Μελέτη διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι χρήστες ecig

Μελέτη διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι χρήστες ecig

Μελέτη διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι χρήστες ecig ατμίζουν σε ζώνες απαγόρευσης του καπνίσματος, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, και δημοσιεύθηκε στο BMJ, διαπιστώνοντας ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη μελέτη τους, το 59,5% των 952 σημερινών χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχουν έχουν κάνει κατάχρηση σε περιοχές όπου το smoke δεν επιτρέπεται.

Παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους απαγορεύεται σε όλη την ΗΠΑ και κάτι παρόμοιο ισχύει σε όλες τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι κανόνες σχετικά με το vaping σε τέτοιους χώρους είναι αντιφατικοί και διαφέρουν από τόπο σε τόπο, ως εκ τούτου, οι προσδοκίες δεν είναι σαφείς. Ο Δρ Shu-Χονγκ Zhu και η ομάδα του από το Τμήμα    Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας (Department of Family Medicine and Public Health) του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, πραγματοποίησαν τη μελέτη αυτή, με στόχο την εξέταση της εν λόγω συμπεριφοράς και των στάσεων που οδηγούν σε αυτό.

Τα ευρήματα της μελέτης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως 74,2% από το 59,5% που ατμίζαν σε τούτες τις περιοχές ήταν νεαροί ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών, με τα περισσότερους από αυτούς να είναι τακτικοί χρήστες του ecigarette. Τα μέρη στα οποία προέβαιναν σε αυτή την πράξη ήταν πιο πιθανό να ήταν χώροι παροχής υπηρεσιών ψυχαγωγίας όπως μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ , που ανέρχεται σε 30,7%, ακολουθούμενη από τους χώρους εργασίας σε 23,5%.

Πολλοί από τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αυτή τη μελέτη πίστευαν ακράδαντα ότι τα vaping προϊόντα δεν είναι επιβλαβή για τον εαυτό τους ή τους παρευρισκομένους, βέβαια αυτοί που το έπρατταν σε ζώνες απαγόρευσης του καπνίσματος είναι φυσικό επακόλουθο να έχουν μία τέτοια εσφαλμένη πεποίθηση, ως εκ τούτου, είναι αντίθετοι με την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους . Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο που μου προξένησε εντύπωση ήταν ότι μόνο το 2,5% των ατόμων που ατμίζαν σε δημόσιους χώρους έλαβαν  αρνητικές αντιδράσεις από τους παρευρισκομένους, ως εκ τούτου, η έλλειψη του αντίλογου πιστεύεται ότι είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στις απόψεις τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν σαφείς κανονισμοί σε σχέση με το vaping σε εσωτερικούς χώρους και ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England) έχει εκδώσει μια έκθεση καλώντας τους εργοδότες να παρέχουν καθορισμένα σημεία vaping για τους χρήστες e-cig, καθώς θεωρούν ότι ο εξαναγκασμός προς εκείνους να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους σε καπνιστικές περιοχές υπονομεύει τις  προσπάθειές τους να σταματήσουν το κάπνισμα. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν τα Η.Τ στις ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με σκληρούς κανονισμούς, μόνο 21 πολιτείες έχουν ρυθμίσει απαγορευτικό διάταγμα υποδεικνύοντας ότι δεν επιτρέπεται σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, κατά κάποιον τρόπο, λογικό είναι να προκαλεί σύγχυση.

Η ανάγκη για ειδικούς κανόνες σε εσωτερικούς χώρους.

Η εν λόγω έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν ο FDA τα είχε ρυθμίσει ως φαρμακευτικά σκευάσματα και όχι σαν προϊόντα καπνού, οι χρήστες και ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού δεν θα τα θεωρούσαν ως τσιγάρα και, ως εκ τούτου θα είχαν διαφορετική αντίληψη πιστεύοντας ότι οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν για το κάπνισμα θα πρέπει να εφαρμόζονται σε αυτές συσκευές. Τέλος, εάν οι αρχές επιθυμούν να απαγορεύσουν διά παντός τα ατμιστικά προϊόντα σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να εκδοθούν συγκεκριμένοι και σαφείς κανονισμοί.