Την περασμένη Πέμπτη έγινε προσφορά εξαγοράς

Την περασμένη Πέμπτη έγινε προσφορά εξαγοράς

Την περασμένη Πέμπτη έγινε προσφορά εξαγοράς από την British American Tobacco αποστέλλοντας επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο της Reynolds American λέγοντας ότι προσφέρει 56,50$  ανά μετοχή σε μετρητά, που αντιπροσωπεύουν ένα premium 20% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος, το οποίο ήταν  47,17 $ στις 20 Οκτωβρίου.

Η συγχώνευση περιλαμβάνει προσφορά 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της εταιρείας Reynolds για την απόκτηση το υπόλοιπου 57,8% το συνολικού πακέτου. Το μέγα ερώτημα είναι πώς θα μπορούσε μια εταιρεία με έδρα το Λονδίνο να τιμήσει μια τέτοια συμφωνία μετα το Brexit;

Είναι απλό αναφέρει η ΒΑΤ, διότι τα κέρδη μεταφρασμένα σε στερλίνες, ανέρχονται στο 2 τοις εκατό επί των πωλήσεων που γίνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα περισσότερα έσοδα τους προέρχονται από το εξωτερικό. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες πού βασίζεται ο οικονομικός τους  προϋπολογισμός στη Μεγάλη Βρετανίακαι και βρίσκονται σε μία οικονομική δίνη, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια αναστροφής της κατηφόρας.

Εντωμεταξύ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος Brexit στο τέλος Ιουνίου 2016 ανέδειξε μία πτωτική τάση της λίρας, αυτό ουσιαστικά ωφέλησε την BAT αυξάνοντας σημαντικά τα διεθνή εκτιμώμενα έσοδα τους, όπως υποδεικνύεται η τιμή των μετόχων της σκαρφάλωσε στα ύψη  από τη μετατροπή του νομίσματος στο Ηνωμένο Βασιλείο. Ένας μηχανισμός που έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο από την εταιρεία καπνού ήταν να προσφέρει μετρητά στους μετόχους της Reynolds σε αντάλλαγμα της συγχώνευσης των δύο εταιρειών.

Θα γίνουμε μία καλοδουλεμένη μηχανή.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών δεν είναι νέο. Τον Ιούλιο του 2004 στις ΗΠΑ η  ΒΑΤ Brown & Williamson συγχωνεύθηκε με την RJ Reynolds Tobacco Company, σχηματίζοντας την RJ Reynolds.