Σε βίντεο της Huffington Post, η Δρ Margaret Cuomo

Σε ένα βίντεο της Huffington Post, η Δρ  Margaret Cuomo, η οποία είναι ακτινολόγος, ακτιβιστής για την πρόληψη του καρκίνου και συγγραφέας του γνωστού φήμης βιβλίου «A World without Cancer», ισχυρίζεται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τουλάχιστον επιβλαβή για την υγεία, όπως αυτά του καπνού.Αυτή είναι μια αρκετά τολμηρή δήλωση, θεωρώντας ότι επί του παρόντος τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά τάξεις μεγέθους πιο ασφαλή από το κάπνισμα καπνού και ότι οι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας – ακόμη και μερικοί αντίπαλοι των ecig – συμφωνούν ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο το κάπνισμα.

Αλλά περιμένετε, υπάρχουν περισσότερα. Στο αρχικό βίντεο – που έκτοτε έχει τροποποιηθεί λόγω της κριτικής από την επιστημονική κοινότητα – που προσθέτει ότι τα e-τσιγάρα θα αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και άλλες μορφές καρκίνου, όπως του ήπατος και ότι ο ατμός που παράγουν περιέχει πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες που δεν βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου, όπως η φορμαλδεΰδη, βενζόλιο, προπυλενογλυκόλη και μέταλλα όπως κάδμιο και το νικέλιο και ο ψευδάργυρος.

Αυτό ακούγεται άσχημο, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα διακινδυνεύσει τη φήμη στο βωμό απλοϊκών υποθέσεων, κάνοντας τέτοιου είδους αξιώσεις χωρίς επί το πλείστων να έχει στην φαρέτρα της ισχυρά επιχειρήματα. Λοιπόν, αποδεικνύεται βάσει του γεγονότος πως ήταν προφανώς εξοργισμένη και πολλοί από τους συνεργάτες της σε όλο τον κόσμο, μερικοί από τους οποίους έχουν πράγματι διεξάγει μελέτες για τα e-τσιγάρα που αποδεικνύουν ότι οι δηλώσεις της δεν είναι τίποτα περισσότερο από παραπληροφόρηση.

Όλα οι διαθέσιμες μέχρι σήμερα έρευνες δείχνουν ότι αν και υπάρχουν τοξικές ουσίες στα e-cigarettes, είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι στον  καπνό, η Linda Bauld, καθηγητής της πολιτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Stirling και αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου μελετών για τον καπνό και  το αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο , είπε, οι δηλώσεις σε αυτό το βίντεο δείχνουν το αντίθετο, το οποία είναι απλά πραγματικά περιστατικά. Θα ήθελα προσθέσω σε αυτήν τη λαίλαπα οχετού ψευδούς αν οι κλινικοί γιατροί χρησιμοποίησαν τις δηλώσεις σε αυτό το βίντεο ως βάση για τη συζήτηση των e-τσιγάρων με τους ασθενείς τους και αν τους αποθαρρύνουν να κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε νυν καπνιστές.

Είναι ατυχές και λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχουν όλα αυτοί οι άστοχοι ζηλωτές που πιστεύουν ότι αγωνίζονται για μια δίκαιη μάχη που δικαιολογεί ψέματα για το γενικότερο καλό και στην πραγματικότητα υποστηρίζουν τις καπνοβιομηχανίες και την προώθηση του καπνίσματος, είπε ο καθηγητής Peter Hajek, διευθυντής του Wolfson ινστιτούτο απεξάρτησης από τον καπνό και της προληπτικής ιατρικής ερευνητικής μονάδας στο Queen Mary University του Λονδίνου.

Ως αποτέλεσμα αυτής της σπασμωδικής κίνησης, Η Huffington Post επεξεργάστηκε διορθώνοντας αυτό το αμφιλεγόμενο βίντεο, λαμβάνοντας τα κομμάτια για το ecigs που προκαλούν καρκίνο και ότι ο καπνός του τσιγάρου καπνού δεν περιέχει μερικές από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στον  ατμό toy e-cigarette. Ο ισχυρισμός ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τουλάχιστον τόσο κακά όσο το κάπνισμα έμεινε στο, αν και, για λόγους που δεν μπορώ να καταλάβω αφαιρέθηκαν.

Η Δρ Cuomo αναφέρει επίσης ότι μεταξύ των ετών 2013 και 2014, ο αριθμός των πωλήσεων e-cigarette σε ανηλίκους ηλικίας από 11 έως 17 τριπλασιάστηκε και ότι υπάρχουν σήμερα πάνω από 2 εκατομμύρια μαθητές λυκείου που κάνουν χρήση. Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι αληθινό και ειδικοί σε θέματα υγείας να συμφωνούν ομόφωνα ότι η πώληση των e-cig σε ηλικίες κάτω των 18 ετών θα πρέπει να απαγορεύεται από το νόμο, αλλά αυτό που δεν αναφέρει στο βίντεο είναι ότι πολλοί από αυτούς τους ανήλικους ήταν ήδη καπνιστές και μόνο ελάχιστοι δεν υπήρξαν στην πραγματικότητα ποτέ καπνιστές και δελεάζονται από τις απίθανες γεύσεις που ισχυρίζεται πως στοχεύουν ειδικά τα παιδιά.