Μακροπρόθεσμη μελέτη εξηγεί πως το 42% των καπνιστών

Μακροπρόθεσμη μελέτη εξηγεί πως το 42% των καπνιστών

Μακροπρόθεσμη μελέτη εξηγεί πως το 42% των καπνιστών στις ΗΠΑ εγκατέλειψαν οριστικά το κάπνισμα, δηλαδή μέσα από ένα σύνολο εξεταζόμενων οι οποίοι είχαν δοκιμάσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο είχε τόσο μεγάλη επιτυχία.

Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αμερική τα e-cigarettes δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος. Νομικά, θεωρούνται ως προϊόντα καπνού και ρυθμίζονται από το FDA ως τέτοια.

Το Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο έχει διεξάγει ένα πείραμα μεταξύ καπνιστών και διπλών χρηστών στις ΗΠΑ για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης του ecig και διακοπή του καπνίσματος πάνω από 2 χρόνια.

Η μελέτη, που υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου η οποία είναι μέρος του   Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στο πλαίσιο πρωτοβουλίας ελέγχου του κράτους για τον καπνό, διαπίστωσε ότι περισσότερο από ένας στους τρεις καπνιστές που χρησιμοποιούσαν το άτμισμα σαν τελευταία προσπάθεια τα κατάφεραν. Οι ρυθμίσεις της μελέτης επιτρέπουν τη σύγκριση για την εγκεκριμένη φαρμακοθεραπεία από το FDA.

Ο Δρ Shu-Hong Zhu και η ομάδα του υπέβαλαν διάφορα ερωτήματα σε 2028 smokers των ΗΠΑ  μεταξύ 2012 – 2014. Ο καθορισμός των καπνιστών ορίζεται ως «εκείνοι που είχαν καπνίσει τουλάχιστον 100 τσιγάρα στη διάρκεια της ζωής τους και  καπνίζαν κάθε ημέρα ή μερικές ημέρες κατά τη στιγμή της έρευνας». Ομοίως, στο χρήστη ατμίσματος ήταν εκείνων που χρησιμοποίησαν το ecig τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από την έρευνα. Η μακροχρόνια χρήση ορίζεται ως η χρήση e-τσιγάρων για όλη την περίοδο των 2 ετών. Η χρήση μόνο στην αρχή ή στο τέλος αναφέρεται ως  βραχυπρόθεσμη κατηγορία. Τέλος, μη-χρήστες είναι εκείνοι που δεν χρησιμοποιούσαν το vaping καθόλου κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι συγγραφείς συνηγορούν υπέρ μιας μακροπρόθεσμης προσέγγισης που σύμφωνα με αυτούς, προσδιορίζει καλύτερα  τα σχετικά χαρακτηριστικά του vaping στη μείωση των επιβλαβών συνεπειών του καπνού. Για παράδειγμα, παρατηρούν ότι είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν με επιτυχία την διακοπής του καπνίσματος με έρευνες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη ρύθμιση της κλασικής ενός έτους.

Το κίνητρο είναι ένας προάγγελος.

Οι μελετητές είναι σαφείς με τους περιορισμούς της μελέτης τους , αλλά επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες ήταν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού του καπνίσματος. Η σχέση αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και τα ποσοστά μπορεί θεωρηθούν ως πληρέστερα από την μακροχρόνια χρήση, έχοντας ένα κίνητρο για να σταματήσουν το κάπνισμα. Ωστόσο είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι το κίνητρό τους να σταματήσουν το κάπνισμα απευθύνθηκε στην αρχή της έρευνας και θεωρήθηκε μια καλή ένδειξη επιτυχίας της εγκατάλειψης.