Εν μέσω ανησυχιών λόγω της τεταμένης κατάστασης

Εν μέσω ανησυχιών λόγω της τεταμένης κατάστασης

Εν μέσω ανησυχιών λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί εδώ και καιρό στο vape, έρχεται άλλο ένα πλήγμα από μία ευρωπαϊκή χώρα, το Λουξεμβούργο.

Προκλήθηκε πρόσφατα μία ανεξήγητη σύγχυση σε αυτό το μικρό κρατίδιο, που μπορεί εν μέρει σε έκταση και σε πληθυσμό να είναι μικρό, αλλά η οικονομία της είναι μεγαλύτερη και από την Ελλάδα, τι συνέβη;  το Λουξεμβούργο, είναι μια χώρα η οποία είναι μέρος της παγκόσμιας σύμβασης στο πλαίσιο οργάνωσης της  υγείας για τον έλεγχο του καπνού, η επίσημη Αγγλική ονομασία της είναι ( WHO FCTC ), σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 21% των ενήλικων κατοίκων που ζουν εκεί καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα καπνού. Ως εκ τούτου, οι vapers εμπειρογνώμονες στη χώρα είναι δυσαρεστημένοι με την παρατήρηση ότι λόγω των περιορισμών που επέφερε η TDP, οι πωλήσεις των e-cigarette έχουν μειωθεί δραματικά.

Τι είδους κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ;

Η Ευρωπαϊκή οδηγία στα προϊόντα καπνού στο άρθρο 20, έχει εκτεταμένους κανονισμούς σχετικά με τον έλεγχο και την παραγωγή των ηλεκτρονικών τσιγάρων, η οποία τελικά επιτρέπουν σε μεγάλες καπνοβιομηχανίες να επωφεληθούν εις βάρος των μικρότερων και των μεσαίων επιχειρήσεων. Ο Eric Ludwig  ο όποιος είναι εκπρόσωπος της Initiativ Fräien Damp Lëtzebuerg, εξηγεί πως αυτή η τοπική οργάνωση ιδρύθηκε για να μοιραστούν τις έρευνες σχετικά με το vaping με το κοινό, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα είναι ενημερωμένοι με τα γεγονότα και θα είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις επάνω στο αντικείμενο.

Ενώ δεν επιβάλλεται κανένας φόρος, έχει τεθεί σε εφαρμογή για τα ατμιστικά προϊόντα το εξής παράδοξο, όλες οι εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να καταβάλλουν μία αμοιβή 5000 ευρώ προς το κράτος και ταυτόχρονα να ακολουθήσουν τα παρακάτω:

  • Σε σχέση με την επισήμανση και τη συσκευασία των προϊόντων, το Λουξεμβούργο έχει εφαρμόσει τα ελάχιστα απαιτούμενα μέτρα που προτείνονται από το TDP, και οι προειδοποιήσεις για την υγεία στα vaping προϊόντα αναμένεται να εμφανιστούν στις τρεις κύριες τοπικές γλώσσες, Γαλλικά, Γερμανικά και του Λουξεμβούργου.

 

  • Οι πωλήσεις σε ανηλίκους θα απαγορεύεται σε όλα τα καταστήματα και ατα αυτόματα μηχανήματα πώλησης θα υπάρχει ένα εγκατεστημένο σύστημα ανίχνευσης της ηλικίας.

 

  • Το άτμισμα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους θα απαγορεύεται και η διαφήμιση θα υπόκειται στους ίδιους κανονισμούς με εκείνες του καπνίσματος.

Η ανάγκη για ενημέρωση, τονίζεται και πάλι.

Πρόσφατες στατιστικά στοιχεία έχουν δείξει ότι περίπου το 30% του πληθυσμού της ΕΕ καπνίζουν ή άλλα παράγωγα προϊόντα που περιέχουν καπνό, και περίπου 700.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο μόνο απ’ το κάπνισμα. Ενώ αυτοί οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, πολύ λίγες χώρες με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο επικυρώνουν τα ecigs ως  αποτελεσματικά βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος.

Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι δεν είναι καλά ενημερωμένοι για το vaping σημείωσε ο Eric Ludwig . Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι γίνεται μία κατάφορη αδικία άνευ προηγουμένου επάνω στον κλάδο μας, ουσιαστικά αυτές οι ανεπίτρεπτες τεχνικές από την πλευρά της κυβέρνησης διαιωνίζουν το κακό, απλά βρήκαν μία μεσοβέζικη λύση που δεν εξυπηρετεί κανέναν.