Μια γρήγορη επίδειξη των επιπέδων φορμαλδεΰδης

Μια γρήγορη επίδειξη των επιπέδων φορμαλδεΰδης

Μια γρήγορη επίδειξη των επιπέδων φορμαλδεΰδης που παράγεται από ένα ecig, ένα τσιγάρο και ένα πούρο.

Σε ένα βίντεο, ο Δρ Robert Cranfield απομυθοποιεί τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine  τον Γενάρη του 2015 με τίτλο ” Κρυφή φορμαλδεΰδη σε αερολύματα του ecigarette “.

Μια αμφιλεγόμενη μελέτη σχετικά με τις εκπομπές φορμαλδεΰδης.

Η αμφιλεγόμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Paul Jensen που δραστηριοποιείται στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ (Portland, OR) διαπίστωσε ότι ένας χρήστης vaping με ρυθμό κατανάλωσης 3 ml ανά ημέρα θα εισπνέει 14,4 ± 3,3 mg φορμαλδεΰδηςμέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος του καρκίνου που σχετίζεται με το άτμισμα ανέρχεται έως 15 φορές υψηλότερα από το κάπνισμα σε μακροπρόθεσμο στάδιο, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα.

Οι έντονες αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Πολλοί ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός και ο Michael Siegel, αντέδρασαν σθεναρά στο πρωτόκολλο που χρησιμοποίησε ο Jensen, αμφισβητώντας άμεσα τα συμπεράσματά του.
Η απάντηση που δόθηκε από τους προαναφερόμενες είναι ότι η καύση των τσιγάρων περιέχουν πολλές τοξικές ουσίες σε σχετικά υψηλότερες συγκεντρώσεις, οπότε τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν είναι σαφέστατα και μπορούν να απορριφθούν κατευθείαν, ακόμα κι αν υποθετικά η φορμαλδεΰδη είναι σε υψηλότερα επίπεδα, μπορούν να προέλθουν μόνο από dry burn και όχι από κανονικό άτμισμα. Μετά τη δημοσίευση αυτή, ο o Farsalinos δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «τα ecig παράγουν υψηλά επίπεδα αλδεΰδης μόνο σε συνθήκες dry puff,  καταλήγοντας: ” Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παράγουν υψηλά επίπεδα της αλδεΰδης μόνο σε συνθήκες dry puff , στην οποία το υγρό υπερθερμαίνεται , προκαλώντας μια έντονη δυσάρεστη γεύση που όταν οι χρήστες το ανιχνεύσουν το αποφεύγουν συνειδητά και δεν το απορροφούν μέσα στον οργανισμό τους. Υπό κανονικές συνθήκες ατμίσματος οι εκπομπές αλδεΰδης είναι ελάχιστες, ακόμη και σε νέας γενιάς υψηλής ισχύος mod “
O Robert Cranfield πιστεύει ότι  η έρευνα μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί πάρα πολύ στους  πιθανούς κινδύνους του ατμίσματος και καθόλου για το τι έχει συμβεί σε άτομα που είναι  ήδη vapers για χρόνια. Σε μια έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2015, ο ίδιος εκ των υστέρων διαπίστωσε πως οι συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων από το ecig είναι απειροελάχιστες σε σχέση με το με το παραδοσιακό κάπνισμα. Επίσης παρατήρησε ότι Πολλές από τις ομάδες θα ωφεληθούν άμεσα με μείωση των βλαβών από το Η.Τ  και προτείνει δράσεις για την ενθάρρυνση του ατμίσματος, αντιστρέφοντας τις αρνητικές επιδράσεις από την χρήση καπνού, κρατώντας τα vaping προϊόντα φθηνά, αποφεύγοντας τιμωρητική τακτική των φόρων ενθαρρύνοντας τους καπνιστές να δοκιμάσουν το vaping.