Οι Βρετανοί είναι έτη φωτός μπροστά από τους υπόλοιπους

Οι Βρετανοί είναι έτη φωτός μπροστά από τους υπόλοιπους όσον αφορά την τήρηση των κανόνων και για άλλη μία φορά μας απέδειξαν πως η κρατική της μηχανή δουλεύει αψεγάδιαστα. Για το λόγο του αληθές θα σας δώσω τα παραδείγματα στα οποία δεν χωρά καμία αμφισβήτηση ότι είναι καταφερτζήδες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο συντάχθηκε μία επιτροπή η οποία μεταφραζομένη στα ελληνικά ονομάζεται Εθνική Έρευνα για τον έλεγχο του καπνού και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσον η τρέχουσα νομοθεσία για τον καπνό έχει τηρηθεί. Αυτό το έτος τα vaping προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτή την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 74% των συμβουλίων είχε πραγματοποιήσει τους απαιτούμενους ελέγχους.

Τον Οκτώβριο του 2015, η νομοθεσία ψηφίστηκε για την απαγόρευση πώλησης σε προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη για άτομα κάτω των 18 ετών. Σε μια προσπάθεια για να εξετάσουν τις δράσεις των τοπικών συμβουλίων για την επιβολή του παρόντος κανονισμού, 877 ανήλικοι εθελοντές στάλθηκαν σε σημεία πώλησης ούτως ώστε να αγοράσουν τα προϊόντα από τα 151 συμβούλια στην Αγγλία από τον Απρίλιο του ’15 έως τον Μάρτιο του ’16, και το ποσοστό ανταπόκρισης ήταν αξιόπιστο της τάξεως του 98%.

Το 59% των συμβουλίων ανέλαβε εργασία δοκιμαστικής αγοράς και ενώ, όπως προαναφέρθηκε το 74% των συμβουλίων είχε πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους καπνού για να εμποδίσει τις πωλήσεις σε ανηλίκους, η έκθεση επισημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των συμβουλίων που ασκούν τέτοιες δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 17%. Η πλειοψηφία των πωλήσεων σε ανήλικων ήταν 61% και βρέθηκαν να λαμβάνουν χώρα σε λαϊκές αγορές ή ακόμη και σε παράνομες πωλήσεις από πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτων.

Διασφάλιση προστασίας των ανηλίκων.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα στην LocalGov, του διευθύνοντος συμβούλου του Chartered Institute Trading Standards, Leon Livermore επεσήμανε ότι ενώ η εν λόγω χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των παιδιών ήταν σχετικά σπάνια, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα προϊόντα αυξάνεται σε όλη τη χώρα και έτσι ταυτόχρονα ο πειραματισμός ελαχιστοποιείται. Από την άλλη πλευρά, περισσότερο από το ήμισυ των νέων παραδέχονται πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καπνικά είδη σε συμβατικά καταστήματα.

Το σπουδαιότερο γεγονός που δεν μπορεί να παραβλεφθεί είναι ότι έχουν δημιουργηθεί πρότυπες ομάδες για διερεύνηση του εμπορίου που διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη προστασίας των παιδιών από τη λήψη κάθε είδους καπνικού προϊόντος και δεν διστάζουν να λάβουν μέτρα επιβολής εναντίον των λιανοπωλητών που περιφρονούν το νόμο, δήλωσε ο Livermore, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε κάθε πώληση vaping προϊόντων σε ανήλικο ήταν 2.500 λίρες, (περίπου € 2.900).

Λογικές ρυθμίσεις.

Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Nicola Blackwood , είπε ότι είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τα ecigs να περιλαμβάνονται στην έρευνα ελέγχου του καπνού και ως εκ τούτου υπάρχει η αίσθηση ότι αυτά τα είδη προορίζονται αποκλειστικά σε ενηλίκους. Οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν με κάθε νομιμότητα την ελάχιστη ηλικία πώλησης για τα αυτά προϊόντα και τούτο είναι χρήσιμο για την υπενθύμιση της νέας νομοθεσίας.

Πολλοί ειδικοί σε θέματα υγείας σε διεθνές επίπεδο, επαινούν το Ηνωμένο Βασίλειο για την επικύρωση των vaping προϊόντων ως εργαλεία διακοπή του καπνίσματος, ενώ πράττουν ενεργά τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών σχετικά με τα προϊόντα, καθώς και την επιβολή των κατάλληλων ρυθμίσεων. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για τις περισσότερες δυτικές κοινωνίες που αντιθέτως το απαγορεύουν.