Η επιτροπή παρακολούθησης έργων υποδομής για την προοπτική

Η επιτροπή παρακολούθησης έργων υποδομής για την προοπτική υψηλού επιπέδου υπηρεσιών μένει στις συζητήσεις με στόχο να οριστικοποίηση τα έγγραφα σχετικά με ενεργειακή κρίση  πριν από την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία.

Ο πρωθυπουργός KP Oli έχει ήδη αρχικά ενημερώσει για το σχέδιο δράσης στο θέμα αυτό. Η συνεδρίαση της επιτροπής υψηλού επιπέδου, έχει αρχίσει σήμερα τις συζητήσεις γύρω από την επίτευξη της αειφόρου ενεργειακής ασφάλειας μέσα σε δέκα χρόνια, με σκοπό να τελειώσει μέσα σε δύο χρόνια, καταφέρνοντας τη μείωση κακών συνεπειών για την χώρα του, έτσι ώστε ουσιαστικά οι άνθρωποι να είναι σε θέση να το απολαύσουν μέσα σε ένα χρόνο.

Η κυβέρνηση σχεδιάσει να δώσει έμφαση στα έργα δεξαμενών για να δημιουργήσει 10.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας εντός της επόμενης δεκαετίας και για τη διευκόλυνση ολοκληρώσεως των έργων που έχουν διαβιβαστεί με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα ως άμεσο μέτρο. Η σημερινή συνάντηση έχει συγκληθεί με στόχο την οικοδόμηση σχετικά με το σχέδιο δράσης που κατάρτισε η επιτροπή, η οποία συντονίζεται από τον γραμματέα ενέργειας του υπουργείου.

Ομοίως, το σχέδιο δράσης θέτει έμφαση στην ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα στην ηλιακή ενέργεια, λαμβάνοντας μετρά μεταρρυθμίσεων στην αρχή ηλεκτρισμού του κράτους. Στο πλάνο δημιουργίας,  έχουν επίσης βαλει στο προσκήνιο συγκεκριμένα θέματα για την επίλυση προβλημάτων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε συνδυασμό με την απόκτηση γης και την κατασκευή γραμμών μεταφοράς σε συντονισμό με το υπουργείο δασών και διατήρησης του εδάφους.

Υπήρξε πρόβλημα κατά την απόκτησης εδαφών και την παροχή αποζημίωσης σε περισσότερες από 40 οικογένειες, ψάχνουν επίμονα λύσεις  ούτως ώστε τα έργα να μην κολλήσουν μελλοντικά στην διάρκεια προώθησης. Ο  επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του υπουργού οικονομικών, ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με στόχο την οριστικοποίηση του σχεδίου δράσης που σχετίζονται με έγγραφα σχετικά με την μείωση κρίσης.

Παρόντες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την convenorship του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ήταν ο υπουργός χωροταξίας και μεταφορών, υπουργός εξωτερικών και Υπουργός άμυνας.