Τα οφέλη από τον αντικαπνιστικό νόμο

Τα οφέλη από τον αντικαπνιστικό νόμο

Τα οφέλη από τον αντικαπνιστικό νόμο που τέθηκε σε ισχύ από το 2004 στην ευρωπαϊκή ένωση και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.

Από τη φύση του το κάπνισμα δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως ευπαθή κατηγορία από επιστημονικές έρευνες, παρατηρώντας τα διαθέσιμα στοιχεία που βασίζονται σε μελέτες συγκρίνουν τις τάσεις των επιπτώσεων πριν και μετά αφότου οι νόμοι τεθούν σε ισχύ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στην καλιφόρνια, ήταν η πρώτη πολιτεία που νομοθετήσε σχετικά με τη χρήση του καπνού στους χώρους εργασίας το 1988, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και μπαρ. Στην Ευρώπη άργησε αρκετά κάνοντας την εμφάνιση το 2004, για πρώτη φορά απαγορεύτηκε νόμιμα στην Ελλάδα, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία.

Η έκθεση νομοθετικού περιεχομένου περιορισμού του καπνού και κατά συνέπεια η επίπτωση του πάνω απ ‘όλα, έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς στην πλειονότητα, επιπλέον ορισμένες μελέτες δείχνουν μείωση 3,8% στον αριθμό των καπνιστών σε 1 χρόνο, αν και αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από άλλες αιτίες, όπως η αύξηση του κόστους του καπνού.

Στην Ιρλανδία ένα έτος μετά την έναρξη του ισχύοντος νόμου, το ποσοστό χρηστών είχε μειωθεί κατά 12%, στην Ιταλία 22%, στη Σκωτία 23%, 6 μήνες μετά το αντικαπνιστικό νόμο που τέθηκε σε ισχύ η συχνότητα εμφάνισης νοσημάτων υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα είχε μειωθεί κατά 6%. κατ ‘ουσίαν μεταξύ των μη καπνιστών.

Οι ολοκληρωμένες αναλύσεις που έχουν γίνει από οικονομικά πανεπιστήμια μελετώντας τη συμπεριφορά της παγκόσμιας αγοράς μετά την εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων αναφέρουν μείωση αποδοχών σε τζίρο των πολυεθνικών εταιρειών από 16% έως 17% κατά το πρώτο έτος.

Έπειτα ένα κοινό όφελος προς την κοινωνία μας ήταν η παράλληλη μείωση νοσοκομειακών δαπανών, αποσυμφορώντας τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών που συμμετείχαν στο νομοθετικό πλαίσιο, κάνοντας αισθητές τις επιπτώσεις που απέφυγαν κατάτην δράση αυτήν.