Τι είναι το Snus και γιατί σε ορισμένες χώρες

Τι είναι το Snus και γιατί σε ορισμένες χώρες

Τι είναι το Snus και γιατί σε ορισμένες χώρες του δυτικού πολιτισμού απαγορεύεται ενώ ταυτόχρονα κερδίζει έδαφος σε δημοτικότητα και αν πραγματικά είναι αποτελεσματικό κάνοντας σωστή δουλειά, θα το μάθουμε αμέσως τώρα.

Το Snus πρέπει να σημειώσουμε ότι απαγορεύεται δια του νόμου σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, εκτός από την σουηδία, ενώ αντίθετα στις Ηνωμένες πολιτείες αμερικής είναι αρκετά διαδεδομένο, ας ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι για να μάθουμε περί τίνος πρόκειται. Οι πρώτες αναφορές που κάνουν λόγο για αυτό το αντικείμενο, είναι μετά το 1500 μ.χ, όμως ουσιαστικά γνώρισε ευρύτερης αποδοχής στη Σουηδία από το 1800 μέχρι σήμερα.

Τι ακριβώς είναι.

Είναι ένα είδος αντίστοιχο με το τσιγάρο, με τη μόνη διαφορά ότι δεν καπνίζετε αλλα μπαίνει μέσα στο στόμα ή κάτω από το χείλος ή το μασάμε ή το μυρίζουμε, σε εισπνεόμενη μορφή από την μύτη ή σε κρέμα, σε υγρή μορφή καπνού χωρίς καύση, παραμένοντας εκεί έως ότου εξαντληθεί η δύναμή του και έπειτα το βγάζουμε, διατίθεται σε πολλές μορφές στην αγορά όπως σε σκόνη, μικρά κομματάκια ή σε μικρά καρτελάκια κ.τ.λ.  κάλλιστα θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως υποκατάστατο του καπνού.

Είναι ασφαλές;

Σε σύγκριση με το κάπνισμα, η χρήση του snus είναι πιθανώς λιγότερο επιβλαβή, βέβαια όμως δεν παύει να προκαλεί βλάβη στην υγεία, ακόμη και με ορθολογική χρήση. Ανάλογα με τη συσκευασία διαβάζουμε προσεκτικά τη δοσολογία που προτείνει ο κατασκευαστής και την ακολουθούμε πιστά κατά γράμμα. Αν κάποιος την ώρα που το χρησιμοποιεί αισθανθεί δυσφορία ή κάποιο άλλο συναίσθημα δυσλειτουργίας στον οργανισμό του, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να τηλεφωνήσει στο κέντρο δηλητηριάσεων για να ενημερωθεί στις κινήσεις που απαιτείται να προβεί ή ακόμα καλύτερα να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο της περιοχής του για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Διάφορες επιστημονικές μελέτες κάνουν λόγο ότι προκαλεί καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του πάγκρεας ή  δηλητηριάσεις. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς οι περισσότερες μελέτες είναι αμφισβητήσιμες από την ίδια την επιστημονική κοινότητα, οι λόγοι που υπάρχουν τεράστιες αντιπαραθέσεις είναι ότι οι μελέτες χρηματοδοτούνται κάποιες φορές από τα διάφορα λόμπι καπνού που έχουν ως σκοπό να δυσφημήσουν το προϊόν για να στραφούν οι χρήστες στο κάπνισμα.

Μορφές διαθεσιμότητας και τρόποι χρήσεως.

Σκανδιναβικό snus. 


Είναι σε υγρή μορφή καπνού χωρίς καύση που τοποθετείται συνήθως κάτω από το άνω χείλος, και η οποία δεν έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για φτύσιμο. Πωλείται είτε ως υγρό σκόνης γνωστή ως loose snus, ή προσυσκευασμένα σακουλάκια γνωστό ως portion snus. Μερικές φορές είναι ήπια αρωματισμένο με άρωμα τροφίμων, περγαμόντου , εσπεριδοειδών και πολλών άλλων γεύσεων. Τα περισσότερα σκανδιναβικά snus παράγονται στη Σουηδία και ρυθμίζονται ως τροφή κάτω από το Σουηδικό νόμο περί τροφίμων.

American snus.

Είναι διαθέσιμο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, είναι παρόμοιο με την σκανδιναβική μορφή, αλλά συνήθως έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε υγρασία και χαμηλότερο pH, με αποτέλεσμα χαμηλότερη βιοδιαθεσιμότητα της νικοτίνης από τις σκανδιναβικές ποικιλίες, που σημαίνει λιγότερη διαθέσιμη απορρόφηση. Το American snus είναι συχνά αρωματισμένα, π.χ. με δυόσμο, γωλθερίας , βανίλιας ή φρούτων (π.χ. κεράσι ), και μπορεί να περιέχει ζάχαρη.

Nasal snuff.

Είναι ρινικά εισπνεόμενο και συναντάται κυρίως Αγγλία, Γερμανία, Σκανδιναβία, είναι μία ξηρόή σκόνη μορφή ταμπάκο. Για να γίνει η χρήση του απαιτεί μία ελαφρά εισπνοή από τη μύτη και πότε βαθιά, περίπου κάτι σαν μυρωδιά. Βρίσκεται συχνά σε γεύση μέντας.

Μάσημα καπνού (Chewing tobacco).

ΕίναιΙ φύλλα καπνού και για να γίνει η χρήση του πρέπει να τα μασήσουμε, άλλοτε είναι ψιλοκομμένα και άλλοτε χοντροκομμένα, μερικές φορές συμπιεσμένο σε σφαιρίδια. Μερικά εμπορικά σήματα το κόβουνε σε πολύ λεπτές φέτες, όπως το τσιγάρο καπνού. Το Chew τοποθετείται ανάμεσα στο μάγουλο και τα ούλα ή με ενεργό μάσημα όπως η τσίχλα. Προκαλεί άφθονη σιελόρροια, ειδικά όταν μασιέται προκαλώντας ερεθιστική ή αηδιαστική επίδραση στο οισοφάγο και απαιτεί φτύσιμο. Το μάσημα του καπνού είναι παραδοσιακό τέχνασμα της  Βόρειας Αμερικής που προήλθε από Ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής.