Στο πλαίσιο προετοιμασίας για την επερχόμενη σύμβαση

Στο πλαίσιο προετοιμασίας για την επερχόμενη σύμβαση

Στο πλαίσιο προετοιμασίας για την επερχόμενη σύμβαση με την Framework Convention on Tobacco Control, (FCTC)  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τους ανέθεσε την επιστημονική αξιολόγηση, υποβάλλοντας μία έκθεση σχετικά με τα vaping προϊόντα. Όμως ο οργανισμός  UK Center for Tobacco and Alcohol Studies, (UKCTAS)), ανησυχεί για έναν σημαντικό αριθμό πτυχών που αφορούν το ζητήμα.

Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί θα χρησιμεύσει ως αντικείμενο συζήτησης στο  πολυαναμενόμενο επιστημονικό συνέδριο μεταξύ 7- 12 Νοεμβρίου στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Εν τω μεταξύ μία άλλη οργάνωση δημιουργήθηκε για να αντικρούσει τα επιχειρήματα και την παράλογη στάση που κρατά ο Π.Ο.Υ, η οποία ονομάζεται International Network of Nicotine Consumer Organisations (INNCO), ένας διεθνής οργανισμός που λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με το άρθρο 5.3  για τον Έλεγχο του Καπνού, λέγοντας ότι τυγχάνει την πλήρης υποστήριξη της UKCTAS.

Η UKCTAS επισημαίνει πως ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας εθελοτυφλεί σκόπιμα δίχως να αποκαλεί τα vaping προϊόντα ως εναλλακτικη λύση για το κάπνισμα ή ακόμη χειρότερα το κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία, επομένως η αξιολόγηση των κινδύνων ουσιαστικά μεροληπτεί εις βάρος του ατμίσματος και η αντικειμενικότητα είναι αμφισβητήσιμη.

Ένα άλλο ανησυχητικό γεγονός που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, αναφέρεται στις δυσμενείς επιπτώσεις στο αερόλυμα του ατμού, χωρίς να ονομάζει (εάν υπάρχουν) τα χημικά στοιχεία που περιλαμβάνονται, ως εκ τούτου, δεν παρέχουν περαιτέρω συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για το παθητικό άτμισμα, άσχετα αν δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τους παρευρισκομένους.