Ο Clive Bates στην τελευταία του συνέντευξη ήταν αιχμηρός

Ο Clive Bates στην τελευταία του συνέντευξη ήταν αρκετά αιχμηρός με την ρυθμιστική διαδικασία των Ecigs που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, για όσους δεν γνωρίζουν αυτό τον κύριο είναι ο Γενικός Νομικός Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης στην Nicopure Labs.

Πρόσφατα έδωσε μία συνέντευξη στην Patricia Kovacevic, ο οποίος ρωτήθηκε για την προοπτική του κανονιστικού πλαισίου στο Η.Τ και τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση.

Μας λέει τα παρακάτω: Ουσιαστικά, ο Αμερικανικός οργανισμός FDA ακολουθεί μία στρατηγική η οποία ισοπεδώνει τα πάντα στο διάβα του και τυπικά απαγορεύει να κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο τα περισσότερα προϊόντα ατμίσματος, επιτρέποντας μόνο ένα μικρό αριθμό προϊόντων, κυρίως εκείνων που κατασκευάζονται από το Big Tobacco. Στο δεύτερο στάδιο, η FDA θα επιτρέψει τα προϊόντα με κατά περίπτωση, μια διαδικασία που βασίζεται στην αξιολόγηση των φακέλων PMTA που υποβάλλονται από τους κατασκευαστές (τουλάχιστον αυτών που επιβιώνουν από την κρίση) για κάθε προϊόν.

Η διαδικασία αξιολόγησης του FDA είναι αυθαίρετη.

Ο Clive Bates εξηγεί την κρισιμότητα αυτής της προσέγγισης, την η οποία συγκρίνει με την κατάσταση στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη, όλα τα προϊόντα παραμένουν διαθέσιμες έως ότου υπάρξει μία απτή απόδειξη η οποία δεν συμμορφώνεται με τα πρότυπα. Η TPD ζητά από τους κατασκευαστές ή τους εισαγωγείς να ακολουθήσουν μια “λίστα ελέγχου” για την αξία των προϊόντων τους.

Η αμερικανική διαδικασία αξιολόγησης, από μόνη της, είναι αυθαίρετη, επειδή τα κριτήρια για να επιτρέψει ένα προϊόν ή να απορρίψει δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια, δίνοντας άνισες ευκαιρίες επιτυχίας στους ενδιαφερόμενους, η αίσθηση του κλάδου είναι ότι ο FDA δεν ξέρει πραγματικά τι ψάχνει και ότι οι πραγματικές της προθέσεις δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό, παρά μόνο εκείνους που διαθέτουν γερό πορτοφόλι οι οποίοι θα αντέξουν σε οποιαδήποτε οικονομική ζημιά. Μια περίοδος κατάρτισης θα προκαλέσει την κατάρρευση μιας επιτυχημένης αγοράς, με ενδεχόμενο κίνδυνο μιας δευτερογενούς αγοράς, πολύ πιο σκοτεινής και πιο παράνομης από την επίσημη.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι, σύμφωνα με Clive Bates, το ποσό της PMTAs θα εμποδίσει την διοίκηση να αξιολογήσει όλα τα προϊόντα. Η γραφειοκρατία στον FDA, εξηγεί κατηγορηματικά πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις εφαρμογές σε εύθετο χρόνο, δεδομένου ότι δεν έδειξε την ικανότητά τους να επεξεργάζονται αυτά τα πράγματα σε άλλους τομείς.

Το μειονέκτημα της στρατηγικής του FDA είναι ότι ορισμένα προϊόντα που έχουν επιλεγεί για την καταπολέμηση του καπνίσματος θα γίνουν διαθέσιμα στους χρήστες, ακόμη κι αν αυτά δεν ακολουθούν τις κατάλληλες προδιαγραφές. Ο Clive Bates παρατηρεί επίσης ότι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που δαιμονοποιεί το Η.Τ, θεωρώντας τον φορέα της παγκόσμιας επιδημίας της νικοτίνης και πύλη προς το κάπνισμα για τη νεολαία, υπάρχουν στο βάθος σημάδια αναπτέρωσης του ηθικού της ατμιστικής βιομηχανίας.

Ο CDC παρέχει ένα πλέγμα παραπλανητικών πληροφοριών.

Ένα άλλο ζήτημα που τονίζει ο Clive Bates είναι η παραπλανητική πληροφόρηση από τον CDC, ο οποίος κινδυνολογεί και προσομοιώνει το άτμισμα με το κάπνισμα, ενημερώνοντας λανθασμένα το ακροατήριο που ακούει τις εξαγγελίες του, προβάλλοντας πάντα τεχνηέντως τον πιθανό κίνδυνο ενός συγκεκριμένου μορίου σε ένα συγκεκριμένο τύπο κυττάρων που πιθανόν να προκαλέσει μη αναστρέψιμη κατάσταση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μεταξύ άλλων ανέφερε για μία έρευνα που διεξήχθη πριν λίγο καιρό και εν ολίγοις σοκαρίστηκε από τα αποτελέσματα, η οποία έδειξε πως το 5,3% των Αμερικανών ενηλίκων πιστεύουν ότι το vaping είναι πιο επιβλαβές από το κάπνισμα, το 37% πιστεύουν ότι είναι τόσο επιβλαβές ή πιο επιβλαβές από το κάπνισμα και το 35% απλά δεν ξέρουν.