Τι είναι το Temperature Control (έλεγχος θερμοκρασίας)

Τι είναι το Temperature Control (έλεγχος θερμοκρασίας)

Το Temperature Control είναι μια τεχνολογία που μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας σε μία συσκευή ατμίσματος, Αναφέρομαι αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και όχι για τον γενικό όρο.

Αυτό βοηθάει τον χρήστη, από τον αρχάριο έως τον πιο έμπειρο, να αποφευχθεί η ξηρότητα  ή υπερθέρμανση τις αντίστασης, έπειτα με τη σειρά της εξυπηρετεί να έχουμε τον πλήρη έλεγχο  εφόσον τηρήσουμε τους βασικούς κανόνες. Τα σύρματα ni200, titanioum, ss (stainless steel) δεν προορίζονται για λειτουργία watt, λόγω ακαταλληλότητας, αλλά μόνο για Temperature Control, έχουν μικρή ηλεκτρική αντίσταση και την ικανότητα να ανταπεξέλθουν ομαλά στις μεταβολές υψηλών θερμοκρασιών, κάτι στο οποίο θα είχαν αποτύχει άλλα wires, όπως kanthal, Ni-Chrome.

Για να απλουστεύσω την έννοια του T.C, ο έλεγχος της θερμοκρασίας δεν πρέπει να συγχέεται με αυτή του κλιματιστικού στο σπίτι σας, διότι εκεί γίνεται απλά ρύθμιση, ενώ στο άτμισμα διαβάζει τις εναλλαγές στην αντίσταση κατά τη θέρμανση, βαθμό προς βαθμό.
Όταν η αλλαγή στην αντίσταση φτάνει σε ένα σημείο όπου είναι πολύ αισθητή, η συσκευή σας θα κάνει ένα από τα 2 πράγματα. είτε θα κόψει την δύναμη που μεταδίδει απευθείας ή περιορίζοντας τη ροή ρεύματος.

Χρησιμοποιώντας τον έλεγχο της θερμοκρασίας με ασφάλεια.

Στην πραγματικότητα πριν εισαχθούν οι τρεις τύποι συρμάτων που προανέφερα στον έλεγχο θερμοκρασίας, η κατάσταση ήταν λίγο πολύπλοκη χωρίς να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα,  διότι ακόμη το tc ήταν σε εμβρυακό στάδιο, ψάχνοντας οι κατασκευαστές να εφαρμόσουν τον κατάλληλο τύπο μετάλλων που θα επιτρέπει τη μέγιστη αγωγιμότητα.

Αυτά τα σύρματα δίνουν πολύ χαμηλά Ω, οπότε για να υποστηριχθεί η sub-ohm χρήση απαιτείται ποιοτικές μπαταρίες 30A αμπέρ και άνω, μην στέκεσαι στα mah διότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εικονικά τα νούμερα. Αν παρατηρήσετε οι μπαταρίες sony us18650 vtc (θεωρούνται οι καλύτερες στο είδος τους), όμως δεν ξεπερνούν το όριο των 2600mah, κάτι που κάνουν άλλες μάρκες για να παραπλανήσουν τον αδαή κόσμο.

Έπειτα πριν ενεργοποιήσουμε την συσκευή πυροδοτώντας το fire button, φροντίζουμε να έχουμε κλειδωμένη την αντίσταση σε θερμοκρασία δωματίου, στον πραγματικό αριθμό ohm (Ω) που θα μας υποδείξει το Ωμόμετρο, αυτό ισχύει για όλα τα σύρματα και όλες τις λειτουργίες.

Αν δεν είμαστε βέβαιοι για την ορθή χρήση, συμβουλευόμαστε έναν πεπειραμένο γνώστη να μας διαφωτίσει, ο λάθος τρόπος απελευθερώνει χημικές ουσίες οι οποίες προκαλούν βλάβες στον οργανισμό (έχω αναφερθεί σε αυτό το θέμα εκτεταμένα άπειρες φορές σε προηγούμενα άρθρα).

Είμαι σίγουρος πως το 60 με 70% των χρηστών στο άτμισμα δεν γνωρίζουν αν πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας ή την μεταβλητή ισχύ, οπότε αρχικά όλοι οι ατμιστές οφείλουν να μάθουν τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί αυτή η λειτουργία.

Όπως επισήμανα παραπάνω, οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να έχουμε επίγνωση του θέματος επρόκειτο καθαρά για θέμα της προσωπικής μας ασφάλειας. Είναι τεράστιο λάθος να χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε σύρμα σε αντίθετες περιπτώσεις, δηλαδή απαγορεύεται δια ροπάλου να βάλουμε στον ατμοποιητή μας αντίσταση kanthal wire και να το λειτουργήσουμε σε (mode) έλεγχο της θερμοκρασίας, γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος να απελευθερωθούν τοξικές ή χημικές ουσίες οι οποίες είναι ζημιογόνες και καταστροφικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το ποιους τύπους συρμάτων ή ποια διαδικασία χρειάζεται να ακολουθήσετε, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε στο κατάστημα το οποίο προμηθευτήκατε τα συγκεκριμένα αναλώσιμα (εξαρτήματα). Μην νιώθετε καθόλου ντροπή όταν ρωτάτε, διότι πρέπει να θυμάστε πως τους έχετε δώσει τα λεφτά σας και και τη σήμερον ημέρα με τούτο το πράγμα είναι πολύ σπουδαία υπόθεση, γιατί ως γνωστόν τα λεφτά σπανίζουν.

Επίσης, το κύριο στοιχείο που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι πως στα ατμιστικά καταστήματα εργάζονται οι υπάλληλοι για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις ιδιοτροπίες των εξαρτημάτων, των συσκευών, των atmomizers και ούτω καθεξής. Είναι προφανές πως η πλειοψηφία των vapers έχει πλήρη άγνοια για τον σωστό τρόπο λειτουργίας που πρέπει να διενεργούν και τις περισσότερες φορές εμπιστεύονται μερικώς youtubers από το εξωτερικό, οι οποίοι λένε συνήθως ασυναρτησίες και δεν συνάδουν με την πραγματικότητα τα λεγόμενά τους, βέβαια οφείλω να τονίσω πως δεν είναι όλοι το ίδιο και πως υπάρχουν σπουδαίοι γνώστες του αντικειμένου που κατέχουν ευρύτατη γνώση στο πεδίο του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τα λάθη που γίνονται στον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Όλοι οι ατμιστές πρέπει να έχουμε κατά νου πως όλες οι ατμιστικές συσκευές δεν υποστηρίζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας και είναι επιεικώς απαράδεκτο όταν γίνεται εν γνώσει μας. Για να καταλάβετε τι εννοώ θα σας παραθέσω ένα παράδειγμα, τα mechanical mods είναι τα μοντάκια που δεν φέρουν καμία ηλεκτρονική ένδειξη, ούτε οθόνη, παρά μόνο διαθέτουν ένα πλήκτρο πυροδότησης και τίποτε παραπάνω.

Τα mechanical mods είναι τα πλέον ακατάλληλα για αυτή τη δουλειά και δυστυχώς μετά λύπης μου έχω παρατηρήσει πως αρκετά online e-shops στα χαρακτηριστικά αυτών των προϊόντων αναγράφουν πως διαθέτουν και ετούτη την λειτουργία, κάτι που είναι πέρα ως πέρα εσφαλμένο και δεν αντιπροσωπεύει επουδενί την πραγματικότητα, και ως συνήθως στην παγίδα πέφτουν αμέτρητα θύματα των μαγαζιών που κερδοσκοπούν εις βάρος αυτών.

Ο κύριος λόγος που συνήθως αγοράζει κάποιος mechanical mod οφείλεται στην δελεαστική χαμηλή τιμή που προσφέρεται και όπως είθισται να γίνεται, πάνω από όλα μπαίνει το οικονομικό ζήτημα και μετέπειτα η ποιότητα. Αυτά τα μηχανήματα δεν φτάνει που επιβαρύνουν την υγεία μας με τον κάκιστο τρόπο που δουλεύουν, ο οποίος αντενδείκνυται έστω και για χόμπι, αλλά είναι υπεύθυνος και για πολλές εκρήξεις, οι οποίες οφείλονται στο ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν τα βραχυκυκλώματα. Εάν έχετε στη διάθεση σας ένα τέτοιο, θα σας συμβούλευα να το βάλετε στην άκρη και και να το κρατήσετε μόνο ως σουβενίρ.

Tο επιστημονικό κομμάτι της υπόθεσης.

Το μέταλλο είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, επειδή τα ηλεκτρόνια του κάθε ατόμου δεν είναι στενά συνδεδεμένα το ένα με το άλλο.

Όταν υπάρχει μια διαφορά τάσης μεταξύ κάθε άκρου στο μέταλλο, τα ηλεκτρόνια έλκονται από το θετικό ακροδέκτη και κατευθύνονται προς τον αρνητικό ακροδέκτη, επιτρέποντας τη μπαταρία να τροφοδοτεί περισσότερα ηλεκτρόνια μέσω του αρνητικού ακροδέκτη. Τα ηλεκτρόνια δεν μπορούν να κινηθούν εντελώς ελεύθερα, χρειάζεται έστω μία μικρή ώθηση μέσα από μια μάζα ατόμων και αυτό συμβαίνει μέσω μιας ελαφριάς δόνησης.

Αν η θερμοκρασία αυξηθεί, υπάρχει περισσότερη ενέργεια στο μέταλλο και τα άτομα δονούνται πιο δραστήρια, γι ‘αυτό είναι πιο δύσκολο τα ηλεκτρόνια να αναγκάσουν τον εαυτό τους να κινηθούν μέσα σε αυτό.

Έτσι το Temperature Control δεν είναι στην πραγματικότητα μέτρηση της θερμοκρασίας του coil, αλλά μέτρηση ολόκληρου του φάσματος του πηνίου, συμπεριλαμβανομένου και του καταστρώματος που είναι τοποθετημένη η αντίσταση, που όλα τα σύγχρονα mods μπορούν να το κάνουν ούτως ή άλλως. Αν δεν έχετε παγώσει το μοντάκι σας με υγρό άζωτο (το οποίο δεν συνιστούμε) η σχέση μεταξύ των δύο είναι πολύ προβλέψιμη.

Το επικίνδυνο κολπάκι με το υγρό άζωτο.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πως αρκετοί ανόητη ατμιστές μέσω των βίντεο στο youtube ή και σε διάφορα φόρουμ, παρατηρείται να συστήνουν στους συνατμιστές να χρησιμοποιήσουν τη νέα μόδα του υγρού αζώτου, το οποίο έχει την ικανότητα να ψύχει την θέρμανση σημαίνει καυτή αντίσταση ή την ζέστη μας συσκευή, είναι κάτι που θα σας συμβούλευα να τα αποφυγετε διακαώς.

Ετούτη η νέα τρέλα γίνεται κυρίως στους επισκευάσιμους ατμοποιητές, όπως εκείνη της μεθόδου του dripping, δηλαδή πάνω από το επιστόμιο ρίχνουν το υγρό άζωτο εντός του atomizer και επιτυγχάνεται η ψύξη άμεσα και όχι εντός ολίγων δευτερολέπτων, οπότε δεν χρειάζεται κάποιος να περιμένει αρκετό διάστημα για να κρυώσει το coil. Aν δείτε κανέναν να κάνει κάτι παρόμοιο αμέσως να τον επιπλήξετε (πάντα με ευγενικό τρόπο), διότι πάνω στην αντίσταση αυτή η ουσία θα αφήσει κατάλοιπα και κατά συνέπεια την ώρα που θα ατμίσουμε όλες αυτές οι ακαθαρσίες και τα τοξικά κατάλοιπα θα εισέλθουν εντός του οργανισμού μας.