Στην επίσημη παγκόσμια συνάντηση COP 7 ο Π.Ο.Υ συνέστησε

Στην επίσημη παγκόσμια συνάντηση COP 7 ο Π.Ο.Υ συνέστησε τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν διά παντός το e-cigarette, το πρόβλημα εντοπίζεται στο σημείο πως καμία σπουδαία χώρα δεν προέβαλε αντίσταση ή τουλάχιστον να διαφωνήσει στα επιμέρους σημεία που θεωρεί απαράδεκτα. Το ζήτημα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις διότι προφανώς θα επηρεάσει αρνητικά και τους πολίτες που θα διαβάσουν ή θα ακούσουν τα επιχειρήματα.

Η αιτία του κακού όπως πάντα είναι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που διοργάνωσε την ετήσια διάσκεψη του COP 7 , η οποία συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα στο Νέο Δελχί, Ένα γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση ήταν ότι διατήρησε τη σκληρή γραμμή σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι είναι μια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη εναλλακτική λύση από τον καπνό. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια να επιβληθεί μια παγκόσμια απαγόρευση νίκησε, η έκθεση του συνεδρίου αφήνει ανοιχτή την πόρτα για κάθε χώρα που θέλει να εκδώσει τη δική της απαγόρευσή.

Μετά το 2014 στο COP 6 οι επίσημες συμβουλές του Π.Ο.Υ προς τις κυβερνήσεις ήταν ότι θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τη ρύθμιση των προϊόντων ατμού κατατάσσοντας το στην ίδια κατηγορία όπως ο καπνός ή τα ναρκωτικά, ή την ολική απαγόρευση τους. Ενώ η γλώσσα της έκθεσης δεν έχει αλλάξει πολύ σε αυτή την τελευταία έκδοση, που απλά δείχνει ένα αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην επιστημονική βιβλιογραφία που αναφέρει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσουν το κάπνισμα – και τη θέση του ΠΟΥ.

Ενώ ορισμένες χώρες ανέφεραν ότι προτιμούν μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση, υπάρχουν ανησυχητικές φήμες πως ανώτατα στελέχη των κυβερνήσεων δέχτηκαν πιέσεις από ΜΚΟ και μερικές εθνικές αντιπροσωπείες κατηγορήθηκαν ότι συνεργάζονται κάτω από το τραπέζι με καπνοβιομηχανίες. Είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς οποιαδήποτε από αυτές τις εκθέσεις, λόγω της καταπιεστικής μυστικότητας που περιβάλλει τις συναντήσεις των συμβαλλομένων μερών, αλλά και εάν είναι αλήθεια, κάτι έχει πάει πολύ στραβά με το γραφείο για την υγεία του ΟΗΕ. Πολλοί vapers ζητούν τώρα την πλήρη διαφάνεια στην επόμενη διάσκεψη του COP, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη το 2018.