταν όμως μιλάμε για τόσο μεγάλα μεγέθη των brand names σας πληροφορώ ότι δεν γίνεται τίποτα στην τύχη και και εκ των προτέρων έχει μελετηθεί από τους οικονομικούς αναλυτές που εργάζονται για λογαριασμό τους, οι οποίοι όπως είναι φυσικό έχουν καταστρώσει ένα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο με ένα στρατηγικό πλάνο σε βάθος δεκαετίας.

Ακόμη και αν η υπόθεση δεν οδηγηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, έχουν τόσες πολλές θυγατρικές εταιρίες που μπορούν να καλύψουν άμεσα τις ενδεχόμενες ζημιές που ίσως να προκύψουν από απρόβλεπτες περιστάσεις, αλλά αν υποθέσουμε το χειρότερο σενάριο της πτώχευσης τότε θα κλονιστεί θα κλονιστούν τα θεμέλια και θα πάρει η μπάλα κυρίως στους αδυνάτους, γιατί όπως είναι γνωστό οι δυνατοί έχουν τόσα πολλά οικονομικά αποθέματα για παν ενδεχόμενο.