Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και άγνωστες εφευρέσεις

Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και άγνωστες εφευρέσεις που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό, λόγω μικρού ενδιαφέροντος.
Κάθε ιστορία έχει την δικιά του συμβολή στην ανάπτυξη του κόσμου και περαιτέρω της ανθρωπότητας, οι πιο σημαντικοί αρχαίοι πολιτισμοί είναι αναμφισβήτητα η ελληνική και η ρωμαϊκή. Αυτοί οι πολιτισμοί κυριολεκτικά δημιούργησαν τον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Ο καθένας ξέρει για τα υδραγωγεία, την αποχέτευση, τη λατινική γλώσσα, τους ρωμαϊκούς δρόμους. Αυτές είναι εφευρέσεις που έδωσαν το θεμέλιο λίθο και βρισκόμαστε σήμερα σε τούτη την θέση, ευχάριστη ή δυσάρεστη. Αλλά υπάρχουν κάποιες λιγότερο γνωστές Ρωμαϊκές εφευρέσεις που έχουν αφήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο σήμα στον κόσμο μας. Είναι λιγότερο γνωστά επειδή είναι λιγότερο ελκυστικές και οι συγγραφείς δεν γράφουν γι ‘αυτές.

Τα κτίρια που έχτισαν.

Με την έναρξη του πρώτου αιώνα π.Χ., η αρχαία πόλη της Ρώμης σιγά-σιγά μετατράπηκε σε μια τεράστια μητρόπολη με όλα τα πιθανά προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός αυτό. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Αιώνια Πόλη ήταν η κατάλληλη στέγαση του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού, περίπου ένα εκατομμύριο εκείνη τη στιγμή.
Οι Ρωμαίοι που αντιμετώπισαν αυτό το θέμα με την ανάπτυξη ενός συστήματος οικοδόμησης σπιτιών ταχύτερα, ισχυρότερα, αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό, είναι πιο υψηλότερα από τους άλλους που έχουν ζήσει πριν από αυτούς. δηλαδή πολυώροφα κτίρια, μερικά από αυτά που καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, τέτοια στήθηκαν σε όλη τη Ρώμη, προκειμένου να στεγάσουν τους ανθρώπους από τη χαμηλά και μεσαία στρώματα της αρχαίας ρωμαϊκής κοινωνίας. Οι κατασκευές αυτές στα Ελληνικά ονομάζονται νησίδες και παρόλο που ποικίλλουν σε μέγεθος, όλα αποτελούνταν από πολλούς ορόφους (μεταξύ τριών και επτά). Τα επίπεδα του εδάφους συνήθως χρησιμοποιούνται ως επιχειρηματικά σημεία όπου τα καταστήματα είχαν την τιμητική τους, σαν είδος απαραίτητης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα γεωγράφο και ιστορικό Στράβων (1ος αιώνας π.Χ. – 1ος αιώνας μ.Χ.), η νησίδες ήταν εξοπλισμένες με την υγιεινή και την λειτουργία του συστήματος νερού, αν και αυτό δεν ίσχυε για όλα τα κτίρια. Σίγουρα όχι για τα ανώτατα πατώματα. Τα χαμηλότερα επίπεδα θεωρήθηκαν ως οι καλύτερες τοποθεσίες. Πρόσφεραν μεγαλύτερο χώρο και, φυσικά κοστίζαν πιο ακριβά, ως εκ τούτου, φιλοξενούσε τις οικογένειες της μεσαίας τάξης.
Κάθε πολυκατοικία έχει insularius – ένα επιστάτη ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την νησίδα και την πυροπροστασία. Καθώς οι επάνω όροφοι συνήθως κατασκευάζονταν από ξύλο και συχνά καιγόντουσαν (Θυμηθείτε τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρώμη, η οποία είχε κατηγορηθεί Nero).

Η ενοικίαση νησίδας ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση και ήταν μια πηγή πλούτου για πολλούς Ρωμαίους πατρικίους και ευημερούσαν άνθρωποι, όπως για παράδειγμα ο Κικέρων ή ο Κράσσος (υποτίθεται ότι ήταν πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρώμη στα μέσα του πρώτου αιώνα π.Χ.).

Αυτές οι πολυκατοικίες ήταν χαρακτηριστικές για την αστική Ρώμη και σπάνια κανείς θα μπορούσε να τα δει σε άλλες αρχαίες ρωμαϊκές πόλεις. Υπάρχει μία ανασκαφή το Herculaneum και αρκετές στην Όστια, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός παραμένει στην πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με μια έρευνα, από τον τέταρτο αιώνα μ.Χ., υπήρχαν περίπου 1.800 ιδιωτικές κατοικίες και πάνω από 45, 000 νησίδες στην πόλη, η εκτίμηση της ικανότητας χωρητικότητας μίας ενιαίας νησίδας έφτανε μέχρι τα 40 άτομα.

Γραφείο τύπου εκείνης της εποχής.

Αν ένας Ρωμαίος πολίτης ήθελε να γνωρίζει τις τελευταίες ενημερώσεις ειδήσεων του κράτους, θα έπρεπε να περπατήσει μέχρι την Ρωμαϊκή Αγορά και να διαβάσει την ημερήσια εφημερίδα.

Αυτό ήταν σίγουρα εφικτό, επειδή η πρώτη μορφή ενός τύπου, που περιέχει καθημερινές ειδήσεις ήταν στην πραγματικότητα μία από τις πιο πρωτότυπες ρωμαϊκές εφευρέσεις. Το πρώτο είδος της εφημερίδας στην αρχαία Ρώμη εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας (δεύτερο αιώνα π.Χ.). Ονομαζόταν ACTA DIURNA και αρχικά αναφέρονταν στις τρέχουσες δημόσιες ανακοινώσεις, αποτελέσματα δοκιμών και νομικές διαδικασίες. Η κατάσταση των ειδήσεων ήταν σκαλισμένα σε πέτρα ή μερικές φορές σε μέταλλο και εκτίθενται σε δημόσιους χώρους για τη διάδοση των πληροφοριών για όλους. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αντίγραφα της ACTA DIURNA εστάλησαν σε επαρχιακούς κυβερνήτες για την επικοινωνία των ειδήσεων για στην υπόλοιπη της αυτοκρατορία.

Στην αρχή τα ημερήσια νέα λειτούργησαν ως δημόσιο περιοδικό της κυβέρνησης, μέσω του οποίου κρατικές αποφάσεις και επίσημα έγγραφα που είχα καταστεί κοινό κτήμα. Αργότερα ένα επιπλέον δεδομένο άρχισε να γλιστράει στην παροχή πληροφοριών σχετικά με ορισμένες αξιοσημείωτες γεννήσεις ή θανάτους, εξέχοντες γάμοι, ή αξιοσημείωτες εμφανίσεις.

Κάθε έκδοση του παρόντος, της σύγχρονης εφημερίδας φέρεται να τελειώνει με τη φράση: Publicare ET PROPAGARE. Η κίνηση αυτή στρέφεται τόσο σε Ρωμαίους πολίτες και μη Ρωμαίους πολίτες και συνεπάγεται με την ανάγκη διάδοσης των ειδήσεων σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην εποχή μας αυτή η μορφή μπορεί να θεωρηθεί ως ο πατέρας της σύγχρονου τύπου.

Πριν αντικατασταθεί με ένα νέο θέμα, το αντίγραφο της ACTA DIURNA έμενε στο κοινό για αρκετές ημέρες. Η παλιά έκδοση υποτίθεται ότι αρχειοθετούνταν. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν απομεινάρια που να έχουν βρεθεί ακόμα.

Το ACTA DIURNA σταμάτησε να εκδίδετε στα μέσα του τέταρτου αιώνα μ.Χ., όταν η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Το νομικό επάγγελμα.

Η επίδραση του ρωμαϊκού δικαίου σε πολλά σύγχρονα νομικά συστήματα είναι μια διαβόητη πραγματικότητα, ακόμη και για εκείνους που δεν είναι αρκετά παθιασμένοι με θέματα του νόμου. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ο ρόλος των αρχαίων Ρωμαίων στη δημιουργία του νομικού επαγγέλματος και τη νομική εκπαίδευση.

Στην αρχαία Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα), υπήρχαν ένα είδος κάτι σαν τους σημερινούς δικηγόρους, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των δικαστικών υποθέσεων. Ήταν ρήτορες με ρητορικές αρμοδιότητες που εκπροσωπούσαν τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις. Παρ ‘όλα αυτά, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να επικαλεστεί ο ίδιος το επάγγελμα χωρίς να έχει επίσημη νομική εκπαίδευση ως προϋπόθεση. Ακόμα και όταν ένας Αθηναίος προτιμούσε να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ενός ρήτορα, δεν θα  πλήρωνε για αυτό, καθώς σύμφωνα με το αθηναϊκό νόμο, οι ρήτορες δεν θα μπορούσαν να χρεώσουν το δικαζόμενο με αμοιβή για τη βοήθειά τους σε δίκη. Αν και αυτή η απαίτηση συχνά αγνοείται από τους Έλληνες που πλήρωναν τους ρήτορες κάτω από το τραπέζι.

Αναβαθμίστηκε ο ρόλος του νομικού κατά το πρώτο αιώνα μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος (1ος αιώνας μ.Χ.), ο οποίος είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νόμο, επέτρεψε στους δικηγόρους να ασκούν τα νόμιμα την ιδιότητα ως επαγγελματίες. Η απαγόρευση σχετικά με την καταβολή για νομικές υπηρεσίες καταργήθηκε, και ένας φόρος αμοιβής ορίστηκε με το μέγιστο πληρωτέο ποσό των 10,000 σηστερτίους. Με αυτά τα πρώτα βήματα της νομιμοποίησης του επαγγέλματος του δικηγόρου, μια κατηγορία ειδικών άρχισε να αναπτύσσεται. Με τον τέταρτο αιώνα μ.Χ., είχε  διαφοροποιηθεί εντελώς η εικόνα των τότε συμβούλων δικαίου (iuris consulti) που ήταν ερασιτέχνες και ασκούσαν την ιδιότητα για νομικά ζητήματα ως ένα προσωπικό χόμπι και όχι ως επάγγελμα. Συνήθως προέρχονταν από πλούσιες ρωμαϊκές οικογένειες και θεωρήθηκαν ως απόλυτη αρχή στο ρωμαϊκό δίκαιο.

Ταχυδρομικές Υπηρεσίες.

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση της Ρώμης από μια μικρή πόλη σε μια τεράστια αυτοκρατορία έφερε την αναγκαιότητα της δημιουργίας και διατήρησης γρήγορης και αξιόπιστης επικοινωνίας. Συνειδητοποιώντας τη σημασία του ότι, ο αυτοκράτορας Αύγουστος ίδρυσε την πρώτη θέση  υπηρεσία courier στην Ευρώπη στο τέλος του πρώτου αιώνα π.Χ. η εγκατάσταση ονομαζόταν δημόσιος δρόμος, αργότερα έγινε γνωστό ως cursus vehicularis, και λογοτεχνικά σήμαινε τη δημόσια συγκοινωνία. Αντιπροσώπευε ένα πολύπλοκο σύστημα κρατικό ταχυμεταφορών και  χρησιμοποιήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων στους αξιωματούχους. Ήταν επίσης αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον στρατό για την επείγουσα σύγκληση των ενισχύσεων, καθώς και για τους  επαρχιακούς κυβερνήτες για τη μεταφορά των φορολογικών εσόδων των επαρχιών.

Οι δημόσιοι δρόμοι αποτελούνταν από μία σειρά φρούρια και σταθμούς, κατασκευασμένα σε όλο το μήκος των μεγάλων ρωμαϊκών δρόμων σε ειδικά σημεία, που ονομάζονταν σταθμοί, υπηρετήθηκαν ως σημεία αναμετάδοσης, παρέχοντας άλογα και οχήματα για τα ταξίδια για τους αγγελιοφόρους. Οι υπηρεσίες ιδιωτικών ταχυδρομείων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο με ένα συγκεκριμένο πιστοποιητικό (δίπλωμα) που είχε εκδοθεί από τον ίδιο τον αυτοκράτορα, και ο κύριος πελάτης της ήταν βαρυσήμαντα πρόσωπα. Αν και η αυτοκρατορική διοίκηση είχε υπό την εποπτεία λειτουργίας του ταχυδρομικού δικτύου, οι τοπικοί κυβερνήτες των επαρχιών ήταν υπεύθυνοι για τη χρηματοδότηση και τη συντήρησή του.