Τώρα βάζουν στο κόλπο και την βρογχίτιδα

Τώρα βάζουν στο κόλπο και την βρογχίτιδα, η αθλιότητα δεν έχει όρια και ξεπερνάει κάθε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το πρόβλημα με όλο αυτό το συρφετό είναι πως ουσιαστικά κάνουν εικασίες και δεν έχουν απτά αποδεικτικά στοιχεία, τη σήμερον ημέρα πουλάει πάρα πολύ η προπαγάνδα και για να επιτύχει το σκοπό της απευθύνεται σε ένα είδος που γνωρίζει απίστευτη δημοτικότητα από το ευρύ κοινό, εδώ κολλάει η παροιμία που λέει: ρίξε λάσπη κάτι θα μείνει.

Ένα νέο έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care έχει προκαλέσει μια πλημμύρα αντιδράσεων και φιγουράρει σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων υποστηρίζοντας ότι το άτμισμα ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν e-cig έχουν διπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από βρογχίτιδα με εκείνους που δεν το το χρησιμοποιούν.

Με μία προσεκτικότερη εξέταση των περιστάσεων, αποδεικνύεται ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν μεγαλοποιήσει σοβαρά τα ευρήματα της μελέτης και η ίδια η έρευνα δεν μας δίνει αρκετά ενδεικτικά στοιχεία. Ο πραγματικός τίτλος του εγγράφου είναι το vape μπορεί να βλάψει την υγεία των πνευμόνων στους εφήβους », το οποίο είναι ανησυχητικό αρκετή από μόνo toy, αλλά στην πραγματικότητα οι ερευνητές δεν έχουν προέβη σε καμία ιατρική διάγνωση που να πιστοποιεί τα αυτονόητα, απλά άφησαν κάτι να αιωρείται στον ορίζοντα επιδεικνύοντας μία ανεύθυνη στάση από σοβαρούς επαγγελματίες της υγείας (δήθεν σοβαρούς). Τα αποτελέσματα αναφέρουν ότι οι εφήβοι που συμμετείχαν στο πείραμα είχαν βαρύ ιατρικό ιστορικό και υπέφεραν από παρατεταμένο βήχα, το οποίο δεν είναι πολύ ακριβές εργαλείο διάγνωσης.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στην Αθήνα έχει ήδη δημοσιεύσει μια ισχυρή διάψευση της ανυπόστατης μελέτης, επικρίνοντας τους συγγραφείς για καθαρή παραπλάνηση και το δελτίο τύπου που εξέδωσαν παραπέμπει σε βλάβη όταν στην πραγματικότητα δεν έχει βρεθεί καμία ζημιά. Τόνισε επίσης ότι οι ερευνητές δεν ελέγχουν σωστά τις παραμέτρους του καπνίσματος και ότι πολύ πιθανόν αυτά τα άτομα να υπήρξαν καπνιστές κατά το παρελθόν, οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ βήχα και χρήση ecigarette δεν ευσταθεί, τουναντίον το εξαφανίζει κιόλας. Φαίνεται ότι, για άλλη μια φορά, η προχειρότητα στην επιστήμη και η κακή δημοσιογραφία έχουν συνδυαστεί για να δημιουργήσουν παραπλανητικούς τίτλους.

Περσινά ξινά σταφύλια.

Επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί όσον αφορά την υποκρισία και την ανευθυνότητα από μερικούς γιατρούς της πλάκας στο εξωτερικό, που δεν έχουν ούτε όσιο και ιερό, κυρίως όταν πρόκειται να προβληθεί το όνομά τους στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά κανάλια του κόσμου και μετά παρόν κριτήρια βάζουν υποψηφιότητα για να γίνουν το πρόσωπο της ημέρας που θα ασχοληθεί ο κόσμος μαζί τους όλο το εικοσιτετράωρο, οπότε μη σας προξενεί καθόλου εντύπωση, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Πόσο μάλλον, αν λάβουμε υπόψη μας ότι για να αναρριχηθούν στην κορυφή αυτά τα ανθρωπόμορφα τέρατα πατάνε επί πτωμάτων και δεν υπολογίζουν τις συνέπειες που θα προκαλέσουν με την ασυνειδησία τους, όμως και εμείς για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να αναφέρουμε πως υπάρχουν εξαιρετικοί επιστήμονες που έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή στην στην έρευνα, χωρίς να επιδιώκουν δάφνες καταξίωσης, πιστεύω ακράδαντα ότι για την υπερβολική αγάπη προς το αντικείμενο τους θα δούλευαν και χωρίς μισθό.