Ο ιδρυτής του VKontakte Pavel Durov και οι άγνωστες λεπτομέρειες

Ο ιδρυτής  του VKontakte Pavel Durov και οι άγνωστες λεπτομέρειες γύρω από το όνομα του και την αμφιλεγόμενη δραστηριότητα του.

Μιλώντας στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη στα τέλη Φεβρουαρίου, o Pavel Durov έμοιαζε με άνθρωπο που έχει  τον έλεγχο.

Ντυμένος στα μαύρα με ένα ακατανόητο νεύμα όλο υπονοούμενα που έμοιαζε με το χαρακτήρα neo στην ταινία The Matrix μπαίνοντας στη σκηνή. Όπως ο Νέο, ήταν ένας προγραμματιστής σε μια αποστολή στο συγκεκριμένο φιλμ.

Ο Pavel είχε έρθει στη Βαρκελώνη για να ανακοινώσει ότι το Telegram , η υπηρεσία  κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, είχε συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες και κερδίζει ένα εντυπωσιακό 350.000 νέους συνδρομητές ανά ημέρα.

Αλλά ο θρίαμβός του ήταν κάτι περισσότερο από την επιτυχία των επιχειρήσεων. Ήρθε περίπου δύο χρόνια μετά το tech επιχειρηματίας κατέφυγε στη Ρωσία μετά την απώλεια του VKontakte, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο της Ρωσίας, στους συμμάχους του Κρεμλίνου. το Telegram είναι εκδίκησή του. Στάζει περιχαρής εμπιστοσύνη, μίλησε στο ακροατήριο: «Επιτρέψτε μου να εξηγήσω πώς φτάσαμε ως εδώ.”.

Θαύματα της κωδικοποίησης

Από την πρώιμη παιδική του ηλικία, ο Pavel Durov είχε λίγο σεβασμό απέναντι στα στοιχεία της αρχής. Ενώ ήταν ακόμα στο σχολείο, ο νεαρός Πάβελ χρησιμοποιούσε της  εκκολαπτόμενες ικανότητές του στην κωδικοποίηση για να χακάρει το δίκτυο υπολογιστών του σχολείου. Άλλαξε την επιφάνεια εργασίας με μια φωτογραφία Must Die η οποία δεν άρεσε στον αγαπημένο του δάσκαλό. Το σχολείο ανταπέδωσε με την κοπή πρόσβασης του στο δίκτυο. Αλλά ο Pavel δεν πτοήθηκε και αποκτούσε τους νέους κωδικούς πρόσβασης κάθε φορά.

Ο Pavel είπε στους συμμαθητές του πως ήθελε να γίνει “ένα εικονίδιο του Internet,”  ο Νικολάι Kononov ανέφερε στο βιβλίο του Ο κώδικας Durov. πως ήταν αδελφικός φίλος του Pavel και τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει την φιλοδοξία του.

Ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος του Pavel ο, Νικολάι και ανέφερε πως ήταν ένα παιδί θαύμα. Διάβαζε βιβλία από την ηλικία των τριών ετών και πήγε να γίνει δύο φορές νικητής της διεθνούς Ολυμπιάδας προγραμματισμού. “Είναι μια ιδιοφυΐα των υπολογιστών” δήλωσε ο Anton Nossik, ένας επιχειρηματίας του Διαδικτύου που γνώριζε τα αδέλφια Durov για χρόνια. Σε συνεντεύξεις του ο Pavel συχνά αναφέρεται στον μεγαλύτερο αδελφό του ως μοντέλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του και έγινε ο μέντορας του στην κωδικοποίηση

Ο Pavel ίδρυσε το VKontakte στο St. Petersburg State Universityy το 2006, αρχικά σχεδιάστηκε ως μια κοινωνική πλατφόρμα για φοιτητές.
Ο Nikolai άρχισε συμβουλεύοντας τον μικρότερο αδελφό του από το τηλέφωνο από τη Γερμανία. Αλλά, όπως όμως  VKontakte κέρδισε τις καρδίες των ανθρώπων και επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη για να θέσει το μυαλό στην  υπηρεσία ως επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της εταιρείας. του είχε γίνει εμμονή να δώσει τη ρωσική απάντηση στο Facebook ταχύτερα και πιο αξιόπιστα από τους αντίπαλους του στης ΗΠΑ.

Το VKontakte στης αρχές ήταν απίστευτα μονόπλευρο με διάκρισης, το μεγαλύτερο μέρος του, ως επί το πλείστων ήταν ανδρικές ομάδες και είχαν περίπου μέσο όρο τα είκοσί χρόνια Το μέλλον των εργαζομένων οριζόταν ως εξής: για να προσληφθούν από την εταιρία καλούνταν σε συνεντεύξεις εργασίας. ο Kononov περιέγραψε την ατμόσφαιρα στο VKontakte ως μία θριαμβευτική φιλοδοξία. “Οι σπασίκλες είχαν κατακτήσει τον κόσμο», έγραψε.
Από την έδρα τους στο διάσημο Σπίτι στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης – το οποίο χαρακτήρισε μια μεσαιωνική αίθουσα εξοπλισμένη με θρόνο και τα καθίσματα έμοιαζαν με όργανα βασανιστηρίων, η ομάδα κωδικοποίησης στο δρόμο προς την επιτυχία, μέχρι το 2013, το VKontakte είχε 210 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, και εξακολουθούσε να αυξάνεται.

Ανεπιθύμητη προσοχή

Το VKontakte είχε ακμάζουσα επιτυχία, διευκολύνθηκε από μια σχεδόν πλήρης απουσία ρύθμισης στην αγορά του Internet στη Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ένας αφοσιωμένος Pavel αγκάλιασε το κενό. Σε ένα μανιφέστο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Afisha το 2012, υποστήριξε: «Η καλύτερη νομοθετική πρωτοβουλία – είναι η απουσία του ενός.”
Το VKontakte γρήγορα γέμισε με εκατοντάδες χιλιάδες πειρατικών ταινιών και μουσικής, έγινε ένα κομβικό σημείο της πολιτιστικής ζωής, το YouTube, το Facebook και το Spotify ανέφεραν πως το VKontakte διευκόλυνε την παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με την παροχή μη αμειβόμενης  πρόσβασης με άδεια στην ταινίες και μουσική. Επίσης, κατηγορείται για τη διανομή πορνογραφίας, έως και τώρα.

Αρχικά το Κρεμλίνο διατηρούσε μία απόστασή από αυτόν, ο Pavel περιστασιακά συναντιόταν με τον Vladislav Surkov, τότε επικεφαλής της εγχώριας στρατηγικής του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Όμως, η σιωπηρή συμφωνία φαίνεται να λειτούργησε θετικά.

Αυτό άλλαξε τον Δεκέμβριο του 2011, όταν ένα κύμα διαμαρτυριών σάρωσε τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι, πολλοί από τους οποίους αποτελούσαν μέρος της «γενιάς VKontakte,” διαμαρτυρήθηκαν κατά της νοθείας των βουλευτικών εκλογών.
Αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη εξέγερση της βασιλείας του Πούτιν και του κρατικού μηχανισμού ασφαλείας της Ρωσίας. Το υποκατάστημα στην Αγία Πετρούπολης, η Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας στο Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ζήτησε από το VKontakte να διαγράψει τις σελίδες των επτά ομάδων που χρησιμοποιούσαν το site για να συντονίσουν και να συσπειρώσουν τις διαμαρτυρίες.
Η επιβολή του νόμου με τα προηγούμενα αιτήματα, είχε περιορίσει την δραστηριότητα των χρηστών που κρίθηκαν εξτρεμιστικές και το VKontakte  φέρεται να τους έδωσε κερκόπορτα πρόσβασης, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά.