Η Vapexpo 2016 που διοργανώθηκε στο Παρίσι φιλοξένησε

Η Vapexpo 2016 που διοργανώθηκε στο Παρίσι φιλοξένησε

Η Vapexpo 2016 που διοργανώθηκε στο Παρίσι φιλοξένησε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, τούτο χρησίμευσε να βγουν κάποια θετικά συμπεράσματα για την ευοίωνη μετεξέλιξη του ατμίσματος.

Ο Καθηγητής Jean François Etter  ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα στις πολιτικές επιστήμες και πραγματεύεται τη θεωρητική πλευρά του αντικειμένου, σχολίασε πως  χρειάζεται να ανακαλύψουμε την αιτιότητα εξετάζοντας αν τελικά η επιστήμη έχει τις κατάλληλες μελέτες για να εγκρίνει ή να απορρίψει την επίδραση του vaping στο κάπνισμα.

Τονίζοντας πως η θεωρία λέει ότι το άτμισμα μεταξύ των νέων που δεν καπνίζουν θα προκαλέσει το κάπνισμα σε αυτόν τον πληθυσμό, αργότερα. Είναι μεν  μια θεωρία για την αιτιότητα αλλά αρκετά δύσκολο να αποδειχθεί.

Οι ρίζες της θεωρίας.

Η θεωρία αυτή προέρχεται από τη δεκαετία του 1970, σε μια εποχή που η χρήση της ηρωίνης καταναλωνόταν με αυξητικούς ρυθμούς. Αυτή η περιγραφική θεωρία παραπέμπει στο γεγονός, πως οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η χρήση της μαριχουάνας οδήγησε στη χρήση της ηρωίνης, σαν ένα δεύτερο βήμα εξελίξεις των περιστάσεων. Αυτή η πεποίθηση είναι ένα συνοθύλευμα συμπερασμάτων από την επιστημονική πλευρά, ουσιαστικά στην λαϊκή τάξη φαίνεται να ισχύει, χωρίς όμως ακόμη νε έχει καθοριστεί επακριβώς στην πραγματικότητα.

Η ουσία της θεωρίας βασίζεται σε 3 στοιχεία:

 

  1. Η ακολουθία της χρήσης ουσιών (η ουσία Α χρησιμοποιείται για πρώτη φορά και ακολουθεί το δεύτερο βήμα που ονομάζεται Β ).
  2.  Ο αυξημένος κίνδυνος της μετέπειτας χρήσης (όταν χρησιμοποιείται η ουσία Α, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να καταλήξει σε αυξανόμενη δόση στην πορεία).
  3. Η σχετικότητα ανταπόκρισης των δόσεων(όσο περισσότερο χρησιμοποιείται, τόσο περισσότερο υπάρχει ο κίνδυνος μετάβασης της χρήσης στην κατηγορία Β).

Στον τομέα του ατμίσματος, αυτή η θεωρία έχει μια τεράστια πολιτική επιρροή στην ανάπτυξη των ρυθμιστικών προσεγγίσεων. Οι επιπτώσεις της ελκυστικότητας φαίνεται προφανώς να επηρεάζουν αποτελεσματικά την νεολαία και είναι μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτικών που έχουν κληθεί να ρυθμίσουν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ευρώπη και γενικά σε όλο τον κόσμο.

Άτμισμα & κάπνισμα, μια διαφορετική περιγραφή στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Προκειμένου να καθοριστεί αυτή τη θεωρία, οι ερευνητές πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν τις συμπεριφορές του ατμίσματος και του καπνίσματος.

Στο μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής βιβλιογραφίας, η χρήση του e-cigarette δεν  περιγράφεται ικανοποιητικά ως μέτρο, δεδομένου ότι μία μόνο χρήση του ατόμου η οποία χαρακτηρίζεται ως επεισόδιο δεν αρκεί να να πούμε ότι αυτός είναι vaper. Το ίδιο ισχύει και για την παρελθούσα χρήση 30 ημερών , που είναι επίσης μια συχνή μεσολάβηση στο vaping,  όχι όμως μια καλή προβλεπτική μεταβλητή, εκτός από τον πειραματισμό.

Τέλος, η νικοτίνη συχνά αποφεύγετε να αναφερθεί αν εμπεριέχεται στην χρήση. Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο είναι συναφείς, ακόμα και ζωτικής σημασίας, γιατί ορισμένες μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ορισμένα ποσοστά εφήβων που πειραματίζονται στο vaping χρησιμοποιούν υγρά αναπλήρωσης δίχως περιεκτικότητα σε νικοτίνη.

Η τακτική του καπνίσματος θα πρέπει επίσης να είναι το αποτέλεσμα της επιλογής, όχι απλά  μόνο λίγες εισπνοές, ή η πρόθεση ή η ευαισθησία να καπνίζουν. Τέλος, η ισχύς της αυτο-αναφοράς επίσης είνα ιένα αμφισβητήσιμο στοιχείο.

Εξειδίκευση

Αυτή η θεωρία είναι ο πιο αδύναμος κρίκος. Μπορούν άλλα πράγματα να προκαλέσουν τους νέους να εισαχθούν πρώτοι στο άτμισμα και μετά στο κάπμισμα; Αυτοί οι νέοι άνθρωποι έχουν σίγουρα μια τάση να χρησιμοποιούν την νικοτίνη στην ζωή τους , σε οποιαδήποτε μορφή, μια κοινή ευαισθησία τόσο στο vaping  όσο και στο smoking προκαλείται από κοινωνικές επιρροές, την οικογένεια και τους φίλους, η προσωπικότητα επηρεαζόμενη από από τραγουδιστές, ηθοποιούς), οι αδυναμίες, οι ψυχιατρικές διαταραχές, έτσι μια σειρά από φαινόμενα θα μπορούσαν να ωθήσουν ένα νεαρό να μπει και στους 2 χώρους.