Καταρρίπτεται άλλη μία συκοφαντία για τις γλυκές γεύσεις

Καταρρίπτεται άλλη μία συκοφαντία για τις γλυκές γεύσεις

Καταρρίπτεται άλλη μία συκοφαντία για τις γλυκές γεύσεις που προστίθενται μέσα στα υγρά αναπλήρωσης. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι ορισμένα από αυτά μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια πηγή των φουρανίων που δεν συσχετίζονται με οποιαδήποτε άμεση τοξικότητα σε ανθρώπους, αλλά αποκάλυψε πιθανή τοξικότητα και καρκινογένεσης σε τρωκτικά.

Η χρήση των προσθέτων δεν είναι χωρίς κίνδυνο: είναι αυτό που αναφέρει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από to  ερευνητή του Λιβάνου Najat A Saliba  από το Τμήμα Χημείας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού μαζί με την ομάδα του.

Τα φουράνια παράγονται κατά τη θέρμανση σακχάρων σε ένα μείγμα.

Οι συγγραφείς της έκθεσης αναφέρουν ότι τα δύο δυνητικά τοξικά μόρια, 5-υδροξυμεθυλοφουρφουράλη (5-hydroxymethylfurfural “HMF”) και φουρφουράλη (furfural “FA”)  δεν ήταν αρχικά παρόν στον ατμό του eliquids . Ο μηχανισμός μέσω του οποίου εμφανίζονται στο ατμό είναι η κατανομή από τη θερμότητα των σακχάρων που περιέχονται στο υγρό.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι εν λόγω ουσίες είναι επίσης παρούσες στα παραδοσιακά τσιγάρα  και τον εμποτισμένο με άρωμα χύμα καπνό που επίσης περιέχει παρόμοια γλυκαντικά  αρτύματα. Η εργαστηριακές συνθήκες, έδειξαν τα επίπεδα φουρανίων πού βρισκόταν στον ατμό να παρομοιάζει με εκείνο του ομολόγου του και ουσιαστικά φαίνεται να επιτεύχθηκαν στην ίδιας τάξη μεγέθους όπως και στα παραδοσιακά τσιγάρα.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνίσματος ποτέ δεν αποκάλυψαν ιδιαίτερο κίνδυνο που σχετίζεται με τα φουράνια, γιατί τo στρέφεται εναντίον του ecig;

Η HMF, για παράδειγμα, δεν είναι ένα νεοφερμένη στοιχείο, δεδομένου ότι είναι ένα πολύ κοινό συστατικό που περιέχεται στα τρόφιμα και τα ποτά: η HMF είναι παρούσα σε υψηλά σιρόπια φρουκτόζης, στον καφέ, στις σκούρες μπύρες και τα αποξηραμένα φρούτα. Θεωρητικά μοιάζει σαν εκδίκηση και το προσάπτουν άδικα στο vaping.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι παρά τις αρκετές δεκαετίες έρευνας σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνίσματος, δεν τίθεται θέμα για σχηματισμό φουρανίων. Το ίδιο ισχύει για πολλά άλλα μόρια των οποίων η τοξικότητα φαίνεται να ξεπροβάλλει με ανάλυση στο αερόλυμα του καπνού, όμως ποτέ δεν ενημέρωσαν τους δισεκατομμύρια καπνιστές για αυτό το γεγονός και το κρατούσαν επτασφράγιστο μυστικό.

Το HMF και FA δεν συνδέονται με οποιαδήποτε γνωστή ασθένεια σε ανθρώπους, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης της αναπνευστικής οδού, αυτά με τη σειρά τους προκαλούν όγκο μόνο στα ποντίκια και ποτέ στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι συγγραφείς της μελέτης είναι προσεκτικοί με τα ευρήματά τους: Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την τοξικότητα που είναι ακόμα αναπάντητα και έτσι το ερώτημα αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές από το τσιγάρο καπνού παραμένει ανοιχτό, απλά αναμένουμε περισσότερες έρευνες για να πειστούμε από τα διαπιστευτήρια,  δήλωσε ο Najat Saliba στο Reuters.

Το ιστορικό του πρώην καπνιστή συνδέεται άμεσα με την κατάσταση.

Η λειτουργία των ecigarettes κάτω με διαφορετικές ρυθμίσεις παίζει ρόλο, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι χαμηλότερης ισχύος μπαταρίες συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα HMF, ενώ η περισσότερη δύναμη συνδέθηκε με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της FA στις αναθυμιάσεις. Shen σχολιάζει ότι η τοξικότητα μπορεί να συνδέεται άμεσα με το ιστορικό του πρώην καπνιστή, δηλαδή είναι ένας παράγοντας που περιπλέκει σημαντικά την αξιολόγηση της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ένα ακόμη κριτήριο που μπερδεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση είναι η ποικιλία των συσκευών, το ευρύ φάσμα της ισχύς, τον τρόπο ατμίσματος, η ποικιλία των υγρών και η διαθεσιμότητα των προσθέτων. Αν ο κατασκευαστής μπορεί να περιορίσει την παρουσία κάποιων συγκεκριμένων ενώσεων στα e-υγρά, τότε θα στρέψουμε την προσοχή μας αποκλειστικά στον ατμοποιητή ψεκαστήρα, ή το mod.