Τι είναι αυτή η συσκευή IQOS της Philip Morris;

Τι είναι αυτή η συσκευή IQOS της Phillip Morris;

Τι είναι αυτή η συσκευή IQOS της Philip Morris; Είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολυσυζητημένό δημιούργημα από τον παγκόσμιο κολοσσό, ο οποίος έχει επενδύσει μέχρι στιγμής πάνω από 3 δις δολάρια για να παράγει εναλλακτικά προϊόντα καπνού, προσομοιάζοντας περίπου το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Θέλοντας να δημιουργήσουν μεγαλύτερο ντόρο δεν κατηγοριοποιούν το κατασκεύασμα τους, περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά ούτως ή άλλως θα γίνει κάποια στιγμή για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μία σειρά για να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Η επωνυμία Marlboro η οποία ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Phillip Morris International παρήγαγε μία ηλεκτρική συσκευή με αφαιρούμενα ανταλλακτικά κομμάτια που περιέχουν φύλλα καπνού, με την διαφορά ότι δεν γίνεται καύση του καπνού, παρά μόνο θέρμανση, απαλλασσόμενο από πολλές χημικές ενώσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ασφαλές, έτσι για να μην μπερδεύουμε τα σώβρακα με τις γραβάτες.

IQOS εξοπλισμός

Έχει ομοιότητες με το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα, το οποίο εάν δεν γνωρίζεις είναι λίγο συγκεχυμένες οι απαντήσεις, όσον αφορά τη λειτουργία του, όμως ένας πεπειραμένος χρήστης ατμίσματος μπορεί να σας διαβεβαιώσει ξεκάθαρα πως είναι διαφορετικά στοιχεία, άσχετα αν έχουν ορισμένες ομοιότητες,  Βέβαια για να λέμε του στραβού το δίκιο, οι δημιουργοί του IQOS σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να προσομοιάζετε με το e-cigarette, διότι κατά τα λεγόμενά τους είναι μία τελείως διαφορετική φάση χωρίς κάποιο κοινό σύνδεσμο που να τους συνενώνει, παρά μόνο εμφανισιακά, προσωπικά συμφωνώ και επαυξάνω με την παρακείμενη ιδεολογία, άλλωστε είναι ξεκάθαρο πως για να λειτουργήσει το μηχάνημα απαιτείται να τοποθετηθεί κανονικό τσιγάρο, κάτι που δεν συμβαίνει στο άτμισμα.

Πώς λειτουργεί;

Το τσιγάρο IQOS μοιάζει πολύ εμφανισιακά με ένα δεύτερης γενιάς e-cigarette, αλλά είναι πολύ διαφορετικό από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά τσιγάρα από άποψη λειτουργικότητας. Αντί να χρησιμοποιεί ατμοποιητή έχοντας μία δεξαμενή με υγρό αναπλήρωσης, χρησιμοποιεί πραγματικό καπνό σε σχήμα μικρών τσιγάρων Marlboro που θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά δεν καίγονται. Τα μικροσκοπικά τσιγάρα, που ονομάζονται HeatSticks, τοποθετούνται στη συσκευή θέρμανσης IQOS, αφήνοντας έξω το φίλτρο, το οποίο φέρει γραμμένο το όνομα του Marlboro πάνω σε αυτό.

IQOS marlboro

Τα συμβατικά τσιγάρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο συνήθως καίγονται στους 800 βαθμούς κελσίου, αλλά στο IQOS η θέρμανση του καπνού επιτυγχάνεται στους 350 βαθμούς, παρέχοντας κατά κάποιο τρόπο μια μπουκιά ατμού με καπνική γεύση, αλλά δίχως να εμπεριέχει πίσσα. Το κολπάκι σε αυτήν την ιστορία είναι πως ο καπνός είναι εμποτισμένος σε προπυλενογλυκόλη η οποία βοηθά στην παραγωγή του ατμού. Διαβάστε εδώ Heat not Burn (HNB) θερμαινόμενος αποξηραμένος καπνός.

 

Πότε ξεκίνησε η διαθεσιμότητα στο κοινό;

Στις  21 Νοεμβρίου 2015, ο γίγαντας του καπνού ξεκίνησε μια νέα συσκευή στο Μιλάνο της Ιταλία, αφού προηγουμένως το έχει καταστήσει διαθέσιμο στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας. Προμηθεύοντας αυτές τις δύο μεγάλες αγορές, η εταιρία μπορούσε αναμφισβήτητα να αποκτήσει μία καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά τον τεράστιο ανταγωνισμό, ουσιαστικά επειδή βρισκόταν στα πρώτα βήματα μπορούσε να βελτιώνει το προϊόν μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή το 2017.

IQOS συσκευασία

Εδώ παρατηρείται ένα άρωμα Ελλάδας, ο CEO της Phillip Morris είναι ο André Calantzopoulos, δεν γνωρίζουμε αν είναι όντως Έλληνας ο οποίος μετανάστευσε στην Αμερική για να εργαστεί εκεί ή απλά είναι κάποιος ομογενείς με ελληνικές ρίζες. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στο βιογραφικό του διαπιστώνεις πως πρόκειται για πολύ σπουδαίο άνθρωπο.

Αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της PMI, ο IQOS είναι το αποτέλεσμα πάνω από δέκα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, έχοντας δαπανήσει μόνο για την έρευνα περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Περιττό να πούμε ότι η εταιρεία έχει στηρίξει όλα τα όνειρα της, σε τούτο το αντικείμενο, δεδομένου ότι οι πωλήσεις των παραδοσιακων προϊόντων καπνού στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν βιώσει μία ραγδαία πτώση εδώ και χρόνια. Η παρατεταμένες εκστρατείες για τη δημόσια υγεία, η αύξηση των φόρων καπνού και οι περιορισμοί  εμπορίας ήταν θηλιά στον λαιμό τους, που αντί να συναντήσουν ανάπτυξη, αντ’ αυτού παρατήρησαν μονάχα έναν κατήφορο που δεν είχε τελειωμό.

IQOS πακέτα ανταλλακτικών

Είναι αποτελεσματικό; κάνει δουλειά;

Η επιτυχία της IQOS εξαρτάται από το δήθεν μειωμένο κίνδυνο του προϊόντος το οποίο προσφέρει. Γιατί ενώ υπάρχουν άφθονες αποδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πράγματι ασφαλέστερα απ’ ότι ετούτη την μπαρούφα, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τα νέα προϊόντα της Phillip Morris. Προφανώς, οι ιατρικές εξετάσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Ελβετία και τα αποτελέσματα αναμένονται το επόμενο έτος. Προς το παρόν, η IQOS υπόκειται στο ίδιο επίπεδο φορολογίας με τα συμβατικά τσιγάρα, και η συσκευασία του περιέχει σαφή προειδοποίηση ότι “μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας”.

iqos

Σύγκρουση συμφερόντων.

Ορισμένοι υποστηρικτές κατά του καπνίσματος είναι επιφυλακτικοί σχετικά με ισχυρισμούς της Philip Morris και τα κίνητρά για τις πρόσφατες κινήσεις της . Πολλοί συμφωνούν ότι τα εναλλακτικά προϊόντα που δημιούργησε φαίνεται πραγματικά να παράγουν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όμως η επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού από το IQOS σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα και είναι απαράδεκτο από μεριάς της να παραμυθιάζει τον κόσμο πως πρόκειται για ένα αθώο είδος, κατά συνέπεια, φαντάζει παράλογο να ενθαρρύνει τον κόσμο να απομακρυνθεί από τα κανονικά τσιγάρα και να οδηγεί ταυτόχρονα το κοινό σε μία άλλη βλαβερή συνήθεια, διότι είναι προφανές πως ετούτη η δραστηριότητα κινείται ενάντια στα συμφέροντά της. Ωστόσο, η Philip Morris αρχικά θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τις κριτικές που δέχεται για τις έρευνες που επιχορηγεί, επειδή πολλοί εμπειρογνώμονες υποθέτουν πως είναι κατευθυνόμενα τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που βγαίνουν, παρά την επιστημονική δεοντολογία και όποιες άλλες διασφαλίσεις παρέχει για να είναι διαφανής η διαδικασία.

Είχε ξαναπροσπαθήσει στο παρελθόν.

Παρεμπιπτόντως, αυτός ο τεράστιος κολοσσός είχε ξαναπροσπαθήσει παλαιότερα στο παρελθόν να φτιάξει ένα παρεμφερές είδος το οποίο θα αντικαθιστούσε την συμβατική μορφή που υπάρχει σήμερα, εν τέλει τα κατάφερε και κυκλοφόρησε το 2004, το νέο είδος εκείνης της εποχής έφερε την ονομασία Heatbar, ήταν μια πλαστική ευμεγέθης συσκευή που τροφοδοτούνταν από μία μπαταρία που είχε περίπου το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου. Οι χρήστες απλά εισήγαγαν ένα κανονικό τσιγάρο μέσα στο μηχάνημα του Heatbar, το οποίο στη συνέχεια έμπαινε σε λειτουργία θέρμανσης του καπνού και παρέδιδε ένα αρωματισμένο αερόλυμα στον καπνιστή, κάποιες μαρτυρίες από μερικά άτομα που το χρησιμοποιούσαν τότε έλεγαν πως δεν λάμβαναν ούτε στο ήμισυ της ικανοποίησης από την συμβατική μορφή, ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να γίνεται αποκλειστική χρήση.

Οι αιτίες που απέτυχε ετούτη η ιδέα δεν είναι σαφής και η κατασκευάστρια εταιρεία δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να εξηγήσει για ποιο λόγο το απέσυρε από το εμπόριο. Γίνανε κατά καιρούς αρκετές εικασίες γύρω από το θέμα και μερικές έχουν κάποια δόση αλήθειας, όπως για παράδειγμα, το άμεσο όφελος προς τον καπνιστή όσον αφορά την υγεία ήταν σχεδόν μηδαμινό, έπειτα ετούτο το τερατώδες μηχάνημα δεν ήταν καθόλου πρακτικό για την καθημερινή χρήση, τουναντίον, ήταν δύσχρηστο και εξαιτίας του όγκου του δεν μπορούσε να μεταφερθεί με ευκολία.

Μία άλλη θεωρία λέει πως ήταν πανάκριβο και με εξαιρετικά χαμηλές τεχνικές προδιαγραφές, για να διαπιστώσετε το μέγεθος της περίστασης σας λέω απλά ότι η μπαταρία άδειαζε μετά από 10 με 15 τσιγάρα, ανάλογα με την ένταση της θερμότητας που θα τοποθετούσε ο εκάστοτε χρήστης, κατά συνέπεια όταν στην μέση της ημέρας ξέμενες από ενέργεια αναγκαστικά είτε θα το παράτουσες έως ότου ξαναγεμίσει η μπαταρία και έκανε αρκετές ώρες, είτε θα είχες μία δεύτερη εφεδρική που θα έπρεπε να την κουβαλάς συνεχώς μαζί σου. Ιδίως το καλοκαίρι που ο κόσμος κυκλοφορούσε με κοντομάνικα και κοντά σορτσάκια όλη αυτή η διαδικασία έμοιαζε με μία περιπέτεια και πρακτικά ο χρήστης δεν έχει απολύτως κανένα κίνητρο να συνεχίσει αυτή την παρωδία.

iqos συσκευή

Αγκάθι στην πληγή τους η απαγόρευση διαφημίσεων.

Η διαφήμιση στις εφημερίδες, το διαδίκτυο, τηλεόραση και ραδιόφωνο ρυθμίζεται από μια οδηγία της ΕΕ από το 2003 και περιλαμβάνει την ρητή απαγόρευση τους σχετικά με τη διασυνοριακή διαφήμιση των προϊόντων καπνού και της χορηγίας σε αυτά τα μέσα. Η οδηγία επεκτείνει την απαγόρευση και στην δωρεάν διανομή δώρων (διότι θεωρείται προσηλυτισμός) και την χορηγία σε διάφορες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα κράτη μέλη της και την δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού. Οι εμπειρογνώμονες της ECigIntelligence πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένες αδυναμίες στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διαφήμιση που μπορεί να επιτρέψει τέτοια προϊόντα HNB να είναι ορατά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η φορολόγηση των προϊόντων καπνού δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποια θα είναι σε επίπεδο κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως για τα προϊόντα καπνού η νομοθεσία της ΕΕ έχει προνοήσει την εναρμόνιση ενός ελάχιστου ποσοστού που ανέρχεται μεταξύ 7,5% και 76,5% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης (εκφρασμένη ως πάγιο ποσό ανά 1000 τσιγάρα) και ένα κατ ‘αξίαν συστατικό (που εκφράζεται ως ποσοστό της μέγιστης λιανικής τιμή πωλήσεως). Το συνολικό ποσοστό κατανάλωσης πρέπει να είναι τουλάχιστον € 90 ανά 1000 τσιγάρα ή τουλάχιστον το 60% της σταθμισμένης μέσης τιμής λιανικής πώλησης. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πρέπει να ξεκινάει από τα € 115 ή περισσότερο, όμως, δεν χρειάζεται να πληρούν το κριτήριο του 60%.

Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να εφαρμόζουν συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης πάνω από αυτά τα ελάχιστα όρια, σύμφωνα με τις δικές τους εθνικές ανάγκες. Επί του παρόντος, τα βιομηχανοποιημένα καπνά υπάγονται σε τέσσερις κατηγορίες: Τσιγάρα, πούρα, πουράκια και ο λεπτοκομμένος καπνός καπνίσματος (που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων) και άλλα καπνά για κάπνισμα. Καμία από αυτές τις κατηγορίες δεν φαίνεται προς το παρόν να αφορούν τα HeatSticks, κυρίως επειδή δεν μπορεί υποθετικά ο χρήστης να τα καπνίσει , αλλα μόνο να θερμανθούν από το iQOS.

Το Marlboro HeatStick δεν πρέπει να φορολογείται όσο ο εύφλεκτος ομόλογό του, σε αναλογία με βάση το ποσό του καπνού που περιέχει, επειδή προωθείται ως εργαλείο μείωσης βλαβών του ανθρώπινου οργανισμού.

iqos φορτιστής

Η Παπαστράτος επενδύει 300 εκατομμύρια ευρώ για το IQOS στην Ελλάδα.

Καταρχάς να αποσαφηνίσουμε το γεγονός ότι η Παπαστράτος (η παλαιά κραταιή Ελληνική καπνοβιομηχανία) εδώ και αρκετά χρόνια έχει εξαγοραστεί από την Philip Morris και ανήκει πλέον στο δυναμικό της εταιρείας με ενεργό ρόλο στο εγχώριο γίγνεσθαι των παραδοσιακών τσιγάρων.

Όμως το κυριότερο σημείο που χρήζει άξιο αναφοράς είναι ότι μέσω της μάρκας Παπαστράτος δημιουργείται μία νέα μονάδα παραγωγής IQOS στον Ασπρόπυργο όπου και θα γεννηθούν αυτόματα 300 καινούργιες θέσεις εργασίας, τουλάχιστον προς το παρόν, διότι προφανώς στο μέλλον αυτές οι θέσεις θα αυξηθούν κατά πολύ, απλά θα εξαρτηθεί από την ζήτηση του προϊόντος που υπάρχει στην αγορά.

Η Παπαστράτος επενδύει 300 εκατομμύρια ευρώ για το IQOS στην Ελλάδα.

Επίσης δεν πρέπει να λησμονούμε πως η μαμά εταιρεία επέλεξε να κάνει αυτή την τεράστια επένδυση των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, που όπως είναι γνωστό τοις πάσι πως το κόστος παραγωγής αυτών των συσκευών θα είναι ακριβότερο από ότι αν θα γινόταν σε μια γειτονική χώρα, όπως η Βουλγαρία ή η Τουρκία και οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε, και τονίζω αυτό το σημείο, γιατί κάποιες άλλες ελληνικές επιχειρήσεις επιλέγουν να μεταφέρουν την έδρα τους σε όμορα κράτη για να γλιτώσουν την υπέρογκη φορολογία και κατά συνέπεια χάνει πολύς κόσμος την δουλειά του.

Πρακτικά σημαίνει ότι θα είμαστε το τρίτο κατά σειρά κράτος μετά την Ελβετία και την Ιταλία, όπου θα θεωρούμαστε τα κυριότερα κέντρα παραγωγής αυτού του είδους.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Παπαστράτος από τον Ιανουάριο του 2018 και μετέπειτα το προϊόν πλέον θα εξάγεται και απο την Ελλάδα σε πάνω 30- 35 χώρες ανά την υφήλιο.

Πόσο κοστίζει και ποια είναι η τιμή του IQOS;

Επειδή συνηθίζω να είμαι πάντα ειλικρινής απέναντι στο αναγνωστικό κοινό μου, και δεν μου αρέσει να χαϊδεύω αυτιά για να γίνω αρεστός, θα σας πω όλη την αλήθεια σχετικά με την αγορά και την τιμή ολόκληρου του εξοπλισμού και το κόστος των πακέτων.

Είναι αυτονόητο πως στην Ελληνική επικράτεια τα πάντα είναι υπέρ κοστολογημένα, λόγω της φορολογικής λαίλαπας που έχει επιβάλλει η ελληνική Πολιτεία σε ότι κινείται στο εμπόριο και σίγουρα δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση το παρόν προϊόν.

Λοιπόν, για να αγοράσει κάποιος ολόκληρο τον εξοπλισμό του IQOS το βρήκα στη φθηνότερη τιμή στο ebay για 94.05 ευρώ, (προσοχή, καινούργιο, όχι μεταχειρισμένο) που σημαίνει πως στην Ελλάδα η τιμή και το κόστος θα είναι παραπάνω.

Σημαντική σημείωση, δεν προτρέπουμε κανέναν να ψωνίσει από το εξωτερικό και συστήνουμε ασυζητητί σε όλο τον κόσμο να στηρίξει την Ελληνική αγορά, άλλωστε είναι χρέος μας να το πράξουμε, μήπως και γίνει κάποια στιγμή η επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Το πακέτο των πακέτων τσιγάρων, δηλαδή των sticks που τοποθετούνται εντός της συσκευής για να καπνίσουμε, ξεκινάει από τα 4 ευρώ. Αξίζει να υπογραμμίσω πως οι τιμές είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να τροποποιηθούν ή να αλλάξουν με το πέρασμα των καιρών, απλά τις αναφέρω για να έχετε επίγνωση του θέματος και να μη σας πιάνει κορόιδο ο κάθε επιτήδειος.

Ποιο είναι το μέλλον για τo iQOS και τα θερμαινόμενα τσιγάρα.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο, ο Theodore Caputi αναλύει την αγορά των Heat not Burn (HNB) και αναφέρει πως η εμπορική τους επιτυχία στηρίζεται σε βάρος του eCigarette, εν ολίγοις περιμένουν κάποια στιγμή να κατακρημνιστεί το τελευταίο για να μην έχουν κάποιον ουσιαστικό ανταγωνιστή που θα τους διαβάλλει και σύμφωνα με τους κορυφαίους οικονομικούς αναλυτές παγκοσμίως που σχετίζονται με την αγορά του καπνού θεωρούν ότι είναι σχεδόν πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί αυτή η κατάσταση, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον . Η πρωτοφανής οικονομική επένδυση που γίνεται από τις εταιρείες Big Tobacco στην τεχνολογία μείωσης της βλάβης τα τελευταία χρόνια τείνει να επιβεβαιώσει την υψηλή προσδοκία των εταιρειών που έχουν στηρίξει όλα τους τα όνειρα σε αυτά τα προϊόντα για τα επόμενα χρόνια.

Η μελλοντική τους ανάπτυξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας χαιρετήσει κάποια στιγμή αυτή την τεχνολογία. Ο Π.Ο.Υ κλήθηκε, κατά την έκτη διάσκεψη των μερών, (Ρωσία, Οκτώβριος 2014) να αξιολογήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά βλέπεις τότε δεν υπήρχε ακόμη το iqos για να εκφέρει γνώμη επί του θέματος. Εκείνον τον καιρό δυστυχώς όλα τα 135 μέρη συμφώνησαν να εξετάσουν τα ecigarette ως προϊόντα καπνού, κάτι που ήταν πέρα ως πέρα λάθος και ευτυχώς αποδείχθηκε στην πορεία, διότι έχει αναθεωρηθεί αυτή η άποψη και εξετάζεται πλέον από άλλη σκοπιά. Όμως για να βάζουμε τα πράγματα σε μία σειρά, οι εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας που βασίζονται σε δεδομένα από πρόσφατες μελέτες εκτιμούν πως το χειρότερο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολλές φορές καλύτερο από τον ομόλογό του.

Για να ακριβολογούμε στα λεγόμενά μας και να μην αναφέρουμε αερολογίες, κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει τι μπορεί να συμβεί στο μακροπρόθεσμο μέλλον, μετά από 10 ή 20 χρόνια, ωστόσο βραχυπρόθεσμα ή έστω μεσοπρόθεσμα το iQOS δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να εκτοπίσει από την πρωτοκαθεδρία το ηλεκτρονικό τσιγάρο, εκτός κι αν συμβούν σημεία και τέρατα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα

  • {Μην Βλέπεις. Μην μιλάς. Μην ακούς.}

    Το κάπνισμα από καπνό, για μερικούς ανθρώπους, είναι ότι ο άνεμος για τα ιστιοφόρα. Παρόλο που μπορεί κάποια στιγμή να τα εξοκείλει, δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς αυτόν.
    Το επαναλαμβάνω πάλι. Ασπίδα ή Παγίδα. Αναφερόμενος τώρα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

    Πολλά έχουν ακουστεί για αβλαβές κάπνισμα, μέσω ειδικών φίλτρων. Το τελευταίο ήταν από ομάδα ερευνητών με επικεφαλή τον καθηγητή Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Σταυρίδη. Με το περίφημο φίλτρο BF Είχα δημοσιεύσει τότε. Ασπίδα η Παγίδα το ΒΦ φίλτρο. Δυστυχώς ήταν Παγίδα. Άλλοι σωτήρες για καπνιστές, εφεύραν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αντικαθιστώντας το φύλλο καπνού με υγρά. Μετά ακούγεται να κυκλοφορεί το νεότερο ηλεκτρονικό προϊόν της PM η συσκευή IQOS Που εξατμίζει από μικρό τσιγάρο καπνό χωρίς να τον καίει. Αν δεν το καίει μήπως είναι εμποτισμένος με ουσία προπυλενογλυκόλη η οποία βοηθά στην παραγωγή του ατμού. Μέχρι πριν αυτής της ευρεσιτεχνίας έλεγαν πως το άτμισμα δεν έχει τους κινδύνους του τσιγάρου. Μάλιστα Ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ σύνδεσμος ελληνικών επιχειρήσεων Πάνος Παναγόπουλος έχει προσφύγει στο ΣτΕ Με δικάσιμος στις 2 /7/ 2017 Αν είναι αβλαβές, να γίνεται χρήση του, σε δημόσιους χώρους. Τι άλλαξε αφού ήταν ακίνδυνο έως αβλαβές. Στο να παρουσιάζουν το νέο ηλεκτρονικό τσιγάρο σαν πιο υγιεινό του πρώτου; Παίζοντας τον Παπά εις βάρος της υγείας μας. Σαν καπνιστής, δεν προτιμώ τον στρουθοκαμηλισμό, κοροϊδεύοντας τον εαυτόν μου, βάζοντας μαραφέτια στο στόμα μου, μη γνωρίζοντας τι θα μου συμβεί μετά από χρόνια. Μου αρέσει ό καπνός μπέσα πράγματα. Το χειρότερο, οι απομιμήσεις, ιδίως οι κακές, διαπιστωμένα είναι επικίνδυνες. Είπα, μου αρέσει ο καπνός. Αυτό δεν σημαίνει ότι καπνίζω αλόγιστα, καπνίζω όταν το θέλω. Όχι όταν μου το επιβάλει η έξης νικοτίνης. Προσαρμόστε το θέλω σας με την λογική σας. Ειλικρινά στο χέρι σας είναι. Καπνίστρια καπνιστή. Προσέξτε σας πουλούν ένα πιάτο φαγητού, χωρίς να είναι φαγητό. Με αόρατους μέσα, μέχρι στιγμής κινδύνους. Επίσης με τα μαραφέτια αυτά, σας διατηρούν πονηρά παντοτινούς καπνιστές, με αποτέλεσμα πάλι πιο λαίμαργα, να επιστρέψετε στο κλασικό τσιγάρο.