Οι λάθος αντιλήψεις έρχονται ξανά στο προσκήνιο

Οι λάθος αντιλήψεις έρχονται ξανά στο προσκήνιο

Οι λάθος αντιλήψεις έρχονται ξανά στο προσκήνιο και πιο συγκεκριμένα μία έρευνα έρχεται να ταρακουνήσει συθέμελα το τοπίο που αγνοούσαν μερικοί ειδικοί ως τώρα.

Οι πολίτες της Αμερικής θεωρούν τα προϊόντα ατμού εξαιρετικά επιβλαβή, ή τουλάχιστον πιο επιβλαβη από τα παραδοσιακά τσιγάρα, αυτό το λάθος με το σκεπτικό έχει παρουσιάσει τριπλάσια αύξηση τα τελευταία χρόνια, σηματοδοτώντας την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με μια μελέτη tobacco researchers που συντελέστηκε από ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστήμιου της Γεωργίας των ΗΠΑ (Georgia State University).

Το αντικείμενο διερευνήθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών, αρχίζοντας από το 2012 μέχρι το 2015, η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε στις αντιλήψεις σχετικά με τις βλάβες και απευθυνόταν σε κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών, εξετάζοντας τα ηλεκτρονικά συστήματα παράδοσης νικοτίνης, οι ερευνητές έχουν συλλέξει δεδομένα από 16.000 περίπου ενήλικες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

35 τοις εκατό των ενηλίκων καπνιστών πίστευαν πως το ecig είναι εξίσου ή και περισσότερο επιβλαβείς απ’ τον παραδοσιακό τρόπο καπνίσματος το 2015, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Science Daily. Είναι σημαντική αύξηση σε σχέση με το σχεδόν 12 τοις εκατό που ανέφεραν το ίδιο πράγμα το 2012, η έκθεση αναφέρει επίσης.

Επιπλέον, το ποσοστό των ενήλικων καπνιστών που πίστευαν ότι τα προϊόντα ατμού ήταν εθιστικά παρατηρήθηκαν επίσης και σε ενήλικες που ήταν μη καπνιστές, με υπερδιπλασιασμένο ποσοστό  57 τοις εκατό το 2015, από το 25 τοις εκατό το 2012. Παρόμοιες τάσεις.  Η μελέτη αναφέρει ότι τα ευρήματα αυτά «υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να μεταφέρουν ακριβείς πληροφορίες στο κοινό, ιδιαίτερα σε ενήλικες καπνιστές, σχετικά με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία της βλάβης των e-cigarettes σε σύγκριση με τον συμβατικό τρόπο.

Είναι επιτακτική ανάγκη τα μηνύματα που αφορούν τη δημόσια υγεία να μεταφερθούν με απόλυτη ακρίβεια στο κοινό  των καπνιστών εξηγώντας τους πως η μετάβαση στο Η.Τ θα μειώσει τους κινδύνους, ακόμη κι αν τούτα είναι εθιστικά και όχι χωρίς κίνδυνο”, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ Michael Eriksen, κοσμήτορας του πανεπιστημίου της Γεωργίας μέλους της Δημόσιας Υγείας και παγκόσμια αναγνωρισμένος ειδικός στον έλεγχο του καπνού.