Αισθητήρας δονήσεων είναι η καινούργια βιομηχανική εξέλιξη

Αισθητήρας δονήσεων είναι η καινούργια βιομηχανική εξέλιξη πρόβλεψης δυσλειτουργιών στα μηχανήματα, στέλνοντας δεδομένα για άμεση αποκατάσταση.
Παρακολούθηση κατάστασης είναι μια σημαντική βιομηχανική αυτοματοποιημένη διαδικασία που χρησιμοποιείτε για να παρακολουθείτε συνεχώς μεγάλα μηχανήματα εξασφαλίζοντας ότι θα βρεθούν τυχόν αποδεδειγμένα ελαττώματα. Αυτό το άρθρο εξηγεί πως ο δονησιογράφος εξερευνά και βρίσκει δυσλειτουργίες για να τις αποκαταστήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα αποφεύγοντας χειροτέρεψη της οποιασδήποτε αρνητικής κατάστασης με κέρδος ωφέλιμο χρόνο και βέβαια χρήμα, είναι μία από τις δημοφιλείς μεθόδους που εξελίσσετε με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία έτη και γνωρίζει μια απίστευτη δημοτικότητα βάσει των επιτυχημένων διεργασιών που καταφέρνει να αντεπεξέλθει αβίαστα όταν χρησιμοποιείται από ειδικούς που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα.

Για να καταλάβουμε τι μέλλει γενέσθαι με την παρακολούθηση μια κατάστασης ενός μηχανήματος , πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την πρόβλεψη συντήρησης, η οποία είναι μια τεχνική που σχεδιάστηκε για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την κατάσταση ενός οργάνου ή του εξοπλισμού κατά τη χρήση για να αποφύγετε βλάβες και σημαντικές απώλειες  παραγωγής ή δραστηριοτήτων.

Το Condition monitoring  είναι ένα υποσύνολο προβλέψεων δυσλειτουργιών με έγκυρη διάγνωση σε αυτό βοήθησε και η επιστήμη σε συνδυασμό με την τεχνολογία για να καταστεί ο θεμέλιος λίθος της ανωτάτης βιομηχανικής εξέλιξης, ως εκ τούτου, είναι η διαδικασία παρακολούθησης μίας παραμέτρου στα μηχανήματα (κραδασμοί, θερμοκρασία κ.λπ.), προκειμένου να προσδιοριστεί μια σημαντική αλλαγή η οποία είναι ενδεικτική μιας καταστροφικής συνέπειας με αλόγιστες ζημίες αν δεν αποκατασταθεί ταχύτατα θα επέλθει μια αναπτυσσόμενη βλάβη.

Ετούτη η μέθοδος είναι κοινώς γνωστό ως Condition monitoring και συνήθως χρησιμοποιείται για την περιστροφή του εξοπλισμού και άλλων βαρέων μηχανημάτων όπως αντλίες, ηλεκτρικούς κινητήρες, κινητήρες εσωτερικής καύσης, κλπ. Σε ένα  βιομηχανική σενάριο, η έρευνα δόνησης είναι χρήσιμη σε κλάδους όπως το τσιμέντο, χαρτί, μέταλλο, χημικά κλπ.

Για παράδειγμα, σε ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου διάφορες κάθετες δοκοί περιλαμβάνουν δίσκους κλιβάνου, πατητήρια, οθόνες, ιμάντες μεταφοράς, μύλους, ανελκυστήρες, διαχωριστικά, ανεμιστήρα κλπ. Οι αισθητήρες δονήσεων ή η πομποί μπορούν να εγκατασταθούν σε όλες αυτές τις συσκευές για τη μέτρηση των διαταραχών προστασίας των πολύτιμων μηχανημάτων εκ περιτροπής γλιτώνοντας κάποιες δαπανηρές βλάβες συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων, ανεμιστήρων και αντλίες κλπ. Η δόνηση από τις εγκαταστάσεις αυτές μετατρέπεται σε ένα αναλογικό σήμα στο ρεύμα εξόδου.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας πομπός δόνησης τοποθετημένος σε ένα ανεμιστήρα ψύξης μπορεί να παρέχει δεδομένα για τον εντοπισμό μικρών αλλά δυνητικών ζωτικής σημασίας αλλαγών σε συνθήκες λειτουργίας. Αυτά μπορεί να προκληθούν από λανθασμένη εγκατάσταση ή λανθασμένη ευθυγράμμιση ρουλεμάν, ένα εξωλέμβιο έδρανο που εσφαλμένα κλειδώθηκε ή ένα ζευκτό πλέγμα που τρέχει ελάχιστα η είναι ξηρό ή οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών ή άλλων θεμάτων.

Ένα τυπικός μεταδότης δόνησης μετρά δονήσεις σε διάφορες παραμέτρους όπως η επιτάχυνση, η ταχύτητα και η μετατόπιση. ο πομπός δονήσεων  είναι ένα στρατηγικό εργαλείο για την προληπτική συντήρηση. Μετρά σε απευθείας σύνδεση κραδασμούς και παρέχει εύκολη επικοινωνία με το σύστημα απόκτησης δεδομένων, όπου μπορούν να εμφανιστούν απρόβλεπτα συμβάντα και δίνουν σήμα μέσω συναγερμού.