Κατάρ: ο οργανισμός υγείας επικαλείται ανόητες προφάσεις

Κατάρ: ο οργανισμός υγείας επικαλείται ανόητες προφάσεις για να αποφύγουν τις διενέξεις με το ατμιστικό κοινό, πιστεύοντας ότι με το στρουθοκαμηλισμό θα λύσουν τα προβλήματα δια μαγείας ή νομίζουν πως ο κόσμος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και δεν έχει πάρει χαμπάρι τις άστοχες ενέργειες από πλευράς αξιωματούχων στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα υγείας και έρευνας στο Weill Cornell Medicine-Qatar, επανέλαβε τα κουρασμένα και αποδεδειγμένα επισφαλή επιχειρήματα σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και το «φαινόμενο της πύλης», που συνδέεται άμεσα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ο Δρ Ziyad Mahfoud ανέφερε αυτές τις ανακριβείς πληροφορίες με μια δόση ειρωνίας λέγοντας “ρωτήστε τους ειδικούς”, βέβαια για την θέση που καταλαμβάνει η συμπεριφορά του είναι επιεικώς απαράδεκτη. Συνέχισε με πιο καυστικό τρόπο τονίζοντας ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με το eCigarette και απεικονίζουν μια εξαιρετικά ανεύθυνη και δυνητικά επικίνδυνη παρουσία στον ανθρώπινο οργανισμό, προειδοποίησε, παρουσιάζοντας μας με τραγικό όμως σαφές παράδειγμα πώς η παραπληροφόρηση σχετικά με vaping δεν ισχύει και είναι όλα κύμα της φαντασίας τους.

Πλήρης απαγόρευση του e-cig στο Κατάρ.

Το Η.Τ είχε απαγορευτεί στο Κατάρ σύμφωνα με μια σειρά αποφάσεων του υπουργείου το 2014. Ο Δρ Kholood al-Mutawaa, επικεφαλής του Τμήματος Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας είχε δηλώσει: «Έχουμε εντολή όλα τα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και άλλα σημεία πώλησης να σταματήσουν να τα πουλάνε. Επίσης έχουμε επικοινωνήσει με την τελωνειακή υπηρεσία στο αεροδρόμιο, το λιμάνι και στα σύνορα να μην επιτρέψουν αυτά τα είδη να εισχωρήσουν στη χώρα, προσθέτοντας ότι ο καθένας που θα συλλαμβάνεται να έχει στην κατοχή του ή να κάνει εισαγωγή τέτοιων συσκευών θα αντιμετωπίσει βαριές πειθαρχικές κυρώσεις.

Υπάρχει επίσης μια συμφωνία επί του θέματος που είχε διενεργηθεί από το GCC, (Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου), είναι μια περιφερειακή πολιτική και οικονομική ένωση που αποτελείται από όλα τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου, εκτός από το Ιράκ.

Τα ίδια παλιά επαναλαμβανόμενα επιχειρήματα.

Ο Δρ Mahfoud τόνισε ότι τα vaping προϊόντα είναι σχετικά νέα και δεν υπάρχουν ακόμα πολλές έρευνες για αυτά, προσθέτοντας όμως τώρα με τα ελάχιστα δεδομένα από τις λίγες μελέτες οι οποίες θεωρούνται ως επί το πλείστον σοβαρές, αρχίζουμε να κατανοούμε τους κινδύνους για την υγεία που μεταφέρουν. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι δεν ανέφερε κάποιες συγκεκριμένες μελέτες για να αποδείξει το λόγο του αληθές.

Πρόσθεσε ότι τα προϊόντα δεν ρυθμίζονται σωστά και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα αρνητικά αποτελέσματα που ίσως να επιφέρουν. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αυτός είναι ο κυρίως κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τούτες οι χώρες όπου τα προϊόντα απαγορεύονται και ως εκ τούτου, δημιουργείται ανεπαίσθητα μία άναρχη κατάσταση, όπως στην εν λόγω χώρα, όπου οι vapers που διαμένουν εκεί η μόνη τους επιλογή για να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα εργαλεία διακοπής του καπνίσματος είναι από την μαύρη αγορά . Στην πραγματικότητα οι vaping εταιρείες είναι υπέρ της ρύθμισης των προϊόντων, καθώς και τη συνέχιση της έρευνας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά είναι απόλυτα ασφαλής

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ο αναπληρωτής καθηγητής προχώρησε στην αναφορά του υποδεικνύοντας την περίφημη θεωρία της ποινής, λέγοντας, τα eCigs προσφέρουν νικοτίνη στον άνθρωπο , η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική και η έρευνα δείχνει ότι οι νέοι που τα χρησιμοποιούν είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να καπνίζουν και γνωρίζουμε όλοι ότι μπορεί να έχει καταστροφικές ή αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικής νόσου, καρδιακής νόσου και πολλές μορφές καρκίνου.