Η Μεγάλη Βρετανία διχάζεται εξαιτίας του e-cig

Η Μεγάλη Βρετανία διχάζεται εξαιτίας του e-cig

Η Μεγάλη Βρετανία διχάζεται εξαιτίας του e-cig και ενώ έχει επιτραπεί η χρήση φαρμακευτικής συνταγής στους καπνιστές από γιατρούς, ο κόσμος και οι οργανώσεις συνεχώς έρχονται σε διαμάχη, μάλλον κλονίζεται σοβαρά η μακροημέρευση αυτού του νόμου.

Στις αρχές του 2016, ανακοινώθηκε ότι η NHS σχεδίαζε να προσφέρει e-cigarette με ιατρική συνταγή, για όσους επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα μόνιμα.

Η ανακοίνωση προκάλεσε κάποια διαμάχη μεταξύ ιατρών και διοικητικών οργάνων, με υπέρ και κατά επιχειρήματα να έρχονται στο προσκήνιο. Με τέτοια λίγα επιστημονικά στοιχεία, η έρευνα γύρω από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση e-CIGS, μερικοί ήταν δυσαρεστημένοι με το εθνικό σύστημα υγειάς της Αγγλίας που υποστηρίζει δημόσια της χρήσης τους.

Μία από τις οργανώσεις που τάσσεται υπέρ της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, ονομάζεται Public Health England,, η οποία προηγουμένως είχε συντάξει μια έκθεση γύρω από  το e-cig. Η έκθεση υποστηρίζει πως το άτμισμα υπολογίζεται να είναι περίπου 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα, λόγω της ξεχωριστής έλλειψης ελεύθερων ριζών.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από ιστοσελίδα υψηλής επισκεψιμότητας στην Βρετανία, το κοινό ρωτήθηκε εάν πίστευε ότι το vaping είναι μια ασφαλέστερη μορφή εγκατάλειψης παραδοσιακών τσιγάρων. Συνολικά, το 66% δήλωσε ότι ειναι αισθητή η διάφορα και είναι δραστικά ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσουν το κάπνισμα, ωστόσο το 22,4% δήλωσε ότι ήταν ακόμα αβέβαιοι. Αυτό δείχνει ότι, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων υπέρ ή κατά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να συμφωνούν ότι λόγω των σημαντικών λιγότερων επιβλαβών συστατικών που έχουν βρεθεί στο e-liquid, το άτμισμα είναι μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση.

Το βασικό επιχείρημα για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ως βοήθημα να σταματήσουν το smoking, είναι ότι παρέχει αποδοτικά νικοτίνη κάτι που οι άλλες μορφές δεν προσφέρουν και δεν επιτρέπουν στο χρήστη να προχωρήσει γοργά το δρόμο τους προς τα κάτω σε μια δόση 0 mg, ο  λυσιτελώς απογαλακτισμός του καπνιστή μακριά από τη νικοτίνη φαντάζει βουνό Ωστόσο, σε αντίθεση με τα κανονικά τσιγάρα καπνού, οι οποίες έχουν εκτενείς επιστημονικές δοκιμές που διεξάγονται σχετικά με τις επιπτώσεις τους τόσο στον καπνιστή όσο και στους γύρω του, όμως το vape δεν ελέγχθηκε διεξοδικά για να δούμε αν εξακολουθεί να προκαλεί βλάβες στο σώμα.

Οργανισμοί όπως ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος, ισχυρίζονται ότι είναι πολύ επικίνδυνο να υποστηρίξουμε δημοσίως τη χρήση του e-cig χωρίς να γνωρίζουμε πώς μπορούν να επηρεάσουν το χρήστη. Όχι μόνο είναι ασαφές το πώς ο ατμός επηρεάζει τον περίγυρο, αλλά είναι επίσης ασαφές το πώς ο διευρυμένος ατμός επηρεάζει τους γύρω του, οι οποίοι  επίσης το αναπνέουν. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί δημόσιοι οργανισμοί και δημόσια κτίρια, όπως εμπορικά κέντρα και μπαρ, έχουν απαγορεύσει τη χρήση του.

Από τους 500 συμμετέχοντες στην έρευνα, μόνο το 11,6% των πολιτών δήλωσε ότι δεν είδε το vaping ως μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση. Ωστόσο, με ένα τόσο υψηλό ποσοστό ατόμων που ισχυρίζονται ότι εξακολουθούν να είναι σίγουροι γι’ αυτήν την μέθοδο τα γεγονότα δεν μπορουν να παραβλεφθούν.