Ιατρικό περιοδικό αναγκάστηκε να υποχωρήσει, διορθώνοντας

Ιατρικό περιοδικό αναγκάστηκε να υποχωρήσει, διορθώνοντας

Ιατρικό περιοδικό αναγκάστηκε να υποχωρήσει, διορθώνοντας την δημοσίευση η οποία ήταν δυσφημιστική κατά του vape, το συγκεκριμένο περιοδικό είναι από τα πιο αναγνωρισμένα στον κόσμο και αναμφισβήτητα ίσως είναι το κορυφαίο στον τομέα των νοσημάτων του θώρακος.

Ο λόγος που συνέβη αυτό το γεγονός ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ο οποίος αμφισβήτησε τους ψευδείς ισχυρισμούς σε ένα πρόσφατο άρθρο. Το περιοδικό είχε ισχυριστεί ότι έχει βρει μια περίπτωση αποφρακτικής βρογχιολίτιδας σε έναν 60 χρονών  ατμιστή και υπέθεσαν ότι τα υγρά διακετύλιου ήταν η πιθανή αιτία.

Η έρευνα που έγινε από τον Φαρσαλινό διαπίστωσε ότι ο ασθενής όντως είχε πράγματι διαγνωστεί από μία ασθένεια, όμως ήταν εντελώς διαφορετική και πολύ λιγότερο σοβαρή, η κατάσταση ονομάζεται οξεία πνευμονίτιδα και συνοδεύεται από υπερευαισθησία.

Αυτό είναι βασικά μια αλλεργική αντίδραση που προκαλείται από την εισπνοή μιας ουσίας που το θύμα είναι υπερευαίσθητο. Το περιοδικό άλλαξε τον τίτλο και δημοσίευσε μια διευκρίνιση, αλλά το άρθρο συνεχίζει να δηλώνει ότι το διακετύλιο είναι ένας ύποπτος παράγοντας. Στην πραγματικότητα το διακετύλιο δεν έχει ποτέ συνδεθεί με αυτή την κατάσταση, και ενώ είναι μια πιθανή αιτία δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να το υποστηρίζει αυτό. Ο Φαρσαλινός τόνισε , δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το άτμισμα ήταν πραγματικά υπεύθυνο για την κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται μαζί του.