Επιστήμονες θα καταθέσουν μήνυση κατά της Βρετανικής

Επιστήμονες θα καταθέσουν μήνυση κατά της Βρετανικής

Επιστήμονες θα καταθέσουν μήνυση κατά της Βρετανικής ημερήσιας εφημερίδας The Times για υποτιθέμενη συκοφαντική δυσφήμιση που σπιλώνει ασύδοτα το όνομά τους, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

Όλα ξεκίνησαν μετά από ένα άρθρο στην εφημερίδα The Times στην οποία υποστηρίζεται ότι μια ομάδα ερευνητών του καπνού δεχόντουσαν υπόγειες πληρωμές από καπνοβιομηχανίες, οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να μηνύσει την εφημερίδα για δυσφήμηση. Το άρθρο , που δημοσιεύθηκε στις 12 Οκτωβρίου, ισχυρίστηκε ότι αρκετοί ερευνητές που παρακολούθησαν το παγκόσμιο φόρουμ Global Forum on Tobacco and Nicotine στις Βρυξέλλες χρηματοδοτήθηκε ύποπτα από εταιρείες τσιγάρων για την έρευνα σχετικά με τα προϊόντα ατμού. Δυστυχώς είναι μία σοβαρή καταγγελία, η οποία αν επαληθευτεί θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στα θεμέλια της επιστημονικής κοινότητας, με ανυπολόγιστη ζημιά όσον αφορά κύρος τους.

Προς το παρόν οι διαμαρτυρίες έπιασαν τόπο, οδηγώντας την The Times η οποία είναι σε έντυπη μορφή, να ζητήσει συγνώμη μόνο από έναν, διευκρινίζοντας ότι δεν αφορούν οι κατηγορίες τον εμπειρογνώμονα πρώην επικεφαλή της ASH Clive Bates, αλλά οι κατηγορίες εναντίον των υπολοίπων, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών Karl Fagerstrom, David Nutt, Riccardo Polosa και David Sweanor δεν έχουν αποσυρθεί.

Η πηγή που έδωσε τις πληροφορίες στην εφημερίδα, φαίνεται να είναι ένας αμφιλεγόμενός, ακροαριστερός ακαδημαϊκός, ο καθηγητής Martin McKee. Ο McKee, ο οποίος Polosa τον περιγράφει ως «ιδεολόγο», δεν έχει δημοσιεύσει καμία έρευνα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα,  απλά αρέσκεται σε ίντριγκες και συνωμοσιολογίες προς εκείνους που έχουν μελετήσει ενδελεχώς το ζήτημα. Πάντως οι ισχυρισμοί του προκάλεσαν μεγάλο ντόρο και αναμφισβήτητα σπιλώνει συνειδήσεις και ονόματα, βέβαια οι δημοσιογράφοι είχαν χρέος να δημοσιεύσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από ένα  επιφανή άτομο και απλά από μία ανώνυμη προπαγανδιστική καταγγελία. Όμως για την The Times, ο McKee  θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα ακριβό λάθος.