Η προπαγάνδα των διαφημίσεων στο μάρκετινγκ

Η προπαγάνδα των διαφημίσεων στο μάρκετινγκ

Θα αναφερθούμε στην προπαγάνδα των διαφημίσεων που γίνεται σκόπιμα από μερίδα ομάδων μάρκετινγκ, οι οποίες ωφελούνται από την προώθηση των ειδών.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι η παγκόσμια αγορά είναι ελεγχόμενη από γίγαντες πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες κινούν τα νήματα κατά βούληση, με απώτερο σκοπό να αφανίσουν ή μειώσουν την ισχύ τους, αποβλέποντας να καρπωθούν το κέρδος που θα αντιστοιχούσε σε αυτούς. Οι μέθοδοι που διενεργούν, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε πως πρόκειται για αθέμιτες πρακτικές ούτως ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χαθεί η πρωτοκαθεδρία με κανένα τρόπο από τα χέρια τους.

Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα, η γνωστή παντοδύναμη εταιρεία philip morris που έχει στην κατοχή της, την πασίγνωστη μάρκα τσιγάρων marlboro και άλλες πολλές, εισήλθε στο χώρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου με την επωνυμία green smoke, δεν θα αναλύσω περαιτέρω τα ευκόλως εννοούμενα, νοήμονες άνθρωποι είμαστε να καταλάβουμε ότι το μέγεθος αυτού του παγκόσμιου κολοσσού εμπορίου ήρθε για να διαλύσει τα πάντα στο διάβα του, μου έρχεται στο νου η παροιμία που λέει το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, τυχαίο δεν νομίζω.

Επειδή τα τελευταία χρόνια, η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου γνωρίζει ραγδαία άνοδο σε σύγκριση με τα αρχικά στάδια που βρισκόταν, οι καπνοβιομηχανίες εκμεταλλεύτηκαν το προσοδοφόρο έδαφος και χωρίς να χάσουν ευκαιρία ίδρυσαν δικές τους ή αγόρασαν νεοσύστατες επιχειρήσεις που στο κλάδο του ατμίσματος έχουν κάνει βήματα προόδου με αξιόλογες προσπάθειες και μεγάλους ετήσιους τζίρους που για τα δεδομένα τους φαντάζουν εκπληκτικά.

Η πραγματική διάσταση του θέματος δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια, διότι αυτές οι καπνοβιομηχανίες που δεν κατάφεραν να μπουν δυναμικά στο χώρο ή δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τουλάχιστον, γνωρίζουν πως το συμβατικό τσιγάρο είναι σίγουρη πηγή εσόδων με τον μεγάλο εθισμό που διανέμουν, σε αντίθεση με το ηλεκτρονικό που έχει τα φόντα διακοπής νικοτίνης, άρα και απώλεια εσόδων. καταλαβαίνετε πως θα καταστεί καίριο πλήγμα στα συμφέροντά τους και δεν θα άφηναν την ευκαιρία να χαθεί έτσι απλά (ο νοών νοείτω).

Τι γίνεται όμως με τα αλκοολούχα ποτά;

Συμφωνούμε όλοι ότι το κάπνισμα είναι καταστροφικό και το άτμισμα βλαπτικό σε μικρότερο βαθμό, τι γίνεται όμως με τα αλκοολούχα ποτά; θα σας δώσω μερικά σημεία ώστε να κατανοήσετε την πασιφανές κοροϊδία που συμβαίνει μπροστά στα μάτια κυβερνήσεων όλων των χωρών, δημοσίων αρχών, υγειονομικών υπηρεσιών, μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Θα κάνουμε μία απλή σύγκριση, αν υποθέσουμε ότι ένας άνθρωπος είναι εθισμένος στο μέγιστο βαθμό για 5 χρόνια και στα τρία είδη κάπνισμα – άτμισμα – αλκόολ, ποιό πιστεύετε ότι θα τον καταστρέψει ολοκληρωτικά; σας απαντώ με βεβαιότητα το αλκοόλ, διότι θα πρέπει να πάει σε κλινική απεξάρτησης για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να επανέλθει στη φυσιολογική του ζωή μετά από τεράστια προσπάθεια.

Γιατί όμως ενώ είναι εξαιρετικά καταστρεπτικό το αλκόολ σε μακροχρόνια βάση. δεν απαγορεύουν τις διαφημίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους δημόσιους χώρους, τα οποία είναι εμφανές και σε ανήλικα παιδιά; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου ή μάλλον σκόπιμα εθελοτυφλούν οι ειδήμονες;

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, επιτρέποντας την προώθηση αυτών των προϊόντων υπάρχει το εξής δεδομένο, όλα γίνονται για το χρήμα, δηλαδή, επειδή αποφέρει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εσόδων στα κρατικά ταμεία των χωρών, μπαίνουν στην ιδεολογία να κυκλοφορεί μεν ελεύθερο αλλά να τονίζουν ότι βλάπτει ταυτόχρονα. Εγώ ερωτώ όμως, μπορεί το χρήμα να ανεβαίνει σε αξία παραπάνω από τον άνθρωπο; δυστυχώς ναι, πιάστο αυγό και κούρευτο. Δεν επενδύουμε στην πρόληψη αλλά στη θεραπεία.

 

Ο ρόλος των διαφημίσεων.

Μην ξεχνάτε ότι οι διαφημίσεις γίνονται στα πλαίσια να παροτρύνουν το θεατή ώστε να αγοράσουν το αντικείμενο προβάλλοντας το σαν ελκυστικό, μοδάτο, σούπερ, συμμετέχοντας στα spot διάσημοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, για να γίνει ευρέως αποδεκτό από όλο τον πληθυσμό παγκοσμίως, ότι αφού αυτή η μεγάλη προσωπικότητα κάνει χρήση του προϊόντος άρα είναι τέλειο και κατάλληλο για εμένα.

Οι διαφημίσεις προβάλλονται μέρα μεσημέρι όταν το δεκάχρονο παιδί κάθεται μαζί με τον πατέρα του και βλέπει τηλεόραση. Δεν τίθεται θέμα ανευθυνότητας από τους κρατικούς παράγοντες αλλά για εγκληματική αμέλεια, κάνοντας έναν ολόκληρο λαό αφιονισμένο για ιερό σκοπό, τα χρήματα.
Το μόνο ευοίωνο είναι κατά την άποψή μου, ότι δεν διαφημίζεται το κάπνισμα.