Ιράν: εξοπλισμός όπλων από Ρωσία και συμφέροντα

Ιράν: εξοπλισμός όπλων από Ρωσία και συμφέροντα που αγνοούν οι περισσότεροι αναλυτές λόγω πολλαπλών παραμέτρων που εμπλέκονται στο θέμα.

Μετά από δεκαετίες απομόνωσης από τη διεθνή αγορά όπλων, το Ιράν ετοιμάζεται για ένα στρατιωτικό ξεφάντωμα αγορών. βέβαια δεν στράφηκε προς της ΗΠΑ για εξοπλισμό αλλά προς τη Ρωσία για βοήθεια.

Στις 15 Φεβρουαρίου, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Hossein Dehghan προσγειώθηκε στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η Τεχεράνη ήρθε με ένα $8 δισεκατομμύρια για ψώνια με λίστα που περιελάμβανε το high-end Su-30 πολεμικό αεροπλάνο, Yak-30 εκπαιδευτικά αεροσκάφη, στρατιωτικά ελικόπτερα, όπως το Mi-8 και Mi-17, Κ-300 Bastion συστήματα άμυνας , νέα πλοία επιφανείας, και ακόμη νέα ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια.

Οι Ιρανοί λέγεται ότι ενδιαφέρονται για το Su-30 μαχητικό πολλαπλού ρόλου, το οποίο θα ξεπεράσει δραστικά οτιδήποτε άλλο στο οπλοστάσιό τους. Σύμφωνα με κυρώσεις από το 1979, η πολεμική αεροπορία της Τεχεράνης είναι σήμερα ένα εκλεκτικό μείγμα της εποχής Βιετνάμ  με πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ – όπως τα F-4 Phantom και F-14 Tomcat – καθώς και παλιά ρωσικά και κινέζικα αεροσκάφη.

Η Ρωσία είναι ένα καλό μέρος για να αποκτήσεις στρατιωτικό εξοπλισμό, ειδικά για εκείνους που χρειάζονται υλικό να συγκριθεί με τα Δυτικά κιτ, αλλά χωρίς μετρητά ή μέσα για να αγοράσουν και να το διατηρήσουν μάλλον θα έμοιαζε όνειρο θερινής νυκτός

Πρόκειται για μια αγορά στην οποία η Μόσχα ανθεί. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη στις 22 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ήταν η δεύτερη μόνο η Ηνωμένες Πολιτείες την ξεπερνούσε στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων.

Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι το Ιράν θα πρέπει να δαπανήσει μέχρι και 40 δισεκατομμύρια $ μακροπρόθεσμα για να αναδιοργανώσουνε πλήρως το στρατιωτικό μουσειακό κομμάτι του. Παρ ‘όλα αυτά, 8 δισεκατομμύρια $ είναι μια σημαντική επένδυση. Σύμφωνα με τον Ben Moores, ανώτερος αναλυτής στο διεθνές αμυντικό συμβούλιο IHS, ένας τέτοιος προϋπολογισμός θα τους παραδώσει περίπου 160 πολλαπλού ρόλου μαχητικά αεροσκάφη.

Αυτό, σημείωσε, ήταν ίσως πάρα πολλή μεγάλη ανάγκη για το Ιράν. Θα μπορούσαν επίσης να αγοράσουν μερικά πλοία, αναβάθμιση ρωσικής κατασκευής υποβρύχια Kilo, και ίσως να αγοράσουν κάποια νέες φρεγάτες και πρόσθετα συστήματα αεράμυνας, είπε.

Στο σύνολό τους, μια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία Ρωσίας-Ιρανικών όπλων θα αλλάξει καθοριστικά την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Όμως, η συμφωνία εξακολουθεί να απαιτεί έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικαίωμα να τορπιλίσουν τη συμφωνία με το δικαίωμα του βέτο.

Πολιτική ισχύς

Η πιθανότητα μιας τέτοιας συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και Ιράν έχει κατέστη δυνατή μόνο μετά την εφαρμογή ορόσημο πυρηνικής συμφωνίας του περασμένου έτους μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι κυρώσεις κατά του Ιράν ήρθησαν με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις ότι το Ιράν δεν εργαστεί για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, το οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε, θα μειώσει τις πιθανότητες της Τεχεράνης να τους ξεγελάσουν με πυρηνικά όπλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε επίσης το ψήφισμα 2231. Το ψήφισμα αυτό προβλέπει ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Τεχεράνη θα απαιτούν την έγκριση του  Συμβουλιου ασφαλείας του ΟΗΕ για να αγοράσει στρατιωτικό υλικό από το εξωτερικό – με την εξαίρεση της αεροπορικής άμυνας.

Αυτά τα αλιεύματα δίνουν ουσιαστικά το δικαίωμα του βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών σε οποιαδήποτε προοπτική συμφωνίας ρωσο-ιρανικών όπλων στο εγγύς μέλλον. Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν πρόθυμος να δώσει χώρο για ελιγμούς στο παρελθόν στο Ιράν, και ως εκ τούτου μπορεί να επιτρέψει την πώληση. Ωστόσο, ο διάδοχός του Ομπάμα δεν μπορεί.

Στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής κοινότητας της Ουάσιγκτον έχουν φωνητική αντίθεση με τις προσπάθειες του Ομπάμα να συμμετάσχει το Ιράν. Η προοπτική της Τεχεράνης με τη χρήση μετα-κυρώσεις των ταμειακών ροών της για να αναδιοργανώσουν τη γήρανση του στρατιωτικού υλικού της,  ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο σε αυτούς τους κύκλους.

Ο Ilan Berman, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Αμερικής, περιγράφει η συμφωνία πώλησης όπλων   Ρωσία-Ιράν είναι στρατηγικό τεστ για την κυβέρνηση Ομπάμα. «Με απλά λόγια, η διοίκηση ανησυχεί για το Ιράν όσον  αφορά την πυρηνική συμφωνία, και ως εκ τούτου έχουν ληφθεί μέτρα για την συγκάλυψη ανησυχητικών ιρανικών συμπεριφορών.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την κριτική της πολιτικής του Ιράν, τονίζοντας της βουλευτικές εκλογές στο Ιράν το Σαββατοκύριακο, το οποίο ήταν το πρώτο που πραγματοποιήθηκε από την συμφωνία που υπεγράφη. Στις εκλογές, έσπασε μια ισχυρή συντηρητική πλειοψηφία.

Ωστόσο, ο Berman είδε λίγα αιτία για αισιοδοξία στη ρεφορμιστική νοοτροπία του Ιράν. Υπάρχουν πολλά ονόματα για το εισιτήριο που θα δώσει στους ανθρώπους σοβαρή παύση – από καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο οντοτήτων με κυρώσεις.

Η διοίκηση των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την συμφωνία πώλησης όπλων Ρωσία-Ιράν, αλλά ο Υφυπουργός Τζον Κέρι είπε ότι δεν είχε προβλέψει ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει το βέτο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποφευχθεί η πώληση.

Ο εμπειρογνώμονας διεθνών υποθέσεων Βλαντιμίρ Frolov είπε ότι δεν αναμένει οτι η Ρωσία θα πρέπει να τιμωρηθεί για οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης όπλων στο Ιράν. Ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκήσουν βέτο στην συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσε να υπογράψουν συμφωνίες για την παράδοση όπλων όταν λήξει η ανάλυση σε πέντε χρόνια, πρόσθεσε.

Περιφερειακές επιπτώσεις

Η σύγκρουση στη Συρία έφερε τη Ρωσία και το Ιράν πιο κοντά – μαζί και το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Τον Απρίλιο του 2015, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε προσωπικά την απαγόρευση πώλησης Ιράν προχωρήσει S-300 συστήματα αεράμυνας.

Η απαγόρευση, που επιβλήθηκε το 2010, σηματοδότησε μια σοβαρή ρήξη μεταξύ Ρωσίας και Ιράν. Η Μόσχα είδε μονομερή έλξη στην συμφωνία $ 800 εκατομμύρια για όπλα με την Τεχεράνη, μια κίνηση που ήταν ευρέως έξυπνη και είχε ερμηνευθεί ως χειρονομία καλής θέλησης προς τη Δύση, η οποία αφορά τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

Αυτό που είναι λιγότερο σαφές, ο βαθμός στον οποίο σηματοδοτήσει νέες πωλήσεις είναι  ένα σημάδι μιας νέας πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας.

Η Ρωσία και το Ιράν έχουν κοινά συμφέροντα στη συριακή σύγκρουση, και αντιστέκονται στην δυτική επιρροή στην περιοχή, αλλά πέρα από εκεί δεν υπάρχει προφανής κοινή ατζέντα.

Και οι δύο έχουν τις δικές τους ανταγωνιστικές ανησυχίες για την εξισορρόπηση. Η Ρωσία θέλει να εξασφαλίσουν τον εξοπλισμό του Ιράν με μια εκσυγχρονισμένη στρατιωτική πανοπλία ακόμη και αν αποξενώσει ακόμη περισσότερο τη Μόσχα από τις σουνιτικές αραβικές χώρες. Υπάρχει ένας πρόσθετος κίνδυνος αποξένωσης από το Ισραήλ, το οποίο έχει εκφράσει την ανησυχία του για ρωσικά όπλα στα ιρανικά χέρια.