Η επιστημονική συναίνεση πίσω από τα ecigs συνεχίζει

Η επιστημονική συναίνεση πίσω από τα ecigs συνεχίζει

Η επιστημονική συναίνεση πίσω από τα ecigs συνεχίζει να ενισχύεται αυτή την εβδομάδα, με δύο ξεχωριστές μελέτες – ένα στην Αγγλία και ένα στην Ινδία – επιβεβαιώνοντας ότι οι συσκευές είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τους καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Εν τω μεταξύ, άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρά τις προηγούμενες κινδυνολογίες , ο ατμός του e-cig δεν προκαλεί καμία ανιχνεύσιμη βλάβη στα κύτταρα των πνευμόνων.

Οι νομοθέτες δυστυχώς δεν παρατηρούν τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία είναι στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή αν θελήσουν να τα μελετήσουν, όμως ένα κρατικό συμβούλιο της Σκωτίας έθεσε απαγόρευση εναντίον του vaping η οποία αναμφισβήτητα προκάλεσε έκπληξη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις UK κυβερνητικές συμβουλές,, αλλά χωρίς βοήθεια από τις υποστηρικτικές ομάδες, όπως η ASH Scotland, οι vapers θα είναι καταδικασμένοι ενάντια στον πόλεμο που τους κηρύχθηκε.

Εθελοτυφλούν.

Μερικές ομάδες πίεσης στη Βρετανία πρόσφατα διαμαρτυρήθηκαν ότι οι διενέργειες του εθνικού συστήματος υγείας κατά του καπνίσματος μειώνεται. Αρκετοί πιστεύουν πως τούτο είναι μία ανησυχητική εξέλιξη, μερικοί vapers εκφράζουν την άποψη πως η καταπολέμηση είναι αμυδρή επειδή υπάρχει φόβος απώλειας θέσεων εργασίας. Επιπλέον μια ομάδα στο University College London διαπίστωσε ότι η μείωση των επισκέψεων σε NHS κλινικές διακοπής του καπνίσματος δεν συνοδεύεται από μείωση των προσπαθειών αυτών. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των καπνιστών που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα δεν έχει αλλάξει – αλλά, χάρη στο Η.Τ το τοπίο έχει αλλάξει άρδην.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Cancer Research,, διαπίστωσε ότι οι καπνιστές και εκείνοι που το είχαν κόψει πρόσφατα  είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να μείνουν χωρίς καπνό, εφόσον άρχιουν το vaping. Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως τα προϊόντα NRT αν και σχετικά είναι πολύ – δοκιμασμένα έχουν μικρά ποσοστά επιτυχίας.

Μια ινδική μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα δίνει περισσότερη υποστήριξη στο άτμισα υποδεικνύοντας την ως ιδανική μέθοδος. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ινδίας North Eastern Hill University, χρησιμοποίησαν μια παρόμοια πολυκριτηριακή ανάλυση βρίσκοντας πως το άτμισμα είναι 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα. Τα αποτελέσματά κατά γενική ομολογία υποστηρίζουν ότι το vape είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από το αναμμένο και υπάρχουν ελάχιστες ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών.

Μετά από τα αναλυτικά δείγματα που είχαν στην κατοχή τους οι ερευνητές διαπίστωσαν  πως τα ποσοστά καπνίσματος σε χώρες όπου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι εύκολα διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, η ινδική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι Η.Τ είναι μια αποτελεσματική βοήθεια για να κόψουν το τσιγάρο.

Ο ατμός του E-cig προκαλεί ελάχιστη ή καμία ζημιά στους πνεύμονες.

Δοκιμές έχουν δείξει ότι, ενώ ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να βλάψει ή να σκοτώσει τα κύτταρα του πνεύμονα, το ecig δεν προκάλεσε ανιχνεύσιμες επιδράσεις στα ίδια κύτταρα. Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο Toxicology Mechanisms οι ισχυρισμοί κατεδαφίστηκαν  όσον αφορά την επιβλαβή συμπεριφορά του ατμού και έδωσε περαιτέρω υποστήριξη στους εμπειρογνώμονες.

Οι επιστήμονες για να ελέγξουν τα κυττάρα συνέλεξαν εκχυλίσματα τόσο του καπνού όσο και του ατμού και στη συνέχεια τα εφάρμοσαν σε κύτταρα των πνευμόνων σε αυξανόμενες συγκεντρώσεις. Ακόμη και μια χαμηλή συγκέντρωση του εκχυλίσματος καπνού προκάλεσε οξειδωτικό στρες και σε υψηλότερες δόσεις σκότωσαν τα κύτταρα. Ωστόσο, ακόμη και το ισχυρότερο διάλυμα εκχυλίσματος ατμού δεν είχε καμία επίδραση ή τουλάχιστον οι ερευνητές δεν ανιχνεύσαν.