Αδικαιολόγητο φόρο 160% επέβαλε το Σικάγο

Αδικαιολόγητο φόρο 160% επέβαλε το Σικάγο

Αδικαιολόγητο φόρο 160% επέβαλε το Σικάγο στα υγρά αναπλήρωσης, προκαλώντας τεράστια δυσφορία στους χρήστες, αλλά ταυτόχρονα και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Με τη δημοτικότητα του e-cigarette να αυξάνεται δραματικά ως βοηθήμα διακοπής του καπνίσματος, η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση πωλήσεων συμβατικών τσιγάρων και ως εκ τούτου μια μεγάλη απώλεια φορολογικών εσόδων για την κυβέρνηση, οπότε αυτό ώθησε την πόλη και τους κρατικούς αξιωματούχους να πράξουν αυτή την κίνηση ως αντισταθμιστικό μέτρο, βέβαια δεν σταμάτησαν εκεί, προχώρησαν περαιτέρω, με πρόσχημα ότι δεν είναι ασφαλείς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απαίτησαν να φέρουν ετικέτες τα προϊόντα με την ένδειξη ότι είναι τοξικά και επικίνδυνα, το σπουδαιότερο όλων όμως είναι η βαριά φορολόγηση.

 

Η δικαιολογία.

Αυτό το ανίερο επιχείρημα ήταν που προέβαλαν όσον αφορά το θέμα της φορολογίας επί των vaping προϊόντων στο Σικάγο. Η πόλη φαίνεται να ακολουθεί την αμερικανική τάση με τους  εξωφρενικούς  υψηλούς φόρους, αλλά στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο σαν ένα μέτρο αντιποίνων για την ελάττωση των εσόδων των μεγάλων καπνοβιομηχανιών, παρά ένας τρόπος για τη ρύθμιση των προϊόντων, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια.

Κατά την έναρξη του 2016, ο Δήμαρχος του Σικάγο, Rahm Emanuel αύξησε σημαντικά τους φόρους ecigs, έπειτα ακολούθησε μια μακρά εκστρατεία που απεικονίζουν τα ατμιστικά  προϊόντα ως κακά. Αυτό οδήγησε πολλούς τοπικούς λιανοπωλητές vape όπως η Vapor4Life της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο Steve Milin να κλείσει το κατάστημα.

Ο Milin αρχικά αρνήθηκε να χρεώνει τους πελάτες του με τέτοιες υπέρογκες γελοίες τιμές, αλλά κατά συνέπεια οι νέοι αυξημένοι φόροι τον οδήγησαν τελικά να ανεβάσει τις τιμές και στην πορεία βρέθηκε να χάνει την πλειοψηφία των πελατών επειδή στράφηκαν στο διαδίκτυο ή είτε αγόραζαν έξω από την πόλη.

 

Φορολογική Ανάλυση.

Αυτοί που σήμερα αγοράζουν τα υγρά αναπλήρωσης από την πόλη του Σικάγο πληρώνουν περίπου 25 $  για ένα μπουκάλι 30ml, ουσιαστικά κοστίζει 14 $, ως εκ τούτου πληρώνουν φόρο 160% ανά φιάλη χυμού. Ο φόρος αυτός περιλαμβάνει

 

  • 80 cents του δολαρίου ανά vaping προϊόν

 

  • 55 σεντ ανά κάθε ml του eliquid.

 

  • Ένα φόρο 20 σεντ ανά ml για την κομητεία.

Ωστόσο, τα Vape καταστήματα κλείνουν και οι vapers απλά καταφεύγουν για την αγορά των προϊόντων τους σε εξωτερικές πηγές οι οποίες είναι και νόμιμες, όμως γεννάται ένα εύλογο ερώτημα, ποιο σκοπό εξυπηρετεί πραγματικά αυτός ο φόρος; Βέβαια ο αντίλογος λέει πως συμβάλλει σε μια καλύτερη οικονομία για να κάνει την πόλη πιο πλούσια με οποιονδήποτε τρόπο.