Το κάπνισμα αφήνει αποτύπωμα στο ανθρώπινο γονιδίωμα

Το κάπνισμα αφήνει αποτύπωμα στο ανθρώπινο γονιδίωμα

Το κάπνισμα αφήνει αποτύπωμα στο ανθρώπινο γονιδίωμα με τη μορφή μεθυλίωσης στο DNA, μια διαδικασία με την οποία τα κύτταρα ελέγχουν την γονιδιακή δραστηριότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα που φέρει την ονομασία  Circulation Cardiovascular Genetics και  δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό American Heart Association.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μεθυλίωση του DNA θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό σημάδι που αποκαλύπτει το ιστορικό του καπνίσματος σε ένα άτομο και θα  προσφέρει στους ερευνητές πιθανούς στόχους για νέες θεραπείες.

Τα αποτελέσματαέχουν ιδιαίτερη αξία επειδή γιατί η μεθυλίωση θεωρείται ως ένας από τους μηχανισμούς ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης, επηρεάζοντας άμεσα τα ενεργοποιημένα γονίδια, τα οποία έχουν συνέπειες για την ανάπτυξη των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Επίσης είναι εξίσου σημαντική η ανακάλυψη του παρόν ευρήματος, διότι ακόμη και μετά τη διακοπή καπνίσματος, θα εξακολουθούμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο DNA τους.

Η σπουδαιότητα του γεγονότος.

Το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι η κύρια αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τη μείωση του σε πολλές χώρες, ουσιαστικά αυτό είναι ένα αποτέλεσμα αμέτρητων εκστρατειών που έχουν υποβάλλει οι κυβερνήσεις με νομοθετική δράση. Ακόμη και δεκαετίες μετά τη διακοπή, οι πρώην καπνιστές βρίσκονται σε μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενώ οι μοριακοί μηχανισμοί ευθύνονται γι ‘αυτές τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και παραμένουν ελάχιστα κατανοητή, προηγούμενες μελέτες που συνδέουν θέσεις μεθυλίωσης του DNA σε γονίδια που εμπλέκονται με τη στεφανιαία νόσο και πνευμονική νόσο δείχνουν ότι μπορεί να παίζει ένα σημαντικό ρόλο.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση των θέσεων μεθυλίωσης του DNA σε όλη το ανθρώπινο γονιδιώμα, χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από περίπου 16.000 συμμετέχοντες από 16 διαφορετικές ομάδες και αφορούν τη γήρανση της καρδιάς.Η παρούσα έρευνα διεξήχθη στο γενετικό ινστιτούτο επιδημιολογίας Genetic Epidemiology (CHARGE) Consortium, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας μελέτης με την ονομασία Framingham Heart Study.

Τι μας δείχνουν τα ευρήματα.

Οι ερευνητές συνέκριναν περιοχές μεθυλίωσης του DNA σε νυν και πρώην καπνιστές με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Βρήκαν ότι:

 

  • Το κάπνισμα σχετίζεται με θέσεις μεθυλίωσης του DNA και συνδέονται με περισσότερα από 7.000 γονίδια, ή το ένα τρίτο των γνωστών ανθρώπινων γονιδίων.

 

  • Για τους ανθρώπους που διέκοψαν το κάπνισμα, η πλειοψηφία των θέσεων μεθυλίωσης του DNA επέστρεψε σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε μη καπνιστές εντός πέντε ετών από την διακοπή του καπνίσματος.

 

  • Ωστόσο, ορισμένες τοποθεσίες μεθυλίωσης του DNA συνεχίζονται να υπάρχουν ακόμα και μετά από 30 χρόνια εγκατάλειψης.

 

  • Οι πιο σημαντικές θέσεις μεθυλίωσης στατιστικώς συνδέθηκαν με γονίδια εμπλουτισμένα για σύνδεση με πολλές ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μερικές από αυτές τις μακροχρόνιες πλευρές μεθυλίωσης μπορεί να έχουν αποτυπωθεί στα γονίδια σημαίνοντας δυνητική επιρροή για τους πρώην καπνιστές που εξακολουθούν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών. Η ανακάλυψη των τόπων μεθυλίωσης του DNA που συνδέονται με το κάπνισμα αυξάνει τη   πιθανότητα ανάπτυξης βιολογικών δεικτών για την αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και ενδεχομένως την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν αυτές τις θέσεις μεθυλίωσης.

Η κύρια ανάλυση δεν σχεδιάστηκε για να εξετάσει τις επιδράσεις επί μακράς χρονικής περιόδου. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη εξέταση των επιπτώσεων του καπνίσματος στην μεθυλίωσης DNA.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως

Η μελέτη μας έχει βρει πειστικές αποδείξεις ότι το κάπνισμα έχει μια μακρόχρονη επίδραση στις μοριακές μηχανές μας, μια επίδραση που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 30 χρόνια», δήλωσε ο Roby Joehanes ο οποίος είναι εκπαιδευτής στο Harvard Medical School στη Βοστόνη της πολιτείας Μασαχουσέτης. “τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι τη στιγμή που θα σταματήσετε το κάπνισμα, η πλειοψηφία των σημάτων μεθυλίωσης του DNA θα επιστρέψει στα επίπεδα καπνιστή μετά από πέντε χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας προσπαθεί να θεραπεύσει τον εαυτό του από τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος.”