Ο νταλκάς με την αύξηση βάρους στους καπνιστές τείνει

Ο νταλκάς με την αύξηση βάρους στους καπνιστές τείνει

Ο νταλκάς με την αύξηση βάρους στους καπνιστές τείνει να γίνει ένας σωστός εφιάλτης που δεν βρίσκει διέξοδο σωτηρίας, αλλά προς το παρόν υπάρχουν ευχάριστα νέα που αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη αιτία είναι αποτρέψιμη μετά την διακοπή του καπνίσματος.

Τι λένε τα ερευνητικά στοιχεία.

Ένα νέο έγγραφο δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να καταστείλουν την  αύξηση του σωματικού βάρους που βάζουν πολλοί καπνιστές μετά την εγκατάλειψη της κακής συνήθειας. Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι όταν οι άνθρωποι σταματούν το κάπνισμα, είναι ευάλωτοι στη συσσώρευση μερικών περιττών κιλών. Ο βασικός λόγος που συνήθως συμβαίνει αυτό είναι ότι προσθέτουν στη διατροφή τους πρόχειρα τρόφιμα, με το σκεπτικό αυτό θεωρούν ότι αντικαθιστούν τη νικοτίνη. Η νικοτίνη είναι μία διεγερτική ουσία, που καταφέρνει να επιταχύνει το μεταβολισμό, καθώς επίσης τυγχάνει να είναι καταστολέας της όρεξης. Οι καπνιστές κατά την χρήση της τρώνε λιγότερο, και ταυτόχρονα καίνε περισσότερες θερμίδες. Συνολικά, Τα αποτελέσματα είναι αρκετά δραματικά, ο μέσος πρώην καπνιστής κερδίζει έντεκα κιλά, ή 5kg, κατά το πρώτο έτος μετά τη διακοπή.

Τώρα μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή της Νέας Ζηλανδίας Marewa Glover λέει ότι το e-cigarette είναι ήδη γνωστό ως μια αποτελεσματική μέθοδος αντικατάστασης για το κάπνισμα, θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως εργαλείο κατά των περιττών κιλών. Οι παλαιότερες μέθοδοι όπως τα αυτοκόλλητα επιθέματα και οι τσίχλες nicotine  ουσιαστικά δεν προσφέρουν κανένα πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα, η συμπεριφοράς τους ίσως να έχει ένα καλό υποβοηθητικό ρόλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτελεσματικό.

Για παράδειγμα τα έμπλαστρα ή η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φυσικές συνέπειες της εξάρτησης από τη νικοτίνη, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα σε όλα τα υπόλοιπανα, όπως οι γνωστές χειρονομίες και ορισμένες συνήθειες πράττει κάποιος καπνιστής. Εν αντιθέσει το e-cig, είναι ο τέλειος αντικαταστάτης με πολλά απτά αποδεικτικά στοιχεία που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανένας. Ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας η Linda Bauld μας λέει, ότι η γκάμα των γεύσεων μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία των ανθρώπων για νόστιμα σνακ χωρίς την προσθήκη θερμίδων.

Ενώ η ομάδα προειδοποίησε ότι δεν συνιστούμε το vaping ως μέθοδος απώλειας βάρους για τους μη καπνιστές,τονίζοντας πως προορίζεται καθαρά για καπνιστές, οι οποίοι είναι έτοιμοι για μια καινούργια αλλαγή. Οι ανησυχίες απόκτησης πρόσθετου βάρους, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς ανθρώπους, αποτρέποντας να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή Γκλόβερ τώρα πλέον υπάρχει λύση.