Υπερβολική δόση νικοτίνης και τα αποτελέσματα

Υπερβολική δόση νικοτίνης και τα αποτελέσματα

Υπερβολική δόση νικοτίνης και τα αποτελέσματα των συνεπειών που μπορεί να προκληθούν μέσω αυτής της ουσίας.

Η νικοτίνη θεωρείται ως ένα δυνητικά θανατηφόρο δηλητήριο. Η κωδικοποιημένη ονομασία για την τιμή τοξικότητας, ώστε να αναδείξει το μέγεθος του, είναι το LD50, το άρθρο μας για να είναι τεκμηριωμένο, θα σας έχουμε τις πηγές παραπομπής με σύνδεσμο από τις οποίες έχουμε πάρει τα στοιχεία.

Το Καναδικό Κέντρο Υγείας και Ασφάλειας στον κλάδο της τοξικολογίας  μας εξηγεί εν ολίγοις ότι LD50 σημαίνει: η μέση θανατηφόρος δόση ή ημιθανατηφόρος δόση “median lethal dose” και χάριν συντομεύσεις λέγεται ld, για να απλουστεύσω το παράδειγμα, οι μισοί από τους χρήστες που θα ξεπεράσουν την ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία οργανισμός τους, στην ποσότητα τις τοξικής ουσίας που ενδείκνυται θα πεθάνουν. Διαβάστε εδω αναλογία υγρού αναπλήρωσης σε αντιστοιχία καπνίσματος.

Το LD50 της νικοτίνης είναι 50 mg ανά κιλό για τους αρουραίους και 3 mg ανά kg για τα ποντίκια. Για ενήλικες ανθρώπους είναι 30-60 mg (0.5-1.0 mg / kg) που μπορεί να είναι μια θανατηφόρος δόση. Ωστόσο η ευρέως χρησιμοποιούμενη ανθρώπινη εκτίμηση LD50 0,5-1,0 mg / kg αμφισβητήθηκε σε μία κριτική το 2013, υπό το φως αρκετών τεκμηριωμένων περιπτώσεων ανθρώπων που επιβιώσαν σε πολύ υψηλότερες δόσεις, η ανασκόπηση του 2013 υποδηλώνει ότι το κατώτερο όριο που προκαλεί θανατηφόρα έκβαση είναι από 500-1000 mg από κατάποση νικοτίνης, που αντιστοιχεί σε 6,5 έως 13 mg / kg από το στόμα.  Παρ ‘όλα αυτά, η νικοτίνη έχει σχετικά υψηλή τοξικότητα σε σύγκριση με πολλά άλλα αλκαλοειδή όπως η καφεΐνη , το οποίο έχει  LD50 στα 127 mg / kg όταν χορηγείται σε ποντίκια.

Σήμερα η νικοτίνη χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά σε γεωργικά εντομοκτόνα απ’ ότι στο παρελθόν, η οποία ήταν μια κύρια πηγή δηλητηρίασης. Πιο πρόσφατες περιπτώσεις δηλητηρίασης συνήθως φαίνεται να είναι υπό τη μορφή τυχαίας κατάποσης

Οι άνθρωποι που καλλιεργούν καπνό μπορεί να εμφανίσουν μία ασθένεια που στα ελληνικά ερμηνεύεται (Πράσινη Ασθένεια Καπνού GTS), είναι είδος δηλητηρίασης που προκαλείται από τη δερματική έκθεση σε βρεγμένα φύλλα καπνού. Συνήθως αυτό συμβαίνει συχνά σε νέους άπειρους καλλιεργητές που δεν καταναλώνουν καπνιστικά προϊόντα.

Οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν στην νικοτίνη στο χώρο εργασίας τους με την αναπνοή, απορρόφηση από το δέρμα, κατάποση ή επαφή με τα μάτια από αναθυμιάσεις. Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στους χώρους εργασίας (OSHA) έχει έχει ορίσει το νόμιμο όριο (επιτρεπόμενο όριο έκθεσης) έκθεσης στην νικοτίνη μέσω δέρματος τα 0,5 mg / m3 σε μια 8ωρη εργάσιμη ημέρα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (NIOSH) έχει θέσει ένα όριο που συνιστάται έκθεσης στα 0,5 mg / m3 έκθεσης του δέρματος σε μία 8ωρη εργάσιμη ημέρα. Σε επίπεδα 5 mg / m3, η νικοτίνη είναι άμεσα επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία.

Η πρόσφατη αύξηση χρήσεως των ηλεκτρονικών τσιγάρων, έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας λόγω υπερδοσολόγησης, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να ξαναγεμίζουν με υγρά αναπλήρωσης που εμπεριέχουν νικοτίνη, και παρέχονται σε μικρές πλαστικές φιάλες.

Μια έκθεση του 2015 σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τον οργανισμό δημόσιας υγείας της Αγγλίας σημείωσε: ότι υπάρχει ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα εφημερίδας που προκάλεσε μοιραία θανατική δηλητηρίαση σε δύο χρονών παιδί, και άλλες δύο δημοσιευμένες εκθέσεις περιπτώσεων  παιδιών της ίδιας ηλικίας που είχαν γλιτώσει το θάνατο, μετά τη λήψη υγρού αναπλήρωσης κάνοντας εμετό.

Επίσης σημείωσαν αναφορές περιστατικών αυτοκτονιών από νικοτίνη, όταν κάποιοι ενήλικες ήπιαν το υγρό που περιείχε έως 1.500 mg νικοτίνης και ανακτήσαν την υγεία τους (βοήθησε ο  εμετός), αλλά η κατάποση προφανώς περίπου 10.000 mg ήταν θανατηφόρα, όπως μέσω ένεσης.

Η σοβαρή δηλητηρίαση από την νικοτίνη φαίνεται να εμποδίζεται από το γεγονός, ότι οι σχετικά χαμηλές δόσεις νικοτίνης προκαλούν ναυτία και εμετό, που σταματά τους χρήστες από την περαιτέρω πρόσληψη.