Το λόμπι καπνού στις ΗΠΑ ασκεί απίστευτη επιρροή

Το λόμπι καπνού στις ΗΠΑ ασκεί απίστευτη επιρροή

Το λόμπι καπνού στις ΗΠΑ ασκεί απίστευτη επιρροή στις κυβερνητικές αποφάσεις που παίρνονται από τους λειτουργούς του συστήματος.

Από πού προκύπτει ότι οι καπνοβιομηχανίες μεσολαβούν ώστε να διαστρεβλώσουν αποφάσεις και να φέρουν στα μέτρα τους ή τουλάχιστον να μειώσουν τις συνέπειες για τα συμφέροντά τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα πολιτικά κόμματα δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, αλλά μόνο από ιδιώτες εντός της χώρας, εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, τεκμηριωμένα με αδιάσειστα στοιχεία που δημοσιεύονται ώστε να έχει πρόσβαση κάθε πολίτης και να γνωρίζει ποιες είναι οι πηγές εσόδων των πολιτικών, να εξηγήσω πως η διαδικασία προσφοράς χρημάτων για την στήριξη του εκάστοτε πολιτικού κόμματος είναι απόλυτα νόμιμη.

Οι εταιρείες καπνού που έχουν δισεκατομμύρια κέρδη ετησίως, για να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης δίνουν χρηματικά ποσά σε πολιτικούς, κυβερνήτες πολιτειών, οπότε έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι αμερόληπτη η κάθε απόφαση που παίρνετε εις βάρος αυτών των κολοσσών.

Στην αντίπερα όχθη οι αντίπαλοι τους, η  American Cancer Society ( Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία) και η American Heart Association έχουν επίσης παρόμοια ευρεία δίκτυα με ομάδες συμφερόντων, αλλά οι οργανώσεις υγείας δεν έχουν δώσει σχεδόν καθόλου χρήματα για τους πολιτικούς.

Οι αυξημένοι φόροι.

Με τέτοια εκτεταμένη εμβέλεια, οι καπνοβιομηχανίες συνεχίζουν να παλεύουν με απλούστερα μέσα κατά των ποσοστών διακοπής του καπνίσματος. Από τις 24 πολιτείες που προτείνουν υψηλότερους φόρους τσιγάρων πέρυσι, μόλις σε οκτώ πέρασαν οι αυξήσεις και μόνο η Νεβάδα, αύξησε $ 1 ανά πακέτο, στις υπόλοιπες αυξήθηκε κατά 50 σεντς. Οι ομάδες υγείας λένε πως οι αυξήσεις φόρων με λιγότερο από $ 1, είναι αναποτελεσματική μέθοδος στη μείωση του αριθμού των καπνιστών, επειδή οι εταιρείες καπνού μπορούν εύκολα να το  εξουδετερώσουν με εκπτώσεις και επιστροφές.

Τα E-cigarettes είναι νεότερα μπροστά σε αυτόν τον πολύπλευρο πόλεμο. Ενώ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει ανακοινώσει σχέδια για τη ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, όμως προς το παρόν παραμένει στις πολιτείες  πότε θα επιβάλλουν τους κανονισμούς ή τους φόρους στα αναδυόμενα  προϊόντα. Μέχρι στιγμής, οι φόροι στο e-cig έχουν περάσει μόνο σε τέσσερις πολιτείες, ενώ οι προτάσεις έχουν απορριφθεί σε τουλάχιστον 21 άλλες. Η βιομηχανία καπνού, η οποία αυξάνει το μερίδιό της στην νεολαία, έχει κερδίσει νομικά επίσης σε τουλάχιστον 19 πολιτείες τα τελευταία χρόνια καθιστώντας δυσκολότερο η ρύθμιση σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία κατά του καπνίσματος.

Ο David Sutton, ένας εκπρόσωπος της Altria, είναι η μητρική εταιρεία της Philip Morris, δήλωσε πως η εταιρία του είναι γενικά αντίθετη με τους φόρους επί των προϊόντων της και σκοπεύουν να κινηθούν ενεργά μέσω των  πολιτικών, όπου είναι απαραίτητο. η Reynolds αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, τονίζοντας αντίθετα με την ιστοσελίδα της, η οποία λέει ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στην άσκηση πίεσης και καθιστά νόμιμες  πολιτικές συνεισφορές για την προστασία των συμφερόντων των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων.

Ο πόλεμος συμφερόντων.

Πουθενά ο αγώνας του καπνού δεν ήταν μεγαλύτερος ή πιο ακριβός από ό, τι στην Καλιφόρνια, η οποία έχει προσελκύσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα σε κρατικό επίπεδο πολιτικών δωρεών από τις καπνοβιομηχανίες από το 2011. Οι δημόσιοι υποστηρικτές της υγείας στην πολιτεία λένε οι καπνοβιομηχανίες χρησιμοποίησαν έναν ισχυρό συνδυασμό των εισφορών για την εκστρατεία και πίσω από τα παρασκήνια ασκούν πιέσεις για να κερδίσουν αρκετούς φίλους σε βασικά σημεία.

Η στρατηγική είναι πιο εμφανής από την κυβερνητική οργανωτική επιτροπή, η οποία επιβλέπει ένα περίεργο συνδυασμό θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων εγγραφών, τα τυχερά παιχνίδια, το αλκοόλ και τον καπνό.

Ο πρόεδρός του, μέλος της Συνέλευσης Adam C. Gray, ένας δημοκράτης από το Merced ο οποίος έχει υπηρετήσει στην επιτροπή από το 2013, έχει δεχθεί 88.100$  σε πολιτικές συνεισφορές από την Altria και Reynolds από τότε που άρχισε η εκστρατεία για το γραφείο, το 2011, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέλος του νομοθετικού σώματος.

Οι δύο εταιρείες έχουν ρίξει τουλάχιστον 390.000 $ στο σύνολο των μελών που κάθονται στην επιτροπή συνελεύσεως, το ένα τέταρτο των χρημάτων που έχει δοθεί σε όλους τους νομοθετικούς υποψηφίους και των επιτροπών στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το μεγάλο ποσό των χρημάτων που δίνονται στα μέλη ώθησαν ορισμένους να το αποκαλούν την επιτροπή γελοία Η επιτροπή έχει αποδυναμωθεί, οι συνήγοροι κατά του καπνίσματος λένε, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης προσπάθειας του Ιουλίου για τη ρύθμιση των e-cig. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ένα πανομοιότυπο νομοσχέδιο για το e-τσιγάρο και πέντε άλλα μέτρα για τον καπνό εισήχθησαν σε μια ειδική σύνοδο για τον επόμενο μήνα ώστε επιτραπεί η νομοθεσία και να παρακάμψουν την επιτροπή.