Δεν έχουν θάρρος να πουν λανθάνομεν κι αφήνουν

Δεν έχουν θάρρος να πουν λανθάνομεν κι αφήνουν

Δεν έχουν θάρρος να πουν λανθάνομεν κι αφήνουν να αιωρούνται διάφορες συνωμοσιολογίες περί του ατμίσματος πώς δήθεν είναι προπύργιο για τους νέους προς το κάπνισμα, δηλαδή, παγκοσμίου φήμης εγκυρότατες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες θα πρέπει να ντρέπονται διότι εκθέτουν στοιχεία στον ιστοχώρο τους, σαν δεδομένα αλλά στην ουσία είναι εικασίες.

Πώς έχει η κατάσταση.

Μπορεί οποιοσδήποτε δημοσιογράφος να μπει στη διαδικασία να πάρει συνέντευξη ακόμα και από έναν αγροτικό γιατρό που έχει μαύρα μεσάνυχτα επί του θέματος, παρουσιάζοντας τον ως ο παντογνώστης και ο ειδήμονας επί της υποθέσεως, μετέπειτα του παίρνει μία ωραιότατη συνέντευξη η οποία στην ουσία είναι κατευθυνόμενη με σκοπό να δημιουργήσει μέγα θέμα με ανυπόστατες πληροφορίες, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια που ο καθένας έχει ένα βήμα λόγου στον οποίο μπορεί να το δημοσιοποιήσει με συνοπτικές διαδικασίες σε κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης. Από αυτήν την ανηθικότητα δεν εξαιρούνται και ορισμένοι Έλληνες δημοσιογράφοι και bloggers.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα για τον χώρο μας, δηλαδή ευθαρσώς μας λένε πώς αν ένας ανήλικος ή νεαρός ο οποίος έχει διεισδύσει στο άτμισμα είναι βέβαιο πώς θα μεταπηδήσει στο κάπνισμα, τούτο το νέο έχει κυκλοφορήσει σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα συμπεριλαμβανομένων facebook, twitter σαν βόμβα μεγατόνων, οπότε στη συνέχεια ένας ουδέτερος αναγνώστης ο οποίος δεν είναι προκατειλημμένος και ούτε κακοπροαίρετος θα σκεφτεί, αφού το λέει αυτό το αξιόπιστο μέσο μάλλον θα είναι πραγματικότητα.

Έρευνα στην Ουαλία.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ηλικίες μεταξύ 14 – 17 χρονών. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι μαθητές γυμνασίου που δεν ήταν επί του παρόντος καπνιστές είναι πολύ απίθανο να χρησιμοποιήσουν συσκευές vaping και η πλειοψηφία της μάζας δεν ήταν τακτικοι αλλά σπάνιιοι χρήστες. Αυτοί οι εφήβοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ και ούτε  χρησιμοποίησαν προηγουμένως το άτμισμα.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης που διεξήχθησαν στους έφηβους στην Ουαλία πως  μόνο το ένα τοις εκατό των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν συσκευές vaping περισσότερο από μία φορά το μήνα, και σχεδόν όλα αυτοι οι μηνιαίοι vapers κάπνιζαν τακτικά. Αυτό δείχνει ότι οι μαθητές που ήδη καπνίζαν είναι περισσότερο διατεθειμένοι να οδηγηθούν στο vaping, έναντι εκείνων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, θεωρείται βέβαιο ότι ουδέποτε οι  καπνιστές εντός των μελετών, ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να εισχωρήσουν στο vape.